‘Üretken yapay zeka yazılım geliştirmenin yeni platformu haline geldi’

‘Üretken yapay zeka yazılım geliştirmenin yeni platformu haline geldi’

‘Üretken yapay zeka yazılım geliştirmenin yeni platformu haline geldi’

İSTANBUL, (DHA)- GETAMPT.com’un Kurucusu ve Edge Delta Kıdemli Ürün Müdürü Emrah Şamdan, yapay zeka çağında ürün yönetiminin yeni normları hakkında bilgi verdi. Şamdan, “Üretken yapay zeka (generative AI) ve LLM’ler artık yazılım geliştirmenin yeni platformu haline geldi. Yeni işletim sistemimiz yapay zeka, yeni kullanıcı arayüzümüz ise sohbet. Bu denklemi anlayanlar, iş dünyasının kazananı olacak. Diğerleri ise çok hızlı bir şekilde oyunun dışında kalacak” dedi.

Bulut teknolojileri, sunucusuz mimariler ve gözlemlenebilirlik alanlarında çalışan getampt.com’un Kurucusu ve Edge Delta Kıdemli Ürün Müdürü Emrah Şamdan, yapay zeka çağında ürün yönetimi konusunda değerlendirmelerde bulundu. Şamdan’ın Amazon Web Services tarafından yaklaşık 50 kişiye verilen AWS Serverless Hero unvanına sahip olduğu aktarıldı.

Üretken yapay zeka (generative AI) ve LLM’lerin artık yazılım geliştirmenin yeni platformu haline geldiğini söyleyen Şamdan şunları söyledi:

“Nasıl geçmişte uygulamalar, Windows, iOS veya Android işletim sistemleri üzerine geliştirilirdi; bugün de LLM’lerle entegre çalışan sistemler olarak tasarlanmalı. Bu yeni dönemin temel teknolojilerinden biri de Model Bağlam Protokolü (Model Context Protocol | MCP). MCP, yapay zekanın canlı sistemlerle güvenli biçimde konuşabilmesini sağlayan bir protokol. Şirketler tıpkı bir zamanlar mobil uygulamalarını geliştirdikleri gibi artık kendi MCP sunucularını geliştiriyor.

“LLM, bir üretken yapay zeka sohbet botu ile konuşurken ne kadar hızlı bir şekilde sorularımıza cevaