27.9° / 13.6°

Tescilli 'Ordu tostu'nu yemek için şehir dışından geliyorlar

Tescilli 'Ordu tostu'nu yemek için şehir dışından geliyorlar

Tescilli
Tarih: 21.12.2024 12:48 Güncelleme: 21.12.2024 12:48

ORDU, (DHA)- ORDU'da özel yöntemlerle hazırlanan ve coğrafi işaret belgeli olan 'Ordu tostu'nun ünü şehrin sınırlarını aştı. Tost ustası Kahraman Arslan (76), "Ordu tostunu diğer tostlardan ayıran özelliği ekmeği ve ezme sucuğudur. Bu tostu yemek için şehir dışından gelenler oluyor" dedi.

Şehrin tescilli lezzetlerinden biri olan 'Ordu tostu'nu yapan ustalardan Kahraman Arslan, Altınordu ilçesi Subaşı Mahallesi'ndeki 5 metrekarelik dükkanında yarım asırlık lezzeti devam ettiriyor. Lezzetiyle ve yapımında kullanılan malzemelerin özelliğiyle ünü Ordu'yu aşan tost, şu anda da ilk günkü popülerliğini koruyor. Kahraman Arslan, Ordu tostunun ilk olarak 1958'de ortaya çıktığını söyleyerek, "Bu tostu bulan kişi Kemal Yamaner'dir. Ben de onun yanında Ordu tostunun bütün inceliklerini, püf noktalarını öğrendim. Daha doğrusu Kemal Yamaner, bana her şeyi öğretti ve 1963’de Ordu tostunu tek başıma yapmaya başladım. O zamandan bu yana Ordu tostunu yapıyorum” diye konuştu.

'DİĞER TOSTLARDAN ÇOK FARKLI'

Bu tostu, diğerlerinden farklı kılan bazı özelliklerinin olduğunu belirten Arslan, "Ordu tostunu üne kavuşturan sadece lezzeti değil. Malzemeleri de çok farklı. Ordu tostunda kendi yaptığım ezme sucukları kullanıyorum. Bunun dışında Ordu tostu her ekmekle yapılmaz. Bu tostu yaparken, Ordu tost ekmeği kullanıyorum. Kaldı ki bu dediğim ekmek de tıpkı ezme sucuk gibi özel üretilir, her yerde bulamazsınız. Ordu tostu yapmak, herkesin harcı değil. Buraya gelenler tost yaparken beni izliyor, bazen ‘Şunu nasıl yapıyorsun, bunu nasıl yapıyorsun’ gibi soru soranlar da oluyor. Beni tost yaparken izleyip, ‘Ne var yani bunu ben de yaparım’ diye düşünenler oluyor. Sonra gidiyor, Ordu tostu yaptığını sanıyor ama beceremiyor. Ben bu yüzden 4 kez dükkan değiştirdim. Ben tostu yapıyorum, biri geliyor, ‘Sen buradan git artık tostu ben yapacağım’ diyor, yapmayı deniyor ama yapamıyor. Sadece Ordu tostunun benzerini, taklidini yapmış oluyor" dedi.

'OĞLUMA, BÜTÜN SIRLARINI ÖĞRETTİM'

Arslan, Ordu tostunu yemek için şehir dışından ve hatta yurt dışından bile gelenlerin olduğunu ifade ederek, “Türkiye'de ün yapmış çeşitli tostlar var ama Ordu tostunun yeri her zaman farklıdır. Ordu tostu, her zaman aranan bir lezzet oldu. Bu tostu yemek için çok uzaklardan gelip, sıraya giriyorlar. Oğluma, Ordu tostunun bütün sırlarını öğrettim. Benden sonra bu işi o devam ettirebilir. Bu yüzden içim rahat. Ordu tostu benimle birlikte yok olup gitmeyecek, her zaman yaşamaya devam edecek” diye konuştu.

Düzenli olarak Ordu tostu yediğini belirten Deniz Yazıcı (25) ise "Burası çocukluğumdan beri geldiğim bir yer. Dedem beni hep bu tostçuya getirirdi. Ordu tostunu severek tüketiyoruz. Bu tost, hem çıtır hem de mideyi rahatsız etmiyor. İçindeki kaşar, ezme sucuk ve ekmeği ile özel bir tost” dedi. (DHA)

FOTOĞRAFLI

  • BIST 100

    9486,56%0,12
  • DOLAR

    39,20% -0,16
  • EURO

    44,66% -0,58
  • GRAM ALTIN

    4180,27% -1,32
  • Ç. ALTIN

    6833,74% 0,00
Aksaray nöbetçi eczaneleri
İzmir’de makilik yangını (2)
Elektrik akımına kapılan Başkan Zeyrek'in sağlık durumu ciddiyetini koruyor (...
Rusya'daki 'Avrasya Film Festivali'ne Türkiye'den üç film katıldı
İstanbul - Bayramı İstanbul'da geçirenler sahillere ve yeşil alanlara akın et...
Bursa'da 2 katlı binada yangın
İstanbul - Kurban etlerini kıyma yapmak isteyenler kasaplarda yoğunluk oluştu...
Bakan Bolat: Dünya, ticaret, siyasi ve askeri savaşlarla çevrili
Kuşadası plajlarında 'bayram' yoğunluğu
İstanbul - İstanbul İl Sağlık Müdürü Güner: Kurban kesimi sırasında yaşanan k...
Kayıp ortaokul öğrencisi Burak’ı 94 kişilik ekip arıyor (4)
Bartın’da serinlemek için ırmağa giren Ensar boğuldu (2)
Cezaevinden firar etti, bir gün sonra yakalandı
İran’dan Trump’ın seyahat yasağına tepki
İstanbul- Kurban Bayramı'nı İstanbul'da geçirenler sahillere akın etti
Norveç, ziyaretçi sayısı nedeniyle 'turist vergisi' uygulayacak

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Bartın’da serinlemek için ırmağa giren Ensar boğuldu (2)

Cezaevinden firar etti, bir gün sonra yakalandı

İran’dan Trump’ın seyahat yasağına tepki

İstanbul- Kurban Bayramı'nı İstanbul'da geçirenler sahillere akın etti

Norveç, ziyaretçi sayısı nedeniyle 'turist vergisi' uygulayacak

Antalya sahillerinde bayram yoğunluğu

Yunanistan'da 5.2 büyüklüğünde deprem / Ek bilgi

İstanbul - Bostancı İskelesi'nde bayram yoğunluğu

Yunanistan'daki 5.2 büyüklüğündeki deprem Gökçeada'da hissedildi

Düğüne giderken kazada ölen çift, toprağa verildi

Kayıp ortaokul öğrencisi Burak’ı 94 kişilik ekip arıyor (3)

Kardeşini öldürüp, kendi oğlu ve diğer kardeşini yaralayan eski muhtar adliyede

Rusya: Ukrayna, İstanbul’da anlaşmaya varılan esir takasını erteledi

Bakan Bak: Terörün ortadan kalkması bizler için çok önemli

İstanbul - Eminönü'nde bayram yoğunluğu havadan görüntülendi

El freni çekilmeyen otomobil, denize düştü

Siyasi partiler arasında bayramlaşma ziyaretleri (6)

Ankara'da baltalı tehdit kamerada

İstanbul- İstanbul Havalimanı'nda yaklaşık 12 milyon lira değerinde kaçak ilaç ele geçir...

Kazada ölen kurye Muhammet, üniversite harçlığını çıkarmak için çalışıyormuş

Ergin Ataman’dan Olympiakos maçında yaşananlarla alakalı açıklama