19.5° / 9.3°

Türkiye’nin ilk ‘köy üniversitesi’ projesinde 2 ayda 600 köylüye ulaşıldı

Türkiye’nin ilk ‘köy üniversitesi’ projesinde 2 ayda 600 köylüye ulaşıldı

Türkiye’nin ilk ‘köy üniversitesi’ projesinde 2 ayda 600 köylüye ulaşıldı
Tarih: 15.05.2025 12:23

Ayşenur DEMİRTAŞ GÜL/ANKARA, (DHA)- BURDUR Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) bünyesinde faaliyete geçen Türkiye’nin ilk köy üniversitesi projesi ile 2 ayda yaklaşık 600 köylüye, tarım, hayvancılık, kültürel etkinlikler, manevi destek, sağlık hizmetleri gibi birçok alanda eğitim verildi.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı koordinasyonunda, MAKÜ tarafından yürütülen 'Köy Üniversitesi Projesi' mart ayı başında hayata geçti. Proje kapsamında 2 ayda Burdur'da 12 köyde yaklaşık 600 köylüye ulaşıldı. Cami, köy kıraathanesi, tarla, çiftlik, ahır ve aile işletmelerinde vatandaşlara tarım, hayvancılık, kültürel etkinlikler, sağlık hizmetleri gibi birçok alanda eğitim verildi. Üniversitede görev yapan öğretim üyelerinin gönüllü olduğu projede üniversite öğrencileri de eğitimlere katılıyor. Proje, köyde yaşayanların yalnızca üretim süreçlerinde değil, aynı zamanda günlük yaşamda, komşuluk ilişkilerinde, sağlık, eğitim ve kültür alanlarında da kendilerini geliştirmelerini; böylece daha bilinçli, güçlü ve mutlu bireyler olarak yaşamlarını sürdürmelerini hedefliyor.

'HOCALAR GÖNÜLLÜ OLARAK KATKI SAĞLIYOR'

Proje yürütücülerinden Doç. Dr. Umut Yanardağ, Köy Üniversitesi projesinin Türkiye'de ilk olduğunu belirterek, "Eğitim, mentörlük, araştırma, gönüllülük faaliyetlerinin gerçekleştirildiği bir kırsal kalkınma projesi. 5 ilçede, 31 köyde 28 ay boyunca akademisyenler; ilahiyatından diş hekimliğine, konservatuvarından veteriner hekimliğine, sosyal hizmet bölümünden psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümüne kadar üniversitedeki neredeyse tüm birimlerin hocalarının gönüllü olarak katkı sağladığı bir proje. Aynı zamanda öğrencilerimizin de gönüllü olarak sosyal sorumluluk çalışmaları gerçekleştirdiği bir proje" dedi.

Projede çalışmalar yapmak için köyleri çocuk köy, genç köy ve yaşlı köy gibi demografik özelliklere göre ayırdıklarını belirten Yanardağ, “Bazı köylerde neredeyse hiç çocuk yok. Bazı köylerde de ilkokul var, ortaokul var. Şimdi çocuğun olmadığı köyde çocuk eğitimi yapamayacağımız için onları ayırmamız lazım. Yani oranın ihtiyaçlarına göre eğitim çalışmalarını planlamamız, faaliyetlerimizi planlamamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

ÖĞRENCİLER DE KATILIYOR

Üniversite öğrencileriyle birlikte köyde eğitimlere gittiklerini belirten Yanardağ, "Biz özellikle öğrencilerin de yaparak öğrenmesini isteyen bir üniversitede çalışıyoruz. Böyle bir vizyon var. Biz öğrenciler için orayı da saha haline getiriyoruz. Öğrenci istediği zaman hocasıyla birlikte gidip o uygulamayı deneyimleyebiliyor, tabii hocasının gözetiminde, tek başına hiçbir öğrenciyi sahalara göndermiyoruz; ama hocayı yaparken izliyor. O da yapıyor hocanın denetiminde. Hep böyle uygulama için staj yapılır. Biz dersin bir parçası olarak köyü kullanıyoruz. Dolayısıyla öğrenci de yaparak daha erken öğreniyor” diye konuştu.

'AHIRDA BİLE EĞİTİMİ VERDİK'

Yanardağ, mart ayından bu yana 12 etkinlik gerçekleştirdiklerini belirterek, "İlk eğitimimize mart ayında Büğdüz köyünde başladık. Pozitif yaşlanma konusunu ben anlattım. İlahiyat hocalarımız ise camide vaaz verdiler. Biz sınıf aramadığımız için zaman zaman ahırlarda bile eğitim verdik. Geçtiğimiz günlerde küçük bir alan bulduk, hemen organize olup sandalyeler getirildi ve düğün salonunun yanındaki o alanda eğitimi gerçekleştirdik. Mekan olmadığı ve slayt ihtiyacımız olmadığı için aktif öğrenme tekniklerini kullanıyoruz. Her etkinlik küçük gruplarla yapıldığı için genellikle 30-40 kişilik katılımlar oluyor. Bugüne kadar yaklaşık 400-450 kişiye ulaştığımızı söyleyebilirim. Ancak konser gibi daha kalabalık etkinlikleri de sayarsak, katılımcı sayısı 80-100 kişiye kadar çıkıyor. Genel ortalamayla 550-600 kişiye ulaştık diyebiliriz" dedi.

Eğitime katılan Susuz Köyü Muhtarı Hasan Karatay "Yapmış olduğumuz etkinliklerde köy halkımız ve öğrencilerimiz olarak 2 tane etkinlik yaptık şu anda. Ayrıyeten de kooperatif bölümünden bakarsak vatandaşlarımızın hayvansal sıkıntılarını gidermek üzerine Veteriner Fakültemizden gelen arkadaşlarımız bizlere gerekli şekilde yardımcı oldular. Bu yapmış olduğumuz etkinlik bizim için çok anlam ifade etmektedir" diye konuşu. (DHA)

FOTOĞRAFLI

  • BIST 100

    9701,55%0,01
  • DOLAR

    38,76% -0,05
  • EURO

    43,41% -0,01
  • GRAM ALTIN

    3970,62% -2,03
  • Ç. ALTIN

    6458,59% -1,17
Aksaray nöbetçi eczaneleri
AK Partili Elitaş: Kabuklarını kırmış, prangalarından kurtulmuş, küresel bir ...
Bakan Yumaklı: Kurbanlık ile ilgili hiçbir sorunumuz yok, yeterli düzeyde (3)
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: Eğer liderler seviyesinde koşulsuz ateşkes ...
TBMM Genel Kurulu'nda, engellilerin yaşadığı sorunların araştırması için Mecl...
Kadirli'de sağanak yağış sele neden oldu
İYİ Partili Çömez: Terör örgütünün yaptığı açıklamalar utanç vesikasıdır
İstanbul - Beylikdüzü'nde husumetlisini hastane bahçesinde silahla vurdu
Şüpheli itfaiyecinin, dehşetin yaşandığı eve, gelip, gittiği zamana ait görün...
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Devletimiz hiçbir gücün karşısında diz çökmez
Konya'da 5.2 büyüklüğünde deprem; Ankara'da da hissedildi (6)
Otomobil ile motosiklet çarpıştı: 1 ölü
Mardin'de sağanak; cadde ve sokaklar suyla doldu
İstanbul- Medinskiy: Müzakerelere, 2022’de İstanbul'da Ukrayna tarafından boz...
Deprem erken uyarı sistemini TBMM'de vekillere anlatırken depreme yakalandıla...
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev ile görü...

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Otomobil ile motosiklet çarpıştı: 1 ölü

Mardin'de sağanak; cadde ve sokaklar suyla doldu

İstanbul- Medinskiy: Müzakerelere, 2022’de İstanbul'da Ukrayna tarafından bozulan barış ...

Deprem erken uyarı sistemini TBMM'de vekillere anlatırken depreme yakalandılar

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev ile görüştü

Eski Bağlar Belediye Başkanı Beyoğlu’nun da yargılandığı ‘İhaleye fesat karıştırma’ dava...

Bakan Yumaklı: Kurbanlık ile ilgili hiçbir sorunumuz yok, yeterli düzeyde (2)

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arnavutluk'a ziyaret gerçekleştirecek

İstanbul- 13. Uluslararası Fetih Kupası'nın tanıtımı yapıldı

'Su cinayeti' davasında ilk duruşma; sanıklar suçlamaları reddetti, Adli Tıp'tan rapor i...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörsüz Türkiye ile en büyük eserimizi inşa ediyoruz

Kız kardeşini kaçıran kuzenini öldürdü

Temsili askerlik töreninde komandoların gösterisi ilgiyle izlendi

İzmir'de sahne kurulumu sırasında vinç devrildi; çalışanlar gazetecileri darbetti

Barınakta hayvanların uyutulduğu iddialarına hayvanseverlerden tepki (2)

Konya'da 5.2 büyüklüğünde deprem; Ankara'da da hissedildi (5)

Kız kardeşini kaçıran kuzeni ile kahvede oturan kişiyi tabancayla vurdu (3)

Konya’da 5.2 büyüklüğünde deprem; Ankara'da da hissedildi (2)

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Dünya Engelliler Haftası dolayısıyla ...

Kız kardeşini kaçıran kuzeni ile kahvede oturan kişiyi tabancayla vurdu

3 ilde 'turuncu', 7 ilde 'sarı' kodlu fırtına uyarısı