Üreticiler üretmek yerine kesime yöneldi

Üreticiler üretmek yerine kesime yöneldi

Aksaray’da son aylarda artan girdi fiyatları üreticileri üreticilikten kesime yönlendirdi.

 

Nüfusunun yüzde 80’inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray’da son aylarda artan girdi fiyatları üreticileri üreticilikten kesime yönlendirdi. Hayvan sayısının ve gelişmenin önüne geçecek olan kesimler tarım ve hayvancılığı olumsuz etkileyecek.
Konula ilgili bilgiler veren Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bekir Kayan, üreticilerin çaresizlikle boğuştuğunu belirterek son çare olarak hayvanlarını kesime gönderdiğini söyledi. Devletin bu konuya biran önce el atması gerektiğine vurgu yapan Baykan Kayan, “Son kur değişikliklerinden dolayı yem fiyatlarında son bir ayda elli TL ye yakın çuval başı zamlar geldi. Üreticimiz gerçekten çok zor durumda şu an ki maliyetlerimiz ise aşağı yukarı bir litre sütün maliyeti üreticinin kar edebilmesi için en az beş lira olması gerekiyor. Et fiyatlarının da şu anda kilogram fiyatı kafkas fiyatının en az 65 TL olması gerekiyor. Üreticimiz şu anda gerçekten çok zor durumda ve perişan durumda üreticilerimiz ne yapacağını şaşırmış durumda günlük yeme zam geliyor. Devletimizin buna bir an evvel müdahale etmesi lazım dur demesi lazım ya da devletimizin ulusal süt konseyi süt fiyatlarını bu aydan geçerli olmak itibariyle bir an evvel revize etmesi gerektiğini düşünüyoruz. İnşallah ellerini hızlı tutarlarda hayvanlarımız kesime gitmez şu anda hayvanlarımız mezba yolunda inşallah bu durumlardan vazgeçeriz, üreticilerimiz vazgeçer bir an evvel süt fiyatları açıklanır eğer açıklanmazsa zaten kimsenin sabredecek dayanacak gücü kalmadı üreticilerimizin. Bir an evvel süt fiyatlarının açıklanması ve açıklanacak süt fiyatlarında üreticiyi en azından ayakta tutacak şekilde olması gerektiğini düşünüyorum. Bunun maliyetleriyle litre fiyatı aşağı yukarı bugünkü yem fiyatlarına göre hesapladığımızda beş lira gibi bir rakam oluşuyor bunu devlet büyüklerimiz inşallah bir an evvel açıklarda üreticimizde bir an evvel rahatlar hayvanlarını da kesime göndermez” dedi.

“Üreticiler hayvanları kesime gönderiyorlar”
“Girdilerimiz çok pahalı yani girdilerimiz çok aşırı olduğu için yapacak bir şey kalmadı üreticilerimizin dayanacak gücü kalmadı ve süt fiyatları 6 ayda bir belirleniyor” diyen Başkan Kayan, “Artık 6 ayda bir değil de yem fiyatlarının artışlarına göre sürekli revize edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bütün sektörü etkilediği gibi en çokta hayvancılık sektörünü etkiledi çünkü hammadde girişleri genellikle dövize bağlı olduğu için yurtdışı ithalatında ithal edildiği için arpası, buğdayı bunlar soyası bundan dolayı otomatikman yemin çuvalına yansıyan zamlardan dolayı üreticiyi dile getiriliyor ve üretme üretimi durduracak hale getirdi çünkü üreticiler yemlerini hayvanlara veremeyecek duruma geldi çünkü alamıyor. Bu süreç böyle giderse hayvanlar kesime gider kesime gittikten sonrada daha önceki yıllarda yaşadığımız gibi yeniden ithal hayvan getirmeye başlarız. Tarih bir şeyden? İbaret olur biz bunları yapmak istemiyoruz. Dövizimin Euro’muz dolarımız dışarı çıkmasın. En azından içerdeki üreticilerimize biz desteklerimizi sağlarsak, verirsek üreticimiz ayakta durur ve hayvanlarımız kesilmez, yurt dışından tekrar hayvan getirmek zorunda kalmayız” ifadelerini kullandı.



Cumartesi 27 ° / 13.6 °
Pazar 27.8 ° / 15.9 °
Pazartesi 26.4 ° / 13.3 °
Aksaray nöbetçi eczaneleri