25.3° / 11.2°

‘Türkiye Ahisi’ 69 yıldır makine kullanmadan krom kürek üretiyor

‘Türkiye Ahisi’ 69 yıldır makine kullanmadan krom kürek üretiyor

‘Türkiye Ahisi’ 69 yıldır makine kullanmadan krom kürek üretiyor
Tarih: 03.11.2024 11:46 Güncelleme: 03.11.2024 11:46

Ferhat DERVİŞOĞLU-Samim SELÇUK/HATAY, (DHA)- YILIN ‘Türkiye Ahisi’ seçilen Hataylı fanus ve tenekecilik ustası Mustafa Gürler (78), 69 yıldır makine ve lehim kullanmadan kromdan bakliyat ve kuruyemiş küreği üretiyor.

Kahramanmaraş depremlerinde çocukları ve çok sayıda yakınını kaybeden Uzun Çarşı esnafı Mustafa Gürler, 2024 yılının hem il hem de Türkiye Ahisi seçildi. Eylül ayında Türkiye Ahisi ödülünü Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’den alan Gürler, 69 yıldır mesleğini aralıksız sürdürüyor. Türkiye'nin el yapımı zanaatkarlık geleneğini sürdüren ender ustalardan Mustafa Gürler, ülkenin tek el yapımı krom kuruyemiş ve bakliyat küreğini üretiyor. Gürler, modern teknolojinin yaygınlaştığı dünyada, tamamen el işçiliğine dayanan bu geleneksel zanaatı, iş yerinde yaşatmaya devam ediyor. Kromdan ürettiği kürekler, dayanıklılığı ve kalitesiyle özellikle kuruyemişçiler, bakliyatçılar ve baharatçılar tarafından tercih ediliyor.

Krom levhayı, sanatı ile kürek haline dönüştüren Mustafa Gürler, yaptığı her bir ürünün uzun yıllar kullanılabilecek dayanıklılıkta olmasını sağlamak için büyük özen gösterdiğini söyledi. Gürler, “Bu meslek baba mesleği, hatta o da babasından öğrenmiş. 1955 yılından bu yana babamın yanındayım. Çocukluğumdan beri babamın yanında çalışıyorum. Çıraklığım, ustalığım, bugüne gelişim babamın sayesinde oldu. Yani, babam babasından, o da babasından öğrendi, yani bizim ecdadımız tenekeci” dedi.

ATADAN, DEDEDEN GELEN ZANAAT

İlerleyen yaşına rağmen her gün işinin başında olan Mustafa Gürler, “Dünyanın ilk ışıklandırılan caddesi olarak bilinen Antakya’daki Kurtuluş Caddesi’nin ilk aydınlatılma döneminden bu yana ecdadımızla beraber bugünlere geliyoruz. O dönemler yapılan aydınlatma fanuslarını hala üretiyoruz. Kürekler ise tamamen el emeğiyle üretiliyor. Makine yok, işe sıfırdan başlıyoruz. Yaprak sac geliyor, sıfırdan yapıyoruz. Makine ve lehim kullanmıyorum. Tamamlanıncaya kadar hepsi kendi el emeğimizle oluyor. Paslanmasına imkan yok, kopma yok, kullanma süresi 10 senedir” diye konuştu.

ÖĞRETECEK ÇIRAK BULAMIYOR

Yaptığı ürünleri Türkiye’nin her köşesine gönderdiğini ancak mesleği öğretecek çırak da bulamadığını belirten Gürler, “Oldukça meşakkatli bir iş. Ama vatandaşın mutlu olması beni de memnun ediyor, her şey para kazanmak değil. Yaptığım küreğin tanesi 100 lira. Çok para kazanmak gibi bir niyetim yok. Kanaat olmadığı için kimse gelip öğrenmiyor. Gelenler de önce ne kazanacağını soruyor. Bu mesleği yurt genelinde yapan yok. Erbabı yok, yetişen de yok. Herkes bol para kazanmak istiyor” (DHA)

FOTOĞRAFLI

  • BIST 100

    10189%1,08
  • DOLAR

    39,89% 0,29
  • EURO

    47,05% -0,07
  • GRAM ALTIN

    4308,01% 0,32
  • Ç. ALTIN

    6823,45% 0,00
Aksaray nöbetçi eczaneleri
TIR’ın çarptığı motosikletin sürücüsü, yaşam mücadelesini kaybetti
Polisten uyuşturucu kaçakçılığı tatbikatı
Düzce- Hafriyat kamyonunun çarptığı otomobilden fırlayan Enes öldü /Video ekl...
Emine Erdoğan, Vatikan’da ‘Kardeşlik Temelli Ekonomi: Etik Çok Taraflılık’ ko...
Antalya'da çalılıkta çıkan yangın ormana sıçradı /video eklendi
Muğla'da orman yangını (2)
Putin: Bugün telefonda Trump'la konuşacağım
Genelkurmay Başkanı Gürak, Bulgaristan Askeri Ataşeliği’ni ziyaret etti
İstanbul- Bayrampaşa'da iş merkezinde çıkan yangın söndürüldü
DEM Parti Sözcüsü Doğan: Öcalan'dan birkaç gün içinde açıklama bekliyoruz
Muğla'da orman yangını
Van’da 97 kilo skunk ele geçirildi
Giresun'da denize girmek 2 gün yasaklandı
İzmir - Tapu dairesinde dublörlü satış oyununa suçüstü / Ek görüntü
Beyin ölümü gerçekleşen hastanın organları umut oldu

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Muğla'da orman yangını

Van’da 97 kilo skunk ele geçirildi

Giresun'da denize girmek 2 gün yasaklandı

İzmir - Tapu dairesinde dublörlü satış oyununa suçüstü / Ek görüntü

Beyin ölümü gerçekleşen hastanın organları umut oldu

Mersin'de orman yangını

Elektrik telinde akıma kapılan karga, tarlada yangına neden oldu

İstanbul- Silivri'de otluk alanda yangın -1

Bakan Kacır: Yeşil dönüşüme öncülük edecek projelere 2 milyon TL destek vereceğiz

Tayland’da görevden uzaklaştırılan başbakan, kültür bakanı oldu

İstanbul - Kemal Sunal, vefatının 25'inci yıl dönümünde kabri başında anıldı

Meksika'da dev panda Xin Xin'in 35’inci doğum günü kutlandı

'Uluslararası Anadolu Kartalı' Tatbikatı'nda İHA'lar, ilk kez bombardıman görevinde kull...

CHP'li Başarır: TÜİK, emekliyi ve memuru mağdur eden bir kurum haline gelmiştir

Beşiktaş, Demir Ege Tıknaz'ın sözleşmesini uzattı

İzmir'deki orman yangını 2'nci gününde (4)

Yavuz Ağıralioğlu ile Ümit Özdağ görüştü

Eşini öldürüp, 'Çocuklar benden değil' diyen sanığın savunması DNA testi ile çürüdü

Kahvehanede demir sopalarla darbettiler; 3 gözaltı

Antalya'da orman yangını / Ek fotoğraflar

İstanbul - Şişli’de 3 günlük bebeğini çöp konteynerine attı