31° / 15.8°

Türk turistin vizelisi Orta ve Batı Avrupa'ya, vizesizi Balkanlar'a gitti

Türk turistin vizelisi Orta ve Batı Avrupa'ya, vizesizi Balkanlar'a gitti

Türk turistin vizelisi Orta ve Batı Avrupa
Tarih: 09.03.2025 10:37 Güncelleme: 09.03.2025 10:37

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)- TURİZMDE 'outgoing' olarak adlandırılan Türkiye'den başka ülkelere giden tatilcilerin toplamı 2024 yılında 11 milyon 390 bin 520 olurken, vizeli ve yeşil pasaportlular en çok Orta ve Batı Avrupa'yı, vizesizler Balkanlar'ı tercih etti. Deniz ve sahil amaçlı en çok Mısır ve Yunanistan'a giden Türk tatilcilerden ekonomik durumu iyi olanların tercihi ise Uzak Doğu ve Güney Amerika oldu.

Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, Türkiye'den başka ülkelere giden turistlerle ilgili çalışma yaptı. Yavuz, gelen turist sayılarında pandemi sonrası yükselme trendini sürdüren Türkiye'nin, aynı zamanda dünyaya turist gönderen ülkeler sıralamasında da hızla yükseldiğine dikkati çekti. Recep Yavuz, “Geçen yıl biz Yunan adalarına giden 1,5 milyon Türk turiste konsantreyken, ülkemizden 11 milyon 390 bin 520 kişi çeşitli vesilelerle yurt dışı seyahati yaptı. Outgoing olarak adlandırdığımız bu turizm hareketi ülkeye gelen turist sayısı kadar önemli. Zira hiçbir ülke kendi vatandaşını başka ülkelere kaptırmak istemiyor. Ancak insanoğlu da başka dünyaları keşfetme arzusundan geri durmuyor" dedi.

TÜRK TATİLCİLER ARTIYOR

TÜİK verilerine göre son yıllarda Türkiye'den yurt dışına çıkışlara bakıldığında pandemi dönemi sonrasında artış olduğuna değinen Yavuz, şöyle sıraladı:

“2018'de 8 milyon 383 bin 432 kişi. 2019'de 9 milyon 650 bin 512 kişi. 2020'de 2 milyon 242 bin 864 kişi. 2021'de 2 milyon 738 bin 340 kişi. 2022'de 7 milyon 266 bin 773 kişi. 2023'te 11 milyon 67 bin 359 kişi. 2024'te 11 milyon 390 bin 520 kişi. Pandemi öncesi artmaya başlayan bu hareketlilik 2 yıllık aradan sonra tekrar yükselişe geçti. Bu seyahatlerin iş, eğitim, akraba ziyareti, hac, umre, sağlık ve tatil gibi pek çok çeşidi var. Buradaki önemli bir payın tatil amaçlı olduğunu öngörmek pek yanlış olmaz”

2024'TE REKOR KIRDI

Türklerin en çok nereleri ve niye tercih ettiklerinin de ortaya konulduğunu aktaran Recep Yavuz, yurt dışı ziyaretlerinde rekor kırılan 2024 yılında Türk ziyaretçilerin kişi başı 680 dolar harcamayla toplamda 7 milyar 741 bin dolarlık hacim yarattığını ifade etti. Yavuz, bu ziyaretlerde en çok tercih edilen ülkeler arasında, çoğunlukla kendi imkanlarıyla Gürcistan ve Bulgaristan ziyaretleri yapanları ayrı değerlendirmek gerektiğini söyledi.

EN AZ 5 GÜNLÜK PAKET TURLAR

En az 5 günlük paket turlarla yapılan seyahatlerin değerlendirmesini yaptıklarını anlatan Recep Yavuz, “Böylesine büyük bir pazarda özellikle Türk outgoing firmaları sürekli güncel kalarak paylarını artırmanın yollarını arıyor. Son yıllardaki en büyük engel gittikçe içinden çıkılmaz hal alan vize sorunu. Çoğunlukla turlar buna göre oluşturulup, vizesiz ülke programları yapılıyor. Bir başka önemli konu da fiyatlar. Destinasyonlar arasında önemli fiyat farklılıkları var. Tatil her insanın doğal hakkı, bu bağlamda her bütçeye hitap edebilmek önemli" diye konuştu.

VİZELİLER AVRUPA, VİZESİZLER BALKANLAR

Türkiye'den outgoing yapan önemli 5 acentenin verilerini paylaşan Yavuz, “Vizeli ve yeşil pasaportlular Orta ve Batı Avrupa'yı (İtalya, İspanya, Fransa, Avusturya, Benelux, Çekya, Macaristan), vizesi olmayan kültür turu meraklıları Mısır ve Balkanlar'ı (Yukarı Makedonya, Arnavutluk, Karadağ) tercih ediyor. Deniz, sahil dinlenme amaçlı seyahat isteyenler Mısır ve Yunanistan, ekonomik durumu çok iyi olan ziyaretçilerse Uzak Doğu ve Güney Amerika seyahatlerini tercih ediyor" dedi.

2025 YAZINDA YUNAN ADALARI VE MISIR GÖZDE OLACAK

Yurt dışı seyahatlerde 2025 yılında da önemli artış beklentisi olduğuna işaret eden Recep Yavuz, “Özellikle fiyat açısından cazip olan bölgelerin tercih edileceği ve 4-5 gecelemeli yakın destinasyonların 2025 yazının gözdesi olacağını öngörüyorum. Kapıda vize uygulamasının devam ediyor olması Yunan adalarını cazip hale getiriyor. Balkanlar bize yakınlığı ve nostaljik görünümleriyle gittikçe artan bir ilgi görüyor. Mısır, hem Türk firmalarının hem tatilcilerin gözdesi olmaya aday. Çin'in yaklaşık 200 milyon kişi ile 1’inci sırada olduğu outgoing pazarında 11 milyonluk pay çok düşük olmakla birlikte pek de küçümsenmemeli. Türkler bu seyahatler için birçok zorluk ve fedakârlığı aşıyor" diye konuştu.

YURT İÇİ TATİLCİ 20 MİLYONU BULUYOR

Yavuz, "Bu sayıya ilave olarak Türkiye'de tatil yapanlar da hesaplandığında, 15-20 milyon vatandaşın yurt içi ve yurt dışı seyahati yaptığını söyleyebiliriz. Yurt dışından gelen 60 milyon turiste, yurt içindeki 20 milyonu eklersek, turizmin ülkemizdeki önemini daha iyi konumlandırabiliriz. Türkiye, pandemi ertesi dünya genelinde gerek gelen turist gerek yurt dışına giden turist alanında turizm hareketliliğinin en yoğun olduğu ülkelerden biri haline geldi" dedi. (DHA)

FOTOĞRAFLI

  • BIST 100

    9301,05%-1,25
  • DOLAR

    39,88% 0,29
  • EURO

    46,63% -0,07
  • GRAM ALTIN

    4231,44% -0,56
  • Ç. ALTIN

    6809,93% 0,00
Aksaray nöbetçi eczaneleri
Adalet Bakanı Tunç, Malatya'da
Evden 2 kamyonet çöp çıkarıldı
Motosiklet tutkunu Beyza, kentin ilk kadın motokuryesi oldu
İş Bankası’nın Genel Müdür Yardımcılığına Gürler Özkök atandı
TEDÜ öğrencileri bilişim yarışmasında birinci oldu
Doktoru takip edip, darbeden sanıkların cezası onandı
Slovenya Başbakanı Golob: AB, Gazze için iki hafta içinde somut adım atmazsa ...
KADES ihbarına giden polisi bıçakladı; vurularak yakalanan şüpheli bir hafta ...
Besler’in projesine Avrupa’dan 2,8 milyon Euro destek
Denizlispor'a 12 puan silme cezası
Kura Nehri’nde kaybolmuştu; 73 kişilik ekip arıyor
TÜİK: Üretimden yapılan sanayi ürünleri satışı 18,8 trilyon lira oldu
Bakanlıktan emlakta fahiş fiyata 4,2 milyon lira ceza
Klimaya su doldururken elektrik akımına kapılıp hayatını kaybetti
İzmit’te parkta 3 yaşındaki çocuğun kulağına kene yapıştı

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Kura Nehri’nde kaybolmuştu; 73 kişilik ekip arıyor

TÜİK: Üretimden yapılan sanayi ürünleri satışı 18,8 trilyon lira oldu

Bakanlıktan emlakta fahiş fiyata 4,2 milyon lira ceza

Klimaya su doldururken elektrik akımına kapılıp hayatını kaybetti

İzmit’te parkta 3 yaşındaki çocuğun kulağına kene yapıştı

Bakan Bolat, Rusya Başbakan Yardımcısı Novak ile görüştü

Antalya Kültür ve Turizm Müdürü Zoroğlu: Yayınlanan 27 videodan 5'i güncel

İsmail'in ölümüne neden olduğu iddia edilen motosikletliler 7 yıldır bulunamadı

Araç muayene istasyonları ihalesi sonuçlandı; Turka'ya bayilik başvuruları başladı

İstanbul- Maltepe'de 9 katlı binada balkon çöktü

Son 2 haftada FETÖ'ye yönelik operasyonlarda 361 şüpheli yakalandı

Trump: Çin ile ticaret anlaşması imzaladık

Arda Güler ve Kenan Yıldız, FIFA Kulüpler Dünya Kupası'nda rakip

Genelkurmay Başkanı Gürak, Azerbaycanlı mevkidaşı Orgeneral Veliyev ile görüştü

Yön levhası direğine çarpan motosikletin sürücüsü 14 yaşındaki Azra hayatını kaybetti

İstanbul - Arnavutköy'de park halindeki araç alev alev yandı; yangın bitişikteki binaya ...

Antalya'nın 3 ilçesinde orman yangını (2)

Antalya'nın 2 ilçesinde orman yangını

‘Soğuk suya aniden girmek kalp krizini tetikleyebilir’

İstanbul - Prof.Dr.Bayram Öztürk: Deniz çayırları Marmara'nın oksijen fabrikaları korunm...

Antalya'nın 2 ilçesinde orman yangını / Ek fotoğraflar