‘Türkiye’de en popüler hobi alışveriş yapmak’

‘Türkiye’de en popüler hobi alışveriş yapmak’

‘Türkiye’de en popüler hobi alışveriş yapmak’

İSTANBUL,(DHA)- İNGİLİZCE özel ders platformu Preply, kapsamlı bir literatür taraması yaparak hazırladığı yeni araştırma derlemesinde, hobilerin sosyolojik ve psikolojik boyutlarını ortaya koydu. Türkiye’den 2 bin 094 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen hobilere ilişkin araştırmanın sonuçları, 5 kişiden dördünün stresten kurtulmak için hobilere yöneldiğini gösterdi. Öte yandan Türkiye’de en çok tercih edilen hobinin alışveriş yapmak olduğu belirtildi. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Preply Avrupa Bölge Müdürü Mustafa Ali Sivişoğlu, ‘Dil öğrenmek de hobi olabilir’ dedi.

Konuya dair görüşlerini paylaşan Preply’nin Avrupa Bölge Müdürü Mustafa Ali Sivişoğlu, “Preply olarak yayımladığımız bu araştırma, hobi kültürüne, hobilerin insan hayatındaki yerine ve dünyada en popüler hobilere ışık tutuyor. Araştırma derlememizin temel bulgusu, hobilerin bize iyi hissettirmesini, kendimize dair bir şeyler yaptığımız hissini oluşturmasını beklediğimizi gösteriyor. Türkiye’de en çok tercih edilen hobinin alışveriş yapmak olması da çarpıcı bir tespit” dedi.

5 KİŞİDEN DÖRDÜ STRESTEN KURTULMAK İÇİN HOBİLERE YÖNELİYOR

Araştırma derlemesinde, hobi ve boş zaman aktivitelerinin sosyalleşme ihtiyacıyla ilişkisine değinildi. Bu serbest zamanlarda yapılan uğraşların ruh sağlığını geliştirdiğine, insanın dayanıklılığına katkıda bulunduğuna ve stresle başa çıkmaya yardımcı olduğuna dair akademik kanıtlar sunuldu. Referans verilen araştırmalardan birinde, ABD’deki kullanıcılarının yüzde 81’inin, başka bir deyişle 5 kişiden dördünün hobilerden beklentisinin ‘stresten kurtulma’ olduğu görüldü.

Hobi ve serbest zaman kavramlarının sosyoloji ve psikolojiye konu olduğunu dile getiren Mustafa Ali Sivişoğlu, “Bini aşkın katılımcıyla gerçekleştirilen bir araştırma, büyük bir çoğunluğun stresten kurtulmak için hobilere yöneldiğini ortaya koyuyor. Katılımcıların hobilerden beklentileri arasında yüzde 57 oranla yalnız vakit geçirme, yüzde 56 oranla yaratıcı ifade, yüzde 56 oranla da başarı hissi öne çıkıyor. Günün sonunda hobilerin bize iyi hissettirmesini, kendimize dair bir şeyler yaptığımız hissini oluşturmasını bekliyoruz” diye konuştu.

‘TÜRKİYE’NİN FAVORİ HOBİSİ ALIŞVERİŞ YAPMAK’

Preply tarafından yapılan incelemelerde yer verilen Statista verileri, Türkiye’deki bireylerin tercih ettiği en popüler hobi ve aktivitelerinde başında yüzde 48’lik bir oranla alışverişin geldiğini gösterdi. Alışverişi teknoloji / bilgisayar izlerken, Türkiye’de 5 kişiden ikisi seyahat etmeyi hobileri arasında saydı. Türkiye’den 2 bin 094 kişinin katıldığı araştırma sonuçlarının Türklerin hobi tercihlerine dair bir bakış açısı sunduğunu dile getiren Sivişoğlu, “Dünya çapında en çok tercih edilen hobilerin başında yemek yapmak, kitap okumak ve evcil hayvanlarla vakit geçirmek gelirken Türkiye’de alışveriş, bilgisayar ve seyahati okuma ve sosyalleşme aktiviteleri izliyor. Ayrıca otomobiller de Türkiye’nin favori hobileri arasında üst sıralarda yer alıyor. Favori hobilere dair bu tablo, hobi tercihlerinin kültürel, ekonomik ve sosyal arka planlara göre dünyanın farklı yerlerinde farklılaşabildiğini gösteriyor. Örneğin spor yapmak Türkiye’de listenin çok daha üstlerinde yer alırken dünya sıralamasında daha geri düşüyor” ifadelerini kullandı.

‘DİL ÖĞRENMEK DE HOBİ OLABİLİR’

Preply’nin dil ve kültüre ilişkin araştırmalarını kendi içgörüleriyle birleştirdiğini belirten Sivişoğlu, değerlendirmelerini şu ifadelerle sonlandırdı:

“Akademik referanslardan ve tüketici araştırmalarından hareketle oluşturduğumuz derlememiz, internette de sıkça aranan sorulardan biri olduğunu tespit ettiğimiz ‘hobi olarak dil öğrenme’ aktivitesine dair görüşlerimizle sona eriyor. 3’ten fazla dil konuşabilen kişileri tanımlamak için kullanılan poliglot kavramı son dönemin popüler kavramlarından biri. Özellikle küresel salgından sonra öğrenme alışkanlıklarının değiştiği, pek çok öğrenme aktivitesinin dijitale taşındığı bu dönemde, dil öğrenmekten, dil aracılığıyla farklı kültürlerle etkileşim kurmaktan hoşlananlar doğrudan profesyonel veya akademik hayatlarına katkısını gözetmeden de serbest zamanlarında dil öğrenmeyi tercih edebiliyor. İnsan beyninin aynı anda 7 farklı dili öğrenme kapasitesine sahip olduğu söyleyen araştırmalara rastlamak mümkün. Özellikle online ortamda nitelikli yabancı dil öğretmenlerine ulaşma olanağı sunan Preply gibi platformlar, uygun maliyetli hobiler edinmek isteyen ve yeni şeyler öğrenmeyi sevenler için İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca gibi yabancı dilleri güçlü bir hobi alternatifine dönüştürebiliyor. Zira Preply, yabancı dil öğrenmeyi stresli bir uğraş olmaktan çıkarıp eğlenceli bir aktiviteye dönüştürüyor. Hazırladığımız bu derlemenin yeni hobi edinmek isteyenlere yol göstermesini umut ediyoruz.”



Perşembe 15.1 ° / 4.2 °
Cuma 15.4 ° / 9.2 °
Cumartesi 17.2 ° / 8.6 °
Aksaray nöbetçi eczaneleri