28.1° / 14.6°

Türk Kızılay’dan Osmanlı saraylarını süsleyen 'Bardız kilimi' için proje

Türk Kızılay’dan Osmanlı saraylarını süsleyen 'Bardız kilimi' için proje

Türk Kızılay’dan Osmanlı saraylarını süsleyen
Tarih: 31.12.2024 10:14

Salih TEKİN/ERZURUM, (DHA)- TÜRK Kızılay Erzurum Şubesi, bir zamanlar Osmanlı saraylarını süsleyen Bardız kilimi dokumacılığını yeniden canlandırmak için proje hazırladı. Proje kapsamında 10 eve tezgah kuruldu. 3-4 metrekare ebatlarda dokunacak halılar karşılığında ev kadınlarına ödeme yapılacak. Dokunacak kilimlerin satışından elde edilecek gelir ihtiyaç sahiplerine yardımda kullanılacak.

Türk Kızılay Erzurum Şubesi, 'Şenlendirme Projesi' bir zamanlar saraylarda kullanılan Bardız kilimi dokumacılığını yeniden canlandırmak ve kadınlara destek olmak amacıyla 'Bardız kilimi dokuma' projesini hayata geçirdi. Türk Kızılay Erzurum Kadın Teşkilatı'nın gönüllüleri tarafından 'İplerle dile gelen duygular' sloganıyla uygulanan projede, Şenkaya ilçesine bağlı kırsal Gaziler (Bardız) Mahallesi’nde 10 eve kurulan tezgahlarda Bardız kilimi dokunmaya başlandı. Yaz aylarında bağ bahçede çalışan kadınların gelir sağlayacağı projede dokunacak kilimler 3-4 metrekare ebatlarında olacak. Kuş, geyik, aslan, koçbaşı gibi figürlerin dokunduğu kilimler Kızılay Erzurum Şubesi tarafından satışa sunulacak. Elde edilen gelir Türk Kızılay Erzurum Şubesi tarafından ihtiyaç sahibi vatandaşlara yapılan yardımlarda kullanılacak. Evde yaptıkları dokumalar karşılığında ise kadınlara asgari ücret kadar bir para ödenecek.

Türk Kızılay’ın her yıl uyguladığı 'Şenlendirme Projesi'ne Bardız kilimi dokumayla katıldıklarını belirten Erzurum Kadın Teşkilatı Başkanı Nesrin Yetişir, "Hem unutulmaya yüz tutan Bardız kilimini gün yüzüne çıkarmak hem de kadınlarımıza destek olmak istedik. Yazın çalışıp kışın evde oturan 10 kadın kurulan tezgahlarda dokumalara başladı. Bu çalışma sonunda kadınlarımıza bir asgari ücret miktarı kadar ödeme yapacağız. Bardız kilimlerini de satarak elde edilen gelir Türk Kızılay’ın yardımlarında kullanılacak" dedi.

Türk Kızılay Erzurum Başkanı Hüseyin Bozhalil, "Kadın teşkilatımız tarafından gönüllü olarak uygulanan proje 10 evde kurulan tezgahla uygulanıyor. Dokuma yapan kadınlarımıza bir ücret ödeyerek onları destekleyeceğiz. Aynı zamanda geleneksel bir dokumamızı hayata geçirmiş olacağız. Dokunan kilimlerin satışından elde edilecek geliri de ihtiyaç sahibi ailelere yardım olarak dağıtacağız" diye konuştu.

BARDIZ KİLİMİ

Kilim, oda ve çadırların zeminine serilmek veya divan ve sedir örtüsü olarak kullanılmak üzere hazırlanan, genel olarak renkli ve desenli, tüysüz, ince dokumadır. Halılar gibi tezgahta dokunan kilimler, ev döşemelerinde olduğu gibi özel biçimler verilerek heybe, çuval ve namazlık olarak da kullanılmaktadır. Dokuma tekniği bakımından bu kilimler, Osmanlı saray kilimlerinin devamı niteliğindedir. Her iki grup kilimde de tapastrı tekniği uygulanmıştır.

