TOKİ´nin 50 Bin Sosyal Konut Projesi Başvuruları Başladı

TOKİ´nin 50 Bin Sosyal Konut Projesi Başvuruları Başladı

Başvurular 6 Mart-19 Nisan tarihleri arasında alınacak

 
YATAY ŞEHİRLEŞMEYLE 50 BİN SOSYAL KONUT PROJESİ HAYATA GEÇİYOR
 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul Kasımpaşa´da TOKİ Sosyal Konutları tanıtım töreninde 50 bin sosyal konutun müjdesini verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Vatandaşların kira öder gibi ev sahibi olacakları konutlar için taleplerin Ziraat Bankası ve Halk Bankası aracılığıyla yarından itibaren toplanmaya başlanacağını ve taksitlerin 388 TL´den başlayıp vadenin ise 20 yıl olacağını açıkladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum,  TOKİ´nin 50 bin konut sözüne ilişkin ayrıntılar hakkında bilgiler verdi.

Kurum yaptığı açıklamada, 2+1 ve 3+1´lik konutların, yüzde 10´luk peşinatlarla satılacağını söyledi, Çarşamba gününden itibaren başlayacak başvuru sürecinin 19 Nisan´a kadar süreceğini ifade etti.

 

BAKAN KURUM; "5 YILDA 1,5 MİLYON KONUTU DÖNÜŞTÜRECEĞİZ"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Kasımpaşa Kızılay Meydanı´nda gerçekleştirilen ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın katıldığı 67 şehirde 140 projeyle yürütülecek 50 bin yeni sosyal konut hamlesinin başladığı törene katıldı.

Törende konuşan Bakan Kurum, bugün çok sayıda projeyi açacaklarını söyleyerek şunları söyledi; ? İçerisinde çok sayıda donatı inşaatının bulunduğu 53 bin konutu, alt ve orta gelir grubu vatandaşa bu törenle birlikte teslim edeceklerini belirterek, "İstanbul´da ve tüm Türkiye´de, 67 ilimizde, 50 bin sosyal konut uygulamasını, talep toplamasını bugün inşallah başlatacağız. Sadece İstanbul´umuzda 6 bin 300 tane sosyal konut yapacağız."

TOKİ vasıtasıyla bugüne kadar şehirlerin alt ve üst yapısını, sosyal donatıları inşa etme açısından çok sayıda proje geliştirdiklerini ifade eden Kurum, Şehirlerin 50-100 yılını planlarken, içerisinde yeşil alanların, mahalle kültürünün ve yatay mimari gibi unsurların bulunduğu kentler inşa etmek istediklerini örnek uydu kentler inşa ederek bu unsurların tüm kente yayılmasını istediklerini söyledi.

BAŞVURU TARİHLERİ

TOKİ´nin 50 bin sosyal konut projesiyle ilgili 6 Mart itibariyle başvuruları alacağız, 45 günlük süre var. 50 bin konut için talepleri 19 Nisan´a kadar alacağız.

Talepleri alırken alt gelir grubu ve orta gelir grubuna yönelik aynı zamanda şehit ailelerimize, gazilerimize ve emeklilerimize yönelik kontenjanımız olacak.

PEŞİNAT YÜZDE 10, TAKSİT 240 AY

Yüzde 10´la başlayacağız yüzde 12, yüzde 15 peşinatlarımız var. Konut fiyatları 240 aya kadar vadelendirilebilecek. Kira öder gibi ödeyecekler.

BİNALAR 5 KATI GEÇMEYECEK

Biz 50 bin konutluk projeyi yatay şehirleşme anlayışıyla bizim özümüzü kültürümüzü yansıtacak şekilde az katlı 4-5´i geçmeyen örnek bir şehircilik anlayışını tüm Türkiye´ye yaymak istiyoruz.

BAŞVURU ŞARTLARI

Başvuru sahiplerimiz başvuracakları proje için o ilin sınırları içinde en az bir yıl oturuyor olmaları gerekiyor.

Yaş sınırı: 2+1 konutlarımız için 25 yaşını doldurmuş olmaları gerekiyor.

