Tarih: 21.03.2018 13:05

Tıpkı Sizin Gibiyiz +1 Farkla

Facebook Twitter Linked-in

TIPKI SİZİN GİBİYİZ +1 FARKLA
 
21 MART #DownSendromuFarkındalıkGünü 
 
Down sendromu dediğimiz durum bir gen bozukluğudur. 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom bulunduğunda, birçok genetik farklılığın doğmasına sebep olan, down sendromu adı verilen sorun ortaya çıkmaktadır. Down sendromu bir gen fazlalığı durumunda ortaya çıktığı için, aslında birçok kesimce hastalık olarak kabul edilmez. Dünya geneline baktığımızda, down sendromunun en sık görülen genetik anomali olduğunu söyleyebiliriz.
Down sendromu bir hastalık değildir. Bu durum sadece bir gen bozukluğudur.
 
Down sendromlu bebekler istisnalar olmakla beraber yaşıtlarından daha yavaş büyürler. Zihinsel gelişimleri geriden gelmektedir. Bu gerilik yaş büyüdükçe daha belirgin olarak gözükmekte, ama uygun eğitim programları ile Down sendromlu çocuklar da pek çok başarıya imza atmakta ve toplum hayatı içinde anlamlı hayatlar kurabilmektedirler. Burada düzenli ve disiplinli bir eğitim programı ve bol tekrar en önemli faktördür.
 
Down sendromlu bireyler genel olarak yaşıtlarından daha kısa boylu olurlar ve metabolizmalarının yavaş çalışması nedeni ile doğru beslenme alışkanlığı edinmezlerse ileri yaşlarda kilo problemi yaşayabilirler.
Her çocuk gibi Down sendromlu çocuklar da farklı zeka seviyesine, yetenek ve kişiliğe sahiptirler. Burada kilit nokta çocuğunuzun kapasitesini maksimum düzeyde kullanabilmesi için zamanında ve doğru desteği alabilmesidir. Erken eğitim programları, fizyoterapi, dil terapisi, alternatif terapiler, oyun grupları gibi seçenekler aileler tarafından iyice değerlendirilmeli ve doğru kaynaklara ulaşılarak karar verilmelidir.
 



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —