25.1° / 10.7°

Türkiye ile KKTC arasında 3 iş birliği protokolü imzalandı

Türkiye ile KKTC arasında 3 iş birliği protokolü imzalandı

Türkiye ile KKTC arasında 3 iş birliği protokolü imzalandı
Tarih: 01.11.2024 23:32 Güncelleme: 01.11.2024 23:32

ANKARA, (DHA)- TÜRKİYE ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) arasında çevre ve şehircilik alanında 3 protokole imza atıldı.

Lefkoşa'da bir otelde iki ülke heyetleri arasında yapılan toplantının ardından gerçekleştirilen imza törenine, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Yasin Ekrem Serim, KKTC Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı ve KKTC İçişleri Bakanı Dursun Oğuz katıldı.

Törende Türkiye ile KKTC arasında, 'Çevre ve Şehircilik Alanında Bildirge', 'Coğrafi Bilgi Sistemleri Alanında İş Birliği Protokolü' ve 'Tapu ve Kadastro Alanında Eylem Planı'  adlı 3 protokole, Türkiye adına Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, KKTC adına ise Başbakan Yardımcısı Fikri Ataoğlu ve ilgili bakanlar imza attı.

Toplu Konut İdaresi Başkanlığının (TOKİ) çalışmalarına ilişkin bilgi veren Bakan Kurum, KKTC Cumhurbaşkanlığı ve Meclis yerleşkesi inşaatının yılbaşına kadar, millet bahçesi ve cami inşaatının da Haziran 2025'e kadar tamamlanarak teslim edileceğini dile getirdi.

'SOSYAL KONUT TECRÜBEMİZİ KKTC İLE PAYLAŞMAK İSTİYORUZ'

TOKİ’nin sosyal konut tecrübesini KKTC ile paylaşacağına dikkat çeken Bakan Kurum, diğer iş birliği alanlarıyla ilgili de şu bilgileri verdi: 

"Tapu ve kadastro süreçlerinde dijitalleşerek, vatandaşımızın alım hızını, kolaylığını en verimli şekilde değerlendirecek bir sistemimizi ve tecrübeyi de yine Kıbrıs halkına aktarıyor olacağız. Kıbrıs halkının hayatını da bu manada kolaylaştırmış olacağız. Yine kamu hizmetlerinin iyileştirilmesi, doğal kaynakların etkin yönetimi için de coğrafi bilgi sistemini Kıbrıs'ta kuracak bir iş birliği protokolünü burada hayata geçiriyoruz. Geliştireceğimiz sistem sayesinde kamu kurumları daha doğru ve hızlı kararlar alabilecek. Yerel yönetimler ise hizmetlerini vatandaşımıza daha verimli bir şekilde sunabilecekler."

'SIFIR ATIK VE DEPOZİTO SİSTEMİ KKTC’DE DE OLACAK'

İklim değişikliğiyle mücadelede de KKTC’ye Türkiye’nin destek vereceğini dile getiren Bakan Kurum, yine evsel atıkların depolanması ve bertarafı konusunda teknik ve maddi destek sağlanacağını söyledi. KKTC’nin her köşesinde, her sektörde topyekun kalkınma sağlanması arzusu içerisinde olduklarını vurgulayan Bakan Kurum, "Sıfır Atık Projemizi de Kıbrıs'ta uygulayacağız. Burada depozito iade makinalarımızla atıkların ekonomiye kazandırılması anlayışla atıkların neredeyse tamamını dönüştürecek bir sistemi inşallah Kıbrıs'a kazandırmış olacağız. Tüm bu projelerle birlikte aslında kendi ayakları üzerinde duran, üreten, kalkınan KKTC için geçmişten bu yana her türlü desteği kardeşleri olarak verdik. Vermeye inşallah devam edeceğiz" diye konuştu. (DHA)

FOTOĞRAFLI

  • BIST 100

    10189%1,08
  • DOLAR

    39,89% 0,29
  • EURO

    47,05% -0,07
  • GRAM ALTIN

    4308,01% 0,32
  • Ç. ALTIN

    6823,45% 0,00
Aksaray nöbetçi eczaneleri
Bakan Yumaklı: Son bir haftada 624 yangın çıktı
DMM'den orman yangınlarıyla ilgili açıklama
Kayseri'de otomobil, sulama kanalına uçtu: 1 yaralı
İstanbul - Bağcılar'da, arıza nedeniyle emniyet şeridinde duran taksiye çarpa...
Zara, merhum sanatçı Volkan Konak için 'Al ömrümü' şarkısını seslendirdi
Bursa'da firari 2 hükümlü yakalandı
Ödemiş'teki orman yangını 2'nci gününde: 2 ölü (6)
Otomobil ile çarpışan motosiklet sürücüsü ağır yaralandı
İstanbul - Sarıyer’de denizde erkek cesedi bulundu
Elmira Yasin, U20 Avrupa Güreş Şampiyonası’nda üçüncü oldu
U20 Avrupa Güreş Şampiyonası’nda Ayşe Erkan bronz madalya kazandı
Tatil için gittiği Yalova'da denize giren 6 yaşındaki çocuk boğuldu
Gökyüzünde süzülen leylek dron kamerasında
Bulgaristan'da silah fabrikasında patlama: 1 ölü
TBMM Genel Kurulu'nda 'usul' tartışması

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

U20 Avrupa Güreş Şampiyonası’nda Ayşe Erkan bronz madalya kazandı

Tatil için gittiği Yalova'da denize giren 6 yaşındaki çocuk boğuldu

Gökyüzünde süzülen leylek dron kamerasında

Bulgaristan'da silah fabrikasında patlama: 1 ölü

TBMM Genel Kurulu'nda 'usul' tartışması

İzmir Buca'da orman yangını (4)

Kocaeli'de alacak verecek kavgasında baba-oğul öldürüldü (2)

Bakan Yerlikaya, 'Yas-ı Matem Oruç Açma Lokması' programına katıldı

Zonguldak Milletvekili Ertuğrul’un babası toprağa verildi

Kapadokya At ve Atçılık Kültürü Festivali başladı

İzmir Buca'da orman yangını (3)

Kremlin'den Putin ve Trump görüşmesine ilişkin açıklama

Kocaeli'de alacak verecek kavgasında baba-oğul öldürüldü

Zelenskiy: Gerçek barış istiyoruz

İzmir'deki orman yangını 2'nci gününde (7)

Milli yüzücü Kuzey Tunçelli, üst üste 3’üncü kez Avrupa gençler şampiyonu

İzmir'deki 'yolsuzluk' operasyonu şüphelilerinden bazıları sağlık kontrolünden geçirildi

Otomobille takla atıp şarampole yuvarlandı, araçtan hafif sıyrıklarla çıktı

İzmir Buca'da orman yangını (2)

U20 Avrupa Güreş Şampiyonası’nda Sevim Akbaş’tan gümüş madalya

Sağlıkla ilgili düzenlemeleri içeren kanun teklifi komisyonda kabul edildi