TEKNOKENT BİNASININ 2025’TE BİTİRİLMESİ HEDEFLENİYOR
Kısa adı “ASÜ Teknokent” olan Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Teknoloji Geliştirme Bölgesi kuruluş çalışmalarında alan belirleme ve şirket kurma aşamaları başarıyla geçildi. Sürecin üçüncü ve son aşama olan binalaşma için girişimler hızlandı. Hedef, bu yıl binanın temelini atmak ve 2025 yılına kadar tamamlamak.
Ağırlık Dengesi Akademik ve Kültürel Projelere Kaydırıldı
Çevre illerdeki Teknokentlerde şirket yöneten ve patent süreçlerine dâhil olan akademisyenlerin katıldığı bir toplantıda çalışmaların son durumu değerlendirildi. Rektör Prof. Dr. Yusuf Şahin, akademik yayınların patent sürecine ve sonrasında ürüne dönüşmesi kapsamında ASÜ’de pek çok çalışma yapıldığını söyledi. Kampüsteki fiziki büyümenin belli bir noktaya geldiğini ve “ince işçilik” diye adlandırdıkları derinleşme sürecini geliştirmeye çalıştıklarını söyleyen Prof. Şahin, ASÜ’nün ağırlık merkezinin, üniversiteyi üniversite yapan akademik, kültürel ve sanatsal işlere kaydırıldığı bir ortalamada olduklarını vurguladı.
ASÜ, Denk Üniversiteler Arasında Zirveye Yakın Noktada
ASÜ’nün, kendisi ile yaşıt yükseköğretim kurumları arasında çok iyi bir noktada olduğunu ve göstergelere bakıldığında bunda hiçbir tereddütlerinin olmadığını kaydeden Şahin, “Hangi parametreyi alırsanız alın, bir üst lige çıkacak üniversiteler arasında ilk beş içindeyiz. Bazı noktalarda birinci veya ikinci bazı noktalarda ise üçüncü, dördüncü veya beşinciyiz. Ama son dönemde kurulan 50’ye yakın üniversite içinde her zaman zirveye en yakın noktadayız. Bir süre sonra bu üniversiteler arasında üst lige çıkma bağlamında bir kopma olacak ve ASÜ, bu grup içinde yer alacak. Önemli olan bunu en hızlı şekilde başarmak” dedi.
Yayınlar İtibariyle Eğilim Yukarı Yönde Hareket Ediyor
Kurumsal davranış ve bakış açısını değiştirme noktasında ASÜ’nün çok değerli çalışmalar ürettiğini söyleyen ve bir takım somut veriler üzerinden örnekler veren Rektör Şahin, “Yayınlar itibariyle baktığımızda eğilim yukarı yönde hareket ediyor. Bunun yanı sıra özel konularda da öne çıkıyoruz. Örneğin; engelliler konusunda ödevlerini büyük oranda tamamlayabilen bir üniversiteyiz. Türkiye’de 207 üniversite var ve bunlardan sadece 114’ü engelliler konusunda bir dosya hazırlayarak bayrak ödüllerine başvuruda bulunabildi. Biz, bu 114 üniversite arasında, köklü pek çok kurumu da geride bırakarak birinci olduk” dedi.
İklim ve Çevre Dostu Üniversiteler Arasında Yer Alıyoruz
ASÜ’nün, çevre ve iklim dostu üniversiteler arasında -GreenMetric verilerine göre- devlet üniversiteleri içinde yedinci basamakta olduğunu ve bunun da özellikli işlerden birini temsil ettiğini dile getiren Rektör Yusuf Şahin, “Üstelik coğrafi açıdan pek çok zorluğa rağmen bu noktadayız. Bu ölçüm sadece ağaç sayısı üzerinden yapılmıyor. Ulaşım, eğitim, atık yönetimi, enerji kullanımı, su gibi farklı parametrelere bakılarak yapılıyor. Örneğin biz, güneş enerjisi üzerinden kampüsün elektrik ihtiyacını karşılayabilecek bir sistem kurabilme noktasına geldik. Bunların tamamı, bizim ‘ince işçilik’ diye adlandırdığımız çalışmalardır” dedi.
Birkaç Yıl Sonraya Değil Bin Yıl Sonraya Hedef Koymalıyız
Teknokent çalışmasını da özellikli işler kategorisinde değerlendirdiklerini ve bu çalışmanın şehri ve ülkeyi de doğrudan etkileyecek bir niteliğe sahip olduğunu dile getiren Şahin, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Türkiye, dışa bağımlılığını azaltan, kendi yerli ve millik Kaynaklarına daha fazla odaklanan bir noktaya doğru ilerliyor. Bizler kimi sohbetlerde ‘Bin yıllık hayal kuran ecdadın torunlarıyız’ diyoruz. 1071’de Anadolu’ya geldik ve bin yıllık süreci tamamlamak üzereyiz. Binlerce yıl daha buralarda olacağız ve bu nedenle hayallerimizi, ufuk çizgimizi birkaç yıl sonrasına değil, bin yıl sonrasına koymamız gerekir.”
Teknokent, Bilgi ve Teknoloji Tabanlı Ekonomi İçin Önemli
Rektör Şahin’in ardından söz alan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Engin Deligöz ise ASÜ Teknokent’in kurulma sürecini özetledi. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri tanımının 2000’li yılların başlarında ortaya çıktığını ve Ankara’da kurulan ilk Teknokent’in ardından ülke genelinde bir yayılmanın başladığını ileten Prof. Deligöz, “Bu yapı, ülkemizin bilgi ve teknoloji tabanlı ekonomiye geçişini hızlandırmak için önemli. Ayrıca akademik bilginin ticarileşmesini sağlamak, yenilikçi bilgi üretiminin kaynağı olan üniversiteleri sanayiciyle bir araya getirmek de bu yapıyla mümkün” dedi.
ASÜ’deki Çalışmalar 2022’de Başladı, İki Aşama Tamamlandı
Devletin, Teknokentler içinde yer alan şirketlere vergi, sigorta ve maaş gibi alanlarda ciddi kolaylıklar sağladığını izah eden Rektör Yardımcısı, ülke genelinde hâlihazırda 97 adet Teknoloji Geliştirme Bölgesi olduğunu ve bunların 81’inin aktif şekilde çalıştığını dile getirdi. ASÜ’deki çalışmaların 2020 yılında başladığını ve sürecin bölge ilanı, şirket kurulumu ve binalaşma şeklinde üç aşamada ilerlediğini belirten Deligöz, “Biz, ilk iki aşamayı tamamladık. Şu an binalaşma aşamasındayız. En geç 2025 yılında ASÜ Teknokent’i aktif hale getirmemiz gerekiyor” dedi.
Altı Ortaklı Kurulan Şirket Aktif Şekilde Çalışmalarına Başladı
Teknokent’in kampüsteki stadyum ile yeni sanayi arasındaki 30 bin metrekarelik alana inşa edileceği bilgisini paylaşan Engin Deligöz, “Bölge ilanı sürecinden sonra şirketleşme aşamasına geçtik. Kurumlarla ön görüşmeler, çeşitli toplantılar, onay süreçleri, temsilci atamaları… Tüm bu çalışmaların ardından Haziran 2022’de altı ortaklı bir şirket kuruldu ve kurulan şirket aktif şekilde çalışmaya başladı. Şirketin ortakları sırasıyla Aksaray Üniversitesi, Aksaray Belediyesi, Aksaray İl Özel İdaresi, Aksaray Ticaret Borsası, Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası ile Aksaray Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü” dedi.
İmar Onayı İçin Bekleniyor, Binanın Temeli Bu Yıl Atılabilir
Gelinen noktada binalaşma için adımlar atıldığını ve bu konuda da imar aşamasına geldiklerini vurgulayan Rektör Yardımcısı Prof. Deligöz, şöyle devam etti: “Eylül ayından bu yana imar onayı işleri ile ilgileniyoruz. Belediye ile yürüttüğümüz çalışmalar var. Bu kapsamda, ilan edilen bölgenin çeşitli ölçeklerdeki haritaları çizildi, teknik etüt raporları hazırlandı, tapu değişimi işlemleri yapıldı. Tüm bilgileri ilgili sisteme yükledik ve Bakanlık görüşünü bekliyoruz. Binalaşmanın gerçekleşebilmesi için önce mimari projenin çizilmesi gerekiyor. Hedefimiz, bu yıl binanın temelini atmak.”
Patent Başvuru Sayısı 15’e Çıktı, Yayın ve Atıflarda da İyiyiz
Deligöz, patent, TÜBİTAK projeleri ve akademik yükseliş gibi konulara da değindi. Patent başvuru sayısının 15’e yükseldiğini, 2022’de dokuz başvuruyla İl birinciliği ödülü aldıklarını anımsatan Deligöz, “TÜBİTAK projelerinde de belli bir mesafe aldık. Geçen yıl 55 öğrencimize destek verildi. 12 projemiz devam ediyor. Öte yandan ulusal hakemli dergilerde öğretim elemanı başına düşen yayın sayısı 2018’de 0,08’den 2021 yılında 0,29’a yükseldi.
SCI yayında ise oran 0,31’den 0,47’ye geldi. En iyi yüzde 10’luk dilimdeki atıflar konusunda da 71’den 119’a yükseldik. Bu da yayınların bir karşılığının olduğunu gösteriyor” dedi.
Yapılan açılış konuşmalarının ardından katılımcı akademisyenler, yönettikleri şirketlerdeki çalışmalar ile patent çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Toplantı, ASÜ Teknokent’e ilişkin görüş ve önerilerin alınmasıyla tamamlandı. Etkinlikte Rektör Şahin’e, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ayhan Özçifçi ve Prof. Dr. İbrahim Bakırtaş da eşlik etti.