27.7° / 13.6°

Türkiye

Türkiye Haberleri

TSK'nın arama kurtarma köpekleri

TSK'nın arama kurtarma köpekleri

TSK
Tarih: 10.03.2025 12:44 Güncelleme: 10.03.2025 12:44

Ruken KADIOĞLU-Canberk ÖZTÜRK/ANKARA, (DHA)- DOĞAL afetlerde arama kurtarma çalışmalarına katılan, 6 Şubat depremlerinde 37 kişiyi enkaz altından sağ çıkarılmasını sağlayan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) İnsani Yardım Tugayı'na bağlı Doğal Afetler Arama Kurtarma (DAK) Taburu'nun özel seçilen arama kurtarma köpekleri, her türlü arazi şartında görev yapmaya hazır, eğitimlerden geçiyor.

DAK Taburu, Ankara'nın Sincan ilçesindeki Şehit Üsteğmen Hasan Şahan Kışlası'nda TSK İnsani Yardım Tugay Komutanlığı'nda afet ve acil durumlarda arama kurtarma çalışmalarını gerçekleştiriyor. DAK Taburu, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde arama kurtarma köpekleri sayesinde 37 kişiyi enkaz altından sağ kurtardı. Ekipler, başta deprem olmak üzere sel, çığ, heyelan gibi afetlerde can kurtarmak için çalışırken, ormanda kaybolan kişilerin bulunmasında da köpeklerle görev alıyor.

7 FARKLI TESTE TABİ TUTULUYORLAR

DAK Taburu, Deprem Haftası nedeniyle kapılarını DHA'ya açtı. Bursa'da bulunan Askeri Veteriner Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı'nda doğan ve yaklaşık 2 aylık olduktan sonra 7 farklı teste tabi tutulan köpekler, bunları başarıyla geçerse 6 ay sosyalizasyon, 1 ay itaat, 7 ay ihtisas ve 13 ay çeviklik ve cesaret eğitimi aldıktan sonra ekibe katılıyor. Komutanlık bünyesindeki Belçika malinois ve labrador cinsi köpekler; Port, Acem, Peynir ve Herif arama kurtarma görevlerinde yer alırken, hassas burunlu köpekler Tamga ve Yosun ise ceset arama görevi üstleniyor. DAK Taburu, özel seçilen arama kurtarma köpekleriyle her türlü arazi şartlarında görev yapmaya hazır eğitimlerden geçiyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Üniversitesi ile imzalanan protokol gereği eğitimlerde ceset arama köpekleri kadavradan alınan insan parçalarını enkaz altındaki topraktan çıkarıyor.

'YÜZDE 95 DOĞRULUKLA TESPİT EDİYORLAR'

Veteriner Hekim Üsteğmen Ahmet Akpınar, arama ve kurtarma köpeklerinin, enkaz altında kalan canlı ve yaralı kişilerin yerini en kısa sürede tespit etmek üzere eğitildiğini söyledi. Akpınar, "Açık arazi veya ormanlık alanlarda kaybolan dost ve saklanan düşman unsurların, heyelan, çığ ve enkaz altında kalan şahısların yerini köpeklerimiz tespit ediyor. Alan aramasında 200 metre mesafeden, enkaz aramasında 10 metre, çığ aramasında ise 2 metre derinlikteki canlıları yüzde 95 doğrulukla tespit edebilme imkan ve kabiliyetine sahip köpeklerimiz. Ceset arama köpekleri afet durumlarında enkaz, moloz altında, muhtelif arazilerde, yüzey ve toprak altında bulunan kalıntının büyüklüğüne, çevre şartlarına ve pütüfikasyona yani çürüme, kokuşmaya bağlı olarak 15-60 santim derinlikteki, 180 santim yükseklikteki insan-ceset kalıntılarını yüzde 95 oranında tespit edebilme imkan ve kabiliyetine sahip" dedi.