Bardız kilimi dokunurken, atkı ipliklerini çözgü iplikleri arasına iyice yerleştirmek için sık sık kirkitlenmektedir. Bu nedenle kilim dokuması sık ve düzgündür. Osmanlı saray sanatındaki bitkisel motifler, saray kilimlerinde olduğu gibi Bardız kilimlerinde de kullanılmaktadır. Kilimde zemin renkleri, Osmanlı saray kilimlerinde olduğu gibi genellikle siyahtır. Bununla birlikte kırmızı veya bordo, mavi, doğal bej, doğal gri renkler az da olsa kullanılmaktadır. Kilim desenlerini doğal ve stilize edilmiş bitkisel motiflerle, hayvan motifleri oluşturduğu için, renklerin birden fazla tonları kullanılmaktadır. Orijinal Bardız kilimlerinde kök boya kullanılmaktadır. Kilimlerde; hayvan figürleri, bitkisel ve sembolik motiflerden biri tercih edilmektedir. (DHA)

FOTOĞRAFLI

  • BIST 100

    9475,21%0,81
  • DOLAR

    39,02% 0,29
  • EURO

    44,14% 0,24
  • GRAM ALTIN

    4139,01% 0,39
  • Ç. ALTIN

    6643,34% 0,00
Aksaray nöbetçi eczaneleri
Minikler, çöp toplayarak doğayı 'tedavi ettiler'/Ek fotoğraflar
Eskişehirspor, şampiyonluğunu kutladı
Gaziantep'te göçmen kaçakçılığı; 4 tutuklama
Keneden ölümler için 'mRNA aşısı' umudu
Devrilen traktördeki ortaokul öğrencisi Edanur öldü
Emine Erdoğan'dan 'Uluslararası Aile Forumu' paylaşımı
Veterinerde ölen köpeğinin yerine aynı gün sokak köpeğini sahiplendi
İstanbul’da en düşük nikah kıydırma bedeli bin 10, en yüksek 16 bin 210 lira
Avrupa'da bir caddeye ‘Atatürk’ ismi verildi
İstanbul- Kağıthane'de kalaşnikoflu saldırı kamerada; aracın önünü kesip kurş...
Sultangazi Ulusal Fotoğraf Yarışması’nda ödüller sahiplerini buldu
Haiti'de silahlı çete kasabaya saldırdı: 50 ölü
2'si kırmızı bültenle aranan 3 uluslararası suçlunun iadeleri sağlandı
Trump: AB ile bir anlaşma arayışında değilim
‘Türkiye’de ve dünyada obezite oranı hızla artıyor’

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Sultangazi Ulusal Fotoğraf Yarışması’nda ödüller sahiplerini buldu

Haiti'de silahlı çete kasabaya saldırdı: 50 ölü

2'si kırmızı bültenle aranan 3 uluslararası suçlunun iadeleri sağlandı

Trump: AB ile bir anlaşma arayışında değilim

‘Türkiye’de ve dünyada obezite oranı hızla artıyor’

Almanya'da tren istasyonunda bıçaklı saldırı: 12 yaralı

Boğazına yiyecek takılan bebek, Heimlich manevrası ile kurtarıldı

ABD'de federal yargıç, Trump yönetiminin Harvard kararını durdurdu

Şanlıurfa’da 2 günde 48 firari hükümlü yakalandı

Dikenleri zehirli balığa karşı uyarı; kollarda çürüme, dokularda ölüm meydana getiriyor

ABD, Suriye'ye yönelik yaptırımları kaldırdı

İstanbul- Avcılar gişelerinde Serbest Geçiş Sistemi çalışmaları; giriş- çıkışlar kapatıl...

Bursa'da orman ürünleri fabrikasındaki yangın söndürüldü

Bursa'da mobilya imalathanesindeki yangın söndürüldü

Sokakta yatan köpeği ezip yoluna devam etti; o anlar kamerada

Kars'ta Türkiye- Azerbaycan dostluğu coşkuyla kutlandı

Sulama kanalına düşen kardeşini kurtarmak isteyen Dilan, boğuldu

Kars'ta kuvvetli rüzgar çatıları uçurdu; o anlar kamerada

Gölete giren Furkan, ölü bulundu (2)

Astsubay, derede boğuldu

Fenerbahçe Beko'nun finalde rakibi Monaco oldu