TBB Başkanı Sağkan: Bazı deliller cinayet şüphesinin ağırlıklı olduğunu gösteriyor

TBB Başkanı Sağkan: Bazı deliller cinayet şüphesinin ağırlıklı olduğunu gösteriyor

TBB Başkanı Sağkan: Bazı deliller cinayet şüphesinin ağırlıklı olduğunu gösteriyor

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Sağkan;“Bazı deliller cinayet şüphesinin ağırlıklı olduğunu gösteriyor”


Ankara’da öldürülen kadın avukat için Aksaray’da bir açıklama yapan - Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, soruşturmayı yakından takip ettiklerini belirterek, “Dosyadaki bazı deliller konuya ilişkin olarak bir cinayet şüphesinin ağırlıklı olduğunu bizlere gösteriyor” dedi.
Dün Ankara’da öldürülen Ankara Barosu’na kayıtlı Aksaraylı Avukat Belen Nesil Coşğun’un cenaze töreni için Aksaray’a gelen Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan olayın cinayet şüphesi taşıdığını söyledi. Sağkan, soruşturmayı yakından takip ettiklerini belirterek, “Bugün 24 yaşında gencecik, pırıl pırıl bir meslektaşımızı sonsuzluğa uğurladık. Önünde çok güzel günleri olan, aslında hak savunucusu olan bir mesleği yürüterek belki meslek yaşantısında yüzlerce kadının, çocuğun şiddete uğramasını, istismara uğramasını engelleyecek, onlar için mücadele edecek, insan hakları mücadelesi verecek bir meslektaşımızı maalesef kaybettik. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü etkin bir soruşturma olduğunu ve Ankara Barosu’nun ve Türkiye Barolar Birliği’nin de soruşturma sürecini son derece etkin şekilde takip edeceğini de buradan sizlerle paylaşmak istiyorum. Dosyadaki bazı deliller konuya ilişkin olarak bir cinayet şüphesinin ağırlıklı olduğunu bizlere gösteriyor. Ancak net sonucun tabi ki Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ve Ankara Baromuz tarafından açıklanmasını beklemek durumundayız” dedi.

“Topyekun bir mücadeleye girmeliyiz”
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, Türkiye’deki uygulama ve birçok çalışmanan kadına yönelik şiddeti önleyemediğini belirterek, Türkiye’nin gündemindeki en önemli sorunların başında kadına dönük şiddet gelmektedir. Fiziki, cinsel, ekonomik, psikolojik şiddet gibi ne olursa olsun Türkiye’nin, Cumhurbaşkanının iktidarıyla, muhalefetiyle, sivil toplum örgütleriyle, basınıyla, kamu kurum ve kuruluşlarıyla birlikte topyekun bir mücadeleye girmesi gerekir. Hem de yeni bir sayfa açmamız gerekiyor. Maalesef ki bizim mevzuatımızdaki ne koruma tedbirlerinin ne de kadın destek gibi uygulamaların kadına yönelik şiddeti önlemede maalesef yeterli olmadığını görüyoruz. Bu nedenle başta cinsiyet eşitliği noktasında kullandığımız din olmak üzere ilk öğretimden itibaren eğitim planlamasına dahil olmak üzere yeni bir politika belirlememiz ve hep birlikte artık kadına şiddetin son bulması için yeni bir politikayı etkin şekilde hayata geçirmek zorunluluğumuz var” ifadelerini kullandı.
Aksaray Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Elif Seyra Doğaç ise “Ankara Barosu üyesi Aksaraylı meslektaşımız avukat Belen Nesil Coşğun 15 Haziran 2023 tarihinde ateşli silahla yaralanma sonucu hayatını kaybetmiştir. Edinilen bilgiye göre meslektaşımızdan Kadın Destek Uygulamasına (KADES) gelen çağrı üzerine güvenlik güçleri olay yerine intikal etmiş, sonrasında söz konusu adresten 112'yi telefonla arayan bir kişi arkadaşının silahla intihar ettiğini bildirmiştir. Olay yerine sevk edilen polis ekibi, meslektaşımız Belen Nesil Coşğun'u asansör kapısı önünde yerde yatar halde bulmuş, meslektaşımız Coşğun'un göğüs bölgesinin sol altından silahla vurulduğu belirlenmiş ve meslektaşımız hastanede yapılan müdahaleye rağmen kurtarılamamıştır. Soruşturma süreci devam etmekte olup, olayın ardından Muhammet isimli şahıs gözaltına alınmıştır. Ankara Emniyet Müdürlüğüne götürülen zanlı ifadesinde, olayın intihar olduğunu öne sürmüştür. Ancak meslektaşımız tarafından KADES uygulamasına yapılan çağrı cinayet şüphesini kuvvetlendirmekte olup soruşturma süreci yakından takip edilmektedir. Her geçen gün katlanarak artan kadın cinayetlerinde etkin soruşturma ve kovuşturma yürütülmesini, cezalarda indirim uygulanmamasını, infazın eksiksiz tamamlanmasını sağlayacak yasal değişikliklerin ivedilikle gündeme alınması zorunluluğu bugün bir kez daha acı bir şekilde ortaya çıkmıştır. Kadınların insan hakları ve yaşam hakkı için mücadele eden biz avukatlar mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğimizi vurguluyoruz” diye konuştu.



Cumartesi 27 ° / 13.6 °
Pazar 27.8 ° / 15.9 °
Pazartesi 26.4 ° / 13.3 °
Aksaray nöbetçi eczaneleri