25.3° / 11.2°

Turkcell, uluslararası iş birliği platformu AI-RAN Alliance’a katıldı

Turkcell, uluslararası iş birliği platformu AI-RAN Alliance’a katıldı

Turkcell, uluslararası iş birliği platformu AI-RAN Alliance’a katıldı
Tarih: 13.03.2025 10:08 Güncelleme: 13.03.2025 10:08

İSTANBUL, (DHA)- TURKCELL, yapay zeka destekli şebeke yönetimi ve optimizasyonuna yönelik küresel bir iş birliği gerçekleştirdi. Yapay zekayı hücresel teknolojilere entegre ederek Radyo Erişim Şebekesi (RAN) ve mobil ağları daha da geliştirmeyi amaçlayan uluslararası iş birliği platformu AI-RAN Alliance’a katılan Turkcell, Türkiye’den bu birliğe üye olan ilk şirket olduğunu duyurdu.

Turkcell, yapay zeka (AI) ve Radyo Erişim Şebekesi (RAN) entegrasyonunu hızlandırmayı amaçlayan küresel platform AI-RAN Alliance kapsamında, bu alandaki yenilikçi teknolojilerinin geliştirilip uygulanmasında aktif rol üstlenecek. Türkiye'den bu platformda yer alan ilk şirket olan Turkcell, sektördeki dünya devleriyle birlikte yapay zeka destekli şebekelerin geleceğini şekillendirmeyi hedefliyor.

KOÇ: YER ALDIĞIMIZ ULUSLARARASI ORGANİZASYONLARLA BAĞLANTILI VE TAMAMLAYICI BİR ADIM

Sektörün uluslararası aktörleriyle birlikte yapay zeka destekli RAN teknolojilerinin geliştirilmesine katkı sağlayacaklarını belirten Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç, Turkcell’in AI-RAN Alliance'ın bir parçası olmasının önemine işaret ederek şunları söyledi:

“Turkcell olarak, yapay zekâ ve yeni nesil şebeke teknolojileri alanındaki küresel gelişmeleri yakından takip ediyor ve bu dönüşüme aktif katkı sağlıyoruz. AI-RAN Alliance’daki varlığımız, halihazırda içinde yer aldığımız uluslararası organizasyonlarla doğrudan bağlantılı ve bu ekosistemi tamamlayıcı bir adım niteliğinde. Uluslararası Telekomünikasyon Birliği Telekomünikasyon Standartlaştırma Birimi (ITU-T) altında kurulan odak grubu (FG-AINN) başkanlığımız kapsamında, AI-native telekom şebekelerinin geleceğini şekillendiren küresel standartlara yön veriyoruz. AI-RAN Alliance ile bu teorik çerçeveyi somut uygulamalara dönüştürme fırsatı bulacağız. Aynı şekilde Avrupa Telekomünikasyon Standartları Enstitüsü (ETSI) ve 3. Nesil Ortaklık Projesi (3GPP) platformlarında sektörün dönüşümüne katkı sağlayacak standartlar geliştirmek için AI-RAN perspektifinin güçlü bir şekilde temsil edilmesini sağlayacağız. Öte yandan Dünya GSM Birliği (GSMA) çatısı altında, operatörler ve teknoloji sağlayıcıları arasındaki küresel iş birliklerinde AI destekli RAN dönüşümüne odaklanarak sektöre yön vermeye devam edeceğiz. Yapay zeka destekli şebekeler; daha verimli, otonom ve sürdürülebilir bir telekom ekosistemi oluşturmanın anahtarı olacak. Biz de bu dönüşümde öncü rolümüzü sürdürmeye kararlıyız.”

Şirketten yapılan yazılı açıklamada AI-RAN Alliance ile ilgili şu bilgilere yer verildi:

“AI-RAN Alliance, yapay zekâyı (AI) hücresel teknolojilere entegre ederek Radyo Erişim Şebekesi (RAN) ve mobil ağları daha da geliştirmeyi amaçlayan yeni bir iş birliği girişimidir. Şubat 2024’te GSMA Mobile Dünya Kongresi etkinliğinde resmen faaliyete başlayan bu ittifak; teknoloji, endüstri ve akademik kurumları bir araya getiriyor. Birliğin kurucu üyeleri arasında Amazon Web Services (AWS), Ericsson, Microsoft, Nokia, NVIDIA, Samsung Electronics, SoftBank ve T-Mobile USA gibi dünya devi firmalar bulunuyor.

