26° / 11.5°

Tunca Nehri kuruyor; kum adacıkları ortaya çıktı

Tunca Nehri kuruyor; kum adacıkları ortaya çıktı

Tunca Nehri kuruyor; kum adacıkları ortaya çıktı
Tarih: 23.06.2025 15:01 Güncelleme: 23.06.2025 15:01

Olgay GÜLER-Umut IŞIK/EDİRNE, (DHA)-EDİRNE'de yüksek sıcaklıklar ve yetersiz yağışların etkisiyle Tunca Nehri'nin bazı bölümleri, kuruma noktasına geldi. Nehrin kent merkezinden geçtiği kısımlarda kum adacıkları oluşurken, bırakılan çöpler gün yüzüne çıktı.

Türkiye'de ayçiçeği, çeltik ve buğday üretiminin en önemli noktalarından Edirne'de, yaz ayıyla yüksek sıcaklıklar etkisini göstermeye başladı. Kentte mevsim yağışlarının da yetersiz olmasıyla birlikte tarım arazilerinin sulamasında kullanılan önemli su kaynaklarından Tunca Nehri, bazı bölümlerinde kuruma noktasına geldi. Devlet Su İşleri'nin ölçümüne göre 5 metreküp/saniye akan nehrin kent merkezinden geçtiği kısımlarda kum adacıkları oluşurken, bırakılan çöpler de gün yüzüne çıktı.

'İLK DEFA BÖYLE BİR KURAKLIK GÖRÜYORUM'

Nehir kenarında 25 yıldır restoran işleten Selahattin Kaya, nehri ilk kez bu kadar kuru gördüğünü belirterek, "Ben burada 25 yıllık bir işletmeciyim. Zaman zaman kuraklıklar oldu ama ben ilk defa böyle bir kuraklık görüyorum. Böyle bir kuraklık daha önce yaşamadık. Tabii burada yetkililerin de temizlik anlamında ilgisizliği var. Çok büyük şikayet var özellikle yabancı ve yerli turistlerden. Akşam olduğu zaman da ilaçlanmadığından kaynaklı inanılmaz bir sinek ordusu saldırısı var resmen. Hem sağlık anlamında bir tehdit hem görüntü anlamında bir tehdit. Umarım yetkililer seslerimizi duyar, buna bir çare bulurlar" diye konuştu.

'SUYU EN VERİMLİ ŞEKİLDE KULLANMAMIZ LAZIM'

Konuyla ilgili kentte katıldığı bir toplantıda konuşan AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal da iklim krizi ve kuraklığın tüm dünya gündeminde yer aldığını kaydetti. Aksal, "Giderek üretim şeklimizi değiştirmemiz lazım, bütün suyumuzu iyi depolamamız lazım. Suyu da en verimli şekilde kullanmamız lazım. Biz hükümet olarak su yatırımlarını yapıyoruz ama bir yandan da üreticilerin suyu çok dikkatli kullanmaları gerekiyor. Onun için belirli alanlara ekim yapılması gerekiyor. Üreticilerimiz çok fazla çeltik ekmek istiyor, bu işi de çok iyi yapıyorlar, talep de geliyor ama bu işin hesaplamasını çok iyi yapmak gerekiyor. Bu yıl da tabii sadece Edirne'de değil, tüm Türkiye'de kuraklık yaşanıyor. Biz bunu en iyi şekilde, üreticilerimizle, kooperatiflerimizle, sulama birlikleriyle birlikte yönetmeye çalışıyoruz. Geçen yıl suyu çok iyi yönettik, inşallah bu yıl da suyu çok iyi bir şekilde yönetiriz ve üreticimizin ektiği ürünlere çok fazla zarar vermeden sezonu geçiririz" diye konuştu.(DHA)

FOTOĞRAFLI

  • BIST 100

    9138,25%-0,71
  • DOLAR

    39,73% 0,15
  • EURO

    45,69% -0,19
  • GRAM ALTIN

    4316,90% 0,47
  • Ç. ALTIN

    6957,03% 0,31
Aksaray nöbetçi eczaneleri
Trump: İran’da vurduğumuz hedefler tamamen yok edildi
Suriye'deki Mar İlyas Kilisesi'ne düzenlenen saldırının planlayıcıları yakala...
Cezaevindeki kadının evinde derin dondurucuda bebek cesedi bulundu
Irak: Katar’daki ABD üssüne saldırı tehlikeli bir dönüm noktası
Kız arkadaşının annesini kolundaki bilezikler için öldüren şüpheliye ağırlaşt...
Bıçaklı kavgadan kaçarken minibüsün altında kalıp öldü; olay anı kamerada
İstanbul - THY'nin 7 kente seferleri iptal edildi
İstanbul - İran'ın saldırısı sebebiyle Katar Havayolları uçakları İstanbul ve...
Devrilen traktörün altında kalan sürücü yaralandı
Gediz’de çıkan tarla yangınında, 5 dönüm ekili alan küle döndü
Batman'da bilirkişi ekibinin otomobili, şarampole yuvarlandı: 5 ölü (4)
Irak, Kuveyt ve Bahreyn hava sahasını kapattı
İletişim Başkanlığı, 'Amerikan uçakları Türk hava sahasını kullandı' iddiasın...
AK Partili Çelik: İsrail'in İran'a saldırmasında herhangi bir meşruiyet yok
Bursa'da orman ve makilik yangını (3)

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Batman'da bilirkişi ekibinin otomobili, şarampole yuvarlandı: 5 ölü (4)

Irak, Kuveyt ve Bahreyn hava sahasını kapattı

İletişim Başkanlığı, 'Amerikan uçakları Türk hava sahasını kullandı' iddiasını yalanladı

AK Partili Çelik: İsrail'in İran'a saldırmasında herhangi bir meşruiyet yok

Bursa'da orman ve makilik yangını (3)

İki otomobilin çarpıştığı kazada 4 kişi yaralandı

İran’dan Katar'daki ABD üssüne saldırı / Ek bilgi

İran: Operasyonun adı ‘Fetih Müjdesi

Muğla’da bahisli horoz dövüşüne baskın; hayvanları koruma derneği başkanı ve 15 şüpheli ...

RTÜK Başkanı Şahin’den, Altaylı’nın YouTube kanalı hakkında lisans açıklaması

Güney Koreli gezgin Hyojeong Park: Ordu ve Türkiye çok güzel

Batman'da bilirkişi ekibinin otomobili, şarampole yuvarlandı: 5 ölü (3)

Aydın'da makilik yangını (4)

Dervişoğlu'ndan Özel'e ziyaret

Emine Erdoğan: Gençlerimiz, bilimin rehberliğinde yaşanabilir bir dünya için öncülük ede...

Jaka Bijol, Leeds United ile 5 yıllık sözleşme imzaladı

Bakan Yardımcısı Tuzcu: Fas ile 5 milyar dolara varan ticaret hacmini geliştireceğiz

Kahramanmaraş'ta temel kazısında Roma dönemine ait 1500 yıllık kaya mezarı bulundu

Gebze'de, apartmanın çatısında çıkan yangın korkuttu

Azerbaycan'dan AFAD personeline iş birliği rozeti

Tekirdağ'da yangında 400 dönüm buğday ekili tarla zarar gördü