TARIMDA KADIN EMEĞİ PROJESİNE START VERİLDİ
Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri; Kadın Kooperatiflerinin üretime doğrudan katkı sağlamalarını desteklemek için başlattığı proje pilot il olarak seçilen Aksaray’da başlatıldı
Tarım sektörü içinde aktif olarak bulunan ve bulunmak isteyen kadınlara proje kapsamında üretim süresince; Teknik, Eğitim-Danışmanlık, Mikrokredi ve Ürün Alım destekleri verilecek
Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği; kadınları ekonomik hayatın içine çekecek bir projeye start verdi.
Kadın Kooperatiflerinin örgütsel yapılanmalarını sürdürülebilir temellere oturtulması ve üretime doğrudan katkı sağlamalarını desteklemek için başlattığı proje pilot il olarak seçilen Aksaray’da Vali Hamza Aydoğdu önderliğinde başlatıldı. Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdür Yardımcısı Dr.Ahmet Bağcı ve Tarnet Genel Müdürü Huzeyfe Yılmaz, Hasan Dağı eteklerinde bulunan gıda üretimi yapan Kadın Kooperatiflerini ziyaret ederek, Tarımda Kadın Emeği projesi hakkında bilgi verdiler.
Tarım sektörü içinde aktif olarak bulunan ve bulunmak isteyen kadınlara proje kapsamında üretim süresince; Teknik, Eğitim-Danışmanlık, Mikrokredi ve Ürün Alım destekleri verilecek
Eğitim ve Danışmanlık Desteği
Kadınlara ürünlerin üretim sürecinden, market raflarına ve nihai tüketici ile buluşması sürecinde ihtiyaç duyabilecekleri tüm konularda, ilgili paydaşlarla birlikte eğitim ve danışmanlık destekleri verilmesi planlanmaktadır.
Mikrokredi Desteği
Gelir getirici bir faaliyette bulunmak isteyen, sermayesi olmayan, dar gelirli kadın üreticilerin sermaye ihtiyacını karşılamak amacıyla, iş kurma veya işini geliştirme fikri olan ortaklara ve ortaklar tarafından en az 5’er kişiden oluşan gruplara ve kadın girişimciler tarafından kurulan kooperatiflere kredi kullandırılacak.
Ürün Alım Desteği
Türkiye’nin 17 bölgesinde bulunan Tarım Kredi Kooperatifleri Bölge Müdürlükleri, 1620 noktasında bulunan Kooperatifler, 175’in üzerinde market ile perakende sektöründe faaliyet gösteren TK Birlik A.Ş. ile TK Sera A.Ş. aracılığı ile Kadın Kooperatiflerinden halen gerçekleştirilen ürün alımlarının proje kapsamında arttırılması hedeflenmektedir. Kadın Kooperatif ürünlerinin, Tarım Kredi Kooperatif Marketlerindeki özel alanlarda reyon oluşturulması ve tüketici ile buluşturması çabalarına hız verilecek.
Teknik Destek
Üretim sırasında Kadın Kooperatiflerine teknik destek vererek; üretim alanlarının üretime uygunlukları kontrol edilmesi, üretim kalitelerinin arttırılması, ürün içerikleri kontrol edilerek reçete çalışılmasının yapılması, ürün analizlerinin yapılması, maliyet hesaplamaları kontrol edilmesi ve etiket çalışmaları gibi konularda destekte bulunulmaktadır.