'PAMEL İLE AFETZEDEYİ KURTARDIK'

Veteriner Uzman Çavuş Halim Korkmazer de köpeği Pamel ile 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerde görev aldıklarını belirterek, "Antakya bölgesinde 28 gün süresince görev yaptık. Bu sürede 10 afetzedeyi köpeğim Pamel ile kurtarmayı başardık. Beni en çok etkileyen olay bir annenin enkaz başında feryat figan ağladığını gördüm. Enkazın yıkılma tehlikesi olduğunu öğrendik. Annenin enkaz altında 4 tane çocuğu olduğunu öğrendik. Köpeğim Pamel enkaz alanındayken, koridor içerisinde evdeki çatlaktan aldığı koku sayesinde tepki gösterdi ve canlı bulduğunu tespit ettik. Daha sonra DAK timleri içeri girdi ve köpeğimin işaret ettiği bölgeyi kırarak 5 yaşındaki kız çocuğunu ve annesini tespit ettik. İçerideki odalardan da sesler geliyordu. 2 kız çocuğu daha bulduk; ama ağabeyi olay anında vefat etmişti. Bu beni çok derinden etkiledi. Bir daha böyle bir durumun yaşamamasını temenni ediyorum. Köpeklerimizi her an bu tür afetlerde her türlü arazi koşulunda görev yapmaya hazır halde eğitiyoruz" diye konuştu. (DHA)

FOTOĞRAFLI

  • BIST 100

    10189,02%1,08
  • DOLAR

    39,76% -0,15
  • EURO

    47,02% -0,02
  • GRAM ALTIN

    4271,35% -0,09
  • Ç. ALTIN

    6823,45% -0,43
Aksaray nöbetçi eczaneleri
Yağlı direk yarışmasını kazanana altın ve para ödülü verildi / Ek fotoğraflar
Balkondan düşen 3 yaşındaki çocuk ağır yaralandı
DEM Partili Silopi Belediye Başkanı Jiyan Ormanlı ‘kesin ihraç’ istemiyle dis...
A Milli Erkek Basketbol Takımı'nın aday kadrosu açıklandı
Milletvekili Turan Yaldır, TBMM’nin en etkili 30 milletvekili arasında yer al...
Mobilya fabrikası yangınında itfaiyeciler çöken duvarın altında kalmaktan son...
Selçuk İnan: 3 oyuncu ile imza aşamasındayız
Kocaeli'de orman yangını (3)
Mudurnu Çayı’nda kirlilik
Sakarya'da minibüs devrildi: 6 yaralı
Özgür Özel: Özgür Özel: Bizde rekabet, tartışma olur, kardeşlik hukukuna zeva...
İzmir Çeşme'de orman yangını (3)
Bilecik’te yangından etkilenenler için konteyner evler kuruluyor
Kocaeli'de orman yangını (2)
Kütahya'da tarım arazisinde çıkan yangın ormana sıçradı

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Özgür Özel: Özgür Özel: Bizde rekabet, tartışma olur, kardeşlik hukukuna zeval getirmek ...

İzmir Çeşme'de orman yangını (3)

Bilecik’te yangından etkilenenler için konteyner evler kuruluyor

Kocaeli'de orman yangını (2)

Kütahya'da tarım arazisinde çıkan yangın ormana sıçradı

İstanbul - Sultanbeyli'de kamyonet ile hafif ticari araç çarpıştı: 2 yaralı / Ek görüntü

Acil tıp teknisyeni telefonda hayat kurtardı; O anlar çağrı merkezinin kayıtlarına yansı...

‘Dur’ ihtarına uymayıp 2'si polis otosu, 4 araca çarpan ehliyetsiz sürücü tutuklandı

Oyuncu Şekip Taşpınar, hayatını kaybetti

İstanbul - 11. Nükleer Santraller Zirvesi İstanbul'da gerçekleşti

Ankara- Otomobiliyle site kapısına ardından da önünde bekleyen çifte çarptı: o anlar kam...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: CHP'nin çok ciddi siyasi kıble sorunu var

Coffee Factory, uluslararası açılım için yasal ve stratejik altyapısını tamamladı

Erzurum’da 4.1 büyüklüğünde deprem

Cevdet Yılmaz, MÜSİAD yönetimini kabul etti

Bakan Güler, KKTC Başbakanı Üstel ile bir araya geldi

Gübre avansı ve 1'inci nakdi çapa avans ödemeleri hesaplara yatırıldı

Gemlik'te 4.3 büyüklüğünde deprem (7)

Özgür Özel: Bizde rekabet, tartışma olur, kardeşlik hukukuna zeval getirmek olmaz

California’da havai fişek deposunda patlama

Park halindeki kamyonete çarpan otomobilin sürücüsü yaralandı