3+1 için de 18 yaşını doldurmaları gerekiyor.

Başvuru ücreti: 2+1 konutlarımız için 500 lira, 3+1 konutlarımız için de 1000 lira başvuru ücreti alacağız. 

Gelir şartı: 2+1 konutlarımız için en fazla 4500 lira geliri olabiliyor, İstanbul için de 4800 lira olabiliyor.

3+1 de gelir şartımız yok.

AYLIK TAKSİT MİKTARI

2+1 konutlarımız için 388 liradan başlayan taksitlerimiz var. Bu ilimize göre değişiyor. Projenin mevkiiyle konumuyla ilgili değişiyor.

 

TOKİ BAŞVURU ŞARTLARI NEDİR?
 
Başvuru yapacak vatandaşların hiç konut sahibi olmaması, daha önce TOKİ´den konut satın almamış veya konut kredisi kullanmamış olmaları şartı aranıyor. Ayrıca, 18 yaşını doldurması gerekiyor. Konutların satışları niteliklerine ve bulunduğu illere göre yüzde 10, yüzde 20 ve yüzde 25 peşinat bedeli ile 120 ve 240 ay vade seçenekleri ile gerçekleştirilecek.
 
Projeye başvuru yapabilmek için, başvuru sahibinin;
 
T.C. vatandaşı olması,
 
Projenin bulunduğu il/ilçe sınırları içerisinde 1 yıldan az olmamak koşulu ile ikamet ediyor olması veya projenin bulunduğu il nüfusuna kayıtlı olması (Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kategorisinde başvuracakların en az 3 yıldır ikamet ediyor olması veya il nüfusuna kayıtlı olması gerekmektedir),
 
Toplu Konut İdaresinden konut satın almamış olması ve Toplu Konut İdaresinden konut kredisi kullanmamış olması (Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kategorisi hariç),
 
Kendisine eşine ve/veya velayeti altındaki çocuklara ait tapuda kayıtlı kat irtifaklı / kat mülkiyetli bağımsız bir bölümünün veya müstakil bir konutunun (tarla, bağ, bahçe, köy evi ve işyeri hariç) olmaması, (Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kategorisi hariç) (Başvuru sahibinin hisseli olarak sahip olduğu gayrimenkuller hariç)
 
Başvuru tarihi itibariyle 25 yaşını doldurmuş olması (Eşi vefat etmiş olan çocuklu dul bayanlarda yaş şartı aranmamaktadır.),
 
Aylık hane halkı gelirinin, en fazla net 4.500 TL olması (Başvuru sahibinin, eşinin ve velayeti altındaki çocuklarının gıda, yol, vs. her türlü aldıkları yardımlar dahil olmak üzere toplam hane halkı aylık net gelirinin en fazla 4.500 TL olması gerekmektedir.) (İstanbul ilinde gelir şartı 4.800 TL olarak uygulanmaktadır.),
 
Bir hane halkı adına -yani kişinin kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocukları- yalnızca bir adet başvuru yapması, gerekmektedir.
 
Ayrıca, yukarıdaki başvuru şartlarına sahip olan;
 
1. Kategori olan"Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimlerinin" ,
 
2. Kategori olan"En az %40 Engelli Vatandaşlarımızın"
 
3. Kategori olan "Emekli Vatandaşlar"ın
 
4. Kategori olan "Diğer alıcı adaylarının"
 
başvuruları ayrı olarak 4 kategoride kabul edilecektir.

6300 KONUT İSTANBUL´DA OLACAK

50 bin konutun 6300 tanesi İstanbul´da, 2934 tanesi Ankara´da, 2500 tanesi İzmir´de, 2200 tanesi Adana´da yapılacak.

CUMHURİYET TARİHİNDE BİR İLK OLACAK

Konut edinme sorununu çözmek zorundayız. 50 bin konut için aynı anda talep toplamak bir ilk olacak. Cumhuriyet tarihinde ilk defa 50 bin konutun talebi toplanacak.

 

 



Cuma 17.2 ° / 9.6 °
Cumartesi 21.9 ° / 9.9 °
Pazar 22.7 ° / 10.8 °
Aksaray nöbetçi eczaneleri