Tadını güneşten alan lezzet ´Bulgur´
Yöresel olarak hedik diyede bilinen bulgur yapma işlemi Aksaray´da başladı. Türkülere bile konu olan hedik bir dönem çok meşhur olan ?Çarşıda hedik kaynana, dişleri gedik kaynana? gibi sözleriyle manileşen kültürümüzde yerini bile almıştı.
Bu günlerde Aksaray´ın ilçe kasaba ve köylerinde iyi cins şahman buğdayın kazanlarda kaynatılarak hedik yapma işlemi başlamasıyla kışlık bulgur ihtiyacıda böylelikle hazırlanmış oluyor. Her ne kadar bakkal ve marketlerde hazır poşetli olarak satılsada kimileri kendi yaptıklarından başkasını kullanmazken, kimileride zahmetlide olsa böylesi güzel gelenekleri sürdürmenin zevkine vardığını söylüyor. Buğdayın uzun ve meşakkatli yolculuğun ardından dönüştüğü ve Türkiye´nin sarı petrolü olarak değerlendirilen bulgur, güneşten aldığı lezzet ile sofraların vazgeçilmezi oluyor. Türk mutfağının vazgeçilmezi olan bulgurun yolculuğu, meşakkatli bir süreçten geçiyor
Adeta görsel bir şölen haline gelen serim alanlarındaki buğdaylar, birbirinden farklı desenler oluşturuyor. Saatlerce kurutularak, makineden geçirilen buğdaylar, bulgura dönüşüyor. Lezzetini güneşten alan bulgurlar mutfaklarımızda 50´ye yakın farklı yemeğin yapımında kullanılıyor.
Daha doğal ve daha güvenilir bir gıda için evde yapılan bulgurlar, kış boyu Anadolu insanının temel yiyecekleri arasında yer alıyor. Pirinçteki şeker oranının yüksek olması son dönemlerde vatandaşları bulgura yönelttiği de biliniyor.
Haber İbrahim Amaç