Üniversite öğrencisi Gülistan Doku'yu arama çalışmalarına Aksaray AFAD Sualtı arama ekipleride katıldı

Üniversite öğrencisi Gülistan Doku

Üniversite öğrencisi Gülistan Doku'yu arama çalışmalarına Aksaray AFAD Sualtı arama ekipleride katıldı

Üniversite öğrencisi Gülistan Doku'yu arama çalışmalarına Aksaray AFAD Sualtı arama ekipleride katıldı.

Tunceli'de 5 Ocak'ta kaybolan Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku'nun bulunması için Uzunçayır Baraj Gölü'nde arama çalışmaları devam ediyor.
Arama çalışmalarına Aksaray AFAD Sualtı arama ekipleride destek veriyor.

Tunceli Valisi Mehmet Ali Özkan yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

Üniversite öğrencisi Gülistan Doku, 5 Ocak 2020 tarihinden itibaren son görüldüğü yer olan Tunceli İli Sarı Saltuk Viyadüğü (Dinar Köprüsü) Uzunçayır Barajında aranmaktadır. Arama çalışmaları arazide ve su içinde kara, deniz ve hava araçları kullanılarak gerçekleştirilmiştir.

6 ay (180) gün devam eden sualtı çalışmalarından netice alınamaması üzerine 6 Temmuz 2020 tarihinde sualtı arama çalışmaları sonlandırılmış olup, yüzey ve kıyı taramasına kesintisiz devam edilmiştir.

Gülistan Doku’nun ailesinin talebi üzerine, Sarı Saltuk viyadüğü köprü ayağının taban kodunda arama yapılabilmesi için suyun minimum seviyeye kadar indirilmesi, Uzunçayır Barajının tahliye edilmesi gündeme gelmiş olup, suyun tahliyesine 16 gündür 3 ünite ile 24 saat aralıksız devam edilmektedir.

Ancak baraja gelen suyun yılın ikinci 6 aylık döneminde uzun yıllar ortalama debisi dipsavak deşarj kapasitesinin üzerinde olduğundan dipsavak su alma kotuna düşülmesi mümkün görülmemekle birlikte, aksine kış dönemine geçilmesi ile birlikte gelen debinin artışına paralel olarak seviyenin yükselmeye başlayacağı DSİ ve Baraj İşletmesi yetkililerince değerlendirilmektedir.

Dipsavağın maksimum debide uzun süre çalışması riskli bir durum olup, vananın ve dipsavak tünelinin bir daha kullanılamaz hale gelmesi ve dipsavak bölgesinde olası bir arıza durumunda barajın bir daha su tutamaz ve kulanılamaz hale gelmesi ihtimalinin bulunması nedeniyle; su seviyesinin köprü ayağı taban koduna düşürülmesine daha fazla devam edilmesi teknik olarak mümkün görülmemektedir.

Bugün itibariyle, barajın tahliyesi suyun düşürülebileceği minimum seviyeye kadar gerçekleştirilmiştir.

Minimum seviyeye düşürülen Uzunçayır Barajında AFAD Başkanlığı koordinasyonunda, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve AFAD İl Müdürlüklerinden oluşan 68 sualtı ve su üstü personeli tarafından, sualtı arama cihazları da kullanılarak yaklaşık 3 km’lik bir alanda eş zamanlı sualtı arama çalışmasına 6 Ağustos 2020 tarihinden itibaren başlanmıştır. Gün itibariyle alanda arama/kurtarma ekipleri ve botlar ile su altı radar ekipleri çalışmaya başlamış olup, peşi sıra su altı ekipleri de çalışmalara başlayacaktır.

Bu güne kadar yapılan çalışmalara; AFAD Başkanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Ankara, Denizli, Diyarbakır, İstanbul, İzmir, Konya, Malatya, Manisa ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyeleri, Sivil Toplum Kuruluşları, Üniversiteler ve AFAD Gönüllülerden toplam 415 personel, 73 araç, 27 bot, 7 row, 6 drone, 3 Sonar, 3 arama köpeği katılmıştır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

 Mehmet Ali Özkan

Tunceli Valisi   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Cuma 23.5 ° / 9.6 °
Cumartesi 22.7 ° / 10.4 °
Pazar 19.6 ° / 6.5 °
Aksaray nöbetçi eczaneleri