21.5° / 9.2°

Un sanayinin ihtiyacını karşılayacak kaliteli buğday ‘Halis’ Aksaray’da denendi

Yerli ve milli buğdayın Aksaray’da ekiminin yaygınlaştırılması hedefleniyor

Un sanayinin ihtiyacını karşılayacak kaliteli buğday ‘Halis’ Aksaray’da denendi
Tarih: 26.07.2022 14:58

Aksaray’da deneme üretimi yapılan ekmeklik buğdayın hasadı düzenlenen tarla gününde gerçekleştirildi. 


Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünce (TAGEM)  yürütülen ‘Yerli ve Milli Tohumlarımızın Ulaşmadığı Çiftçi Kalmasın’ programı kapsamında ‘Halis’ adı verilen ekmeklik buğdayın deneme üretimi hasat edildi. 
Aksaray merkeze bağlı Gökçe köyünde Mustafa Uz adlı çiftçiye ait 6 dekar alanda deneme ekimi yapılan buğdayın hasat töreninde konuşan Vali Aydoğdu; ‘Halis’ ekmeklik buğdayın Aksaray iklim şartlarına uygun rekoltesi yüksek ve tüm standartlarda ekmek olmaya uygun bir özellik taşıdığını söyledi.


Yerli ve milli buğdayın yeni ekim sezonunda Aksaray’da ekimi için çiftçilerin teşvik edileceğini ifade eden Vali Aydoğdu; “Un verimi, rekolte değeri ile yerli buğday çeşidi olan ‘Halis’ ekmeklik buğdayın deneme ekimi Tarım müdürlüğümüz kontrolünde yapıldı. Dekar başına normal şartlarda 300-400 kg alınırken yeni ürün çeşidi olan ‘Halis’ buğday da bu 1.200 kg’a ulaşıyor. Bunu Aksaray’da yaygınlaştıracağız. Yüzde yüz yerli ve milli yeni buğday çeşidimiz hayırlı uğurlu olsun”dedi.


Alternatif ürünler denemeliyiz


Milli ve yerli olarak ekimi yapılan halis buğdayın hasadını hep birlikte yaptıklarını anlatan Vali Aydoğdu; konuşmasında zamanın hızlı aktığını bu nedenle zamanın ruhuna göre hareket edilmesinin büyük önem taşıdığın söyledi. 
Vali Aydoğdu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Burada şunu görmemiz gerekiyor. Dünya değişiyor, sistemler değişiyor. Bizim bürokrasi olarak, kurumlar olarak, esnek hareket etmemiz gerekiyor. Geçmiş beş yıl içerisinde popüler olan on meslekten altısı şimdi artık yok. Bu ne anlama geliyor? Artık biz de topraklarımızda alternatif ürünler denemeliyiz. Bizimde içinde bulunduğumuz Konya Ovası çok ciddi anlamda su krizi ile karşı karşı. O zaman en az su alan ürünlerden en çok nasıl verim alabiliriz bunun da yollarını birlikte araştırmalıyız”
Tarım ve Orman İl Müdürü Bülent Saklav ise yaptığı konuşmasında; Aksaray’da 2022 yılı hububat hasat döneminin devam ettiğini 2021 yılı verilerine göre 2022 hasat döneminde arpa, buğday ve çavdarda yüzde 15’lik verim artışı olduğunu söyledi. Deneme üretimi yapılan yerli ekmeklik buğdayın un sanayinin kaliteli ekmeklik buğday ihtiyacını karşılayacak önemli bir yerli buğday çeşidi olduğunu kaydeden Saklav; yüksek rekoltesi ile ‘halis’ yerli buğdayın Aksaray da sulu arazilerde tüm çiftçiler tarafından ekilebilecek bir ürün olacağını söyledi. 
Konuşmaların ardından üretici Mustafa Uz’a ait 6 dekar alanda deneme ekimi yapılan ‘Halis’ ekmeklik buğdayın hasatı gerçekleştirildi. 
Hasat için düzenlenen tarla günü programına Belediye Başkan Vekili Yakup Kadri Perek, İl Jandarma Komutanı Albay Hacı Ali Büber, Tarım ve Ormal İl Müdürü Bülent Saklav, Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök, birim müdürleri, protokol mensupları ile çiftçiler katıldı. 

 

  • BIST 100

    9514,01%-1,60
  • DOLAR

    38,80% 0,01
  • EURO

    43,77% 0,20
  • GRAM ALTIN

    4103,46% 1,84
  • Ç. ALTIN

    6626,03% 0,37
Aksaray nöbetçi eczaneleri
Takip sırasında motosikletli polisin çarptığı üniversiteli Doğa, ağır yaralan...
Türk bayrağını yakmaya çalıştığı öne sürülen şüpheli, kadın tepki gösterince ...
Eski eşini, sokak ortasında ayağından vurdu; olay anı kamerada
Yalova'da 7 yıl önce öldürülen Kerem’in arkadaşının annesi cinayet şüphesiyle...
Eski eşini, sokak ortasında ayağından vurdu; olay anı kamerada / Ek fotoğrafl...
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: Birlik olursak bileğimizi kimse bükemez
Yaşadığı evde karnından vurulmuş halde bulunan kadın hastaneye kaldırıldı
Sakarya'da 5 ton 'sahte' kaşar peyniri ele geçirildi
Nevşehir'de 2 ayrı trafoda yangın
Bakan Tunç, Rusya'da temaslarını sürdürüyor
İstanbul - Şişli’de sokakta rastgele ateş eden şüpheli tutuklandı
İstanbul - İstanbul'da 4.0 büyüklüğünde deprem / Ek görüntü - Ek bilgi
Muğla'da tefeci operasyonu: 7 gözaltı
Aydın'da sulama kanalına düşen çocuk öldü
Yalıkavakspor şampiyonluk kupasını çiftledi

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

İstanbul - Şişli’de sokakta rastgele ateş eden şüpheli tutuklandı

İstanbul - İstanbul'da 4.0 büyüklüğünde deprem / Ek görüntü - Ek bilgi

Muğla'da tefeci operasyonu: 7 gözaltı

Aydın'da sulama kanalına düşen çocuk öldü

Yalıkavakspor şampiyonluk kupasını çiftledi

Galatasaray - Anadolu Efes: 53-87

Tekirdağ'da hafif ticari aracın çaptığı yaya yaralandı; kaza kamerada

Bakan Kacır'dan Polonya'da diplomasi trafiği

Eve giren yılan, itfaiye görevlilerince yakalandı

TSK Spor Gücü, başarılar elde etmeye devam ediyor

Konsil'in 1700'üncü yıl dönümünde Hristiyan din adamları İznik'te bir araya geldi

Emine Erdoğan'dan arkeolog Omura için başsağlığı mesajı (2)

Şevval'i öldürüp, 12'nci kattan atlayan erkek arkadaşı mektubunda; 'Delirmek üzereyim' y...

Tarla süren babasının kullandığı traktörün altında kalan Nur ağır yaralandı

Husumetlilerin silahlı kavgasında yoldan geçen kadın bacağından vuruldu

100 suçtan 94 yıl hapisle aranan kadın, yakalandı

İçişleri Bakanlığı, 'Büyükşehir ilçelerine kaymakam yerine vali atanacağı' iddialarını y...

İstanbul - Pendik'te öğretmenin tahtaya kaldırdığı öğrencisine fiziksel ve sözlü şiddeti...

MSB Heyeti, Suriye Savunma Bakanı Kasra ile bir araya geldi

Şanlıurfa'da polis merkezi önünde kavga: 5 yaralı, 12 gözaltı

Elazığ'da iş makinesi yüklü TIR, alt geçitte sıkıştı