Sektörel iş birliği platformu AI-RAN Alliance; telekomünikasyon, yapay zekâ ve yazılım dünyasındaki lider şirketleri ve araştırma kuruluşlarını bir araya getiren çalışmalar yürütüyor. AI-RAN Alliance, tüm bu çalışmalarını şebeke verimliliğini artırma, spektral verimliliği yükseltme, enerji tüketimini azaltma ve mobil operatörler için yeni ekonomik fırsatlar oluşturma hedefleri üzerinde şekillendiriyor.”

Şirket, 6GEN.LAB çatısı altında yapay zeka tabanlı 6G şebekelerinin tasarımı ve optimizasyonu üzerine de stratejik çalışmalar yürüttüğünü duyurdu. AI-RAN Alliance’a katılımıyla birlikte Turkcell, artık küresel AI-RAN ekosisteminde yer alarak yapay zeka destekli radyo erişim şebekelerinin geleceğine yön vermeye hazırlanıyor. Bu iş birliği sayesinde, yapay zeka destekli şebeke otomasyonu, radyo optimizasyonu ve enerji verimliliği konularında edinilen deneyimler küresel platformda paylaşılacak.

  • BIST 100

    10189%1,08
  • DOLAR

    39,89% 0,29
  • EURO

    47,05% -0,07
  • GRAM ALTIN

    4308,01% 0,32
  • Ç. ALTIN

    6823,45% 0,00
Aksaray nöbetçi eczaneleri
Sakarya'da taş ocağı gerginliği
Ödemiş'teki orman yangını 2'nci gününde: 1 ölü (4)
Ödemiş'teki orman yangını 2'nci gününde: 1 ölü / Ek fotoğraflar
Aydın'da tarım arazisinde yangın (2)
Bacanağı ve baldızından 'Bize çarpmadan önce tehdit etti' iddiası
Bursa'da ağaçlık alanda çıkan yangın söndürüldü
Alanyaspor, Maestro ile 4 yıllık sözleşme imzaladı / Görüntü eklendi
Bakan Kacır: Yeşil dönüşüme öncülük edecek projelere 2 milyon TL destek verec...
Adana'da orman yangını
Çarptığı 2 öğrenciden birinin ölümüne diğerinin yaralanmasına neden olan sürü...
İletişim Başkanlığı: Son 1 haftada 576 orman yangını çıktı
Bakan Kurum: Önümüzdeki hafta hava sıcaklıkları ciddi artış gösterecek
Ters yönde ilerleyen otomobil ile kamyon çarpıştı: 3 ölü, 2 yaralı
İzmir'deki orman yangını 2'nci gününde (5)
TIR’ın çarptığı motosikletin sürücüsü, yaşam mücadelesini kaybetti

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

İletişim Başkanlığı: Son 1 haftada 576 orman yangını çıktı

Bakan Kurum: Önümüzdeki hafta hava sıcaklıkları ciddi artış gösterecek

Ters yönde ilerleyen otomobil ile kamyon çarpıştı: 3 ölü, 2 yaralı

İzmir'deki orman yangını 2'nci gününde (5)

TIR’ın çarptığı motosikletin sürücüsü, yaşam mücadelesini kaybetti

Polisten uyuşturucu kaçakçılığı tatbikatı

Düzce- Hafriyat kamyonunun çarptığı otomobilden fırlayan Enes öldü /Video eklendi

Emine Erdoğan, Vatikan’da ‘Kardeşlik Temelli Ekonomi: Etik Çok Taraflılık’ konferansına ...

Antalya'da çalılıkta çıkan yangın ormana sıçradı /video eklendi

Muğla'da orman yangını (2)

Putin: Bugün telefonda Trump'la konuşacağım

Genelkurmay Başkanı Gürak, Bulgaristan Askeri Ataşeliği’ni ziyaret etti

İstanbul- Bayrampaşa'da iş merkezinde çıkan yangın söndürüldü

DEM Parti Sözcüsü Doğan: Öcalan'dan birkaç gün içinde açıklama bekliyoruz

Muğla'da orman yangını

Van’da 97 kilo skunk ele geçirildi

Giresun'da denize girmek 2 gün yasaklandı

İzmir - Tapu dairesinde dublörlü satış oyununa suçüstü / Ek görüntü

Beyin ölümü gerçekleşen hastanın organları umut oldu

Mersin'de orman yangını

Elektrik telinde akıma kapılan karga, tarlada yangına neden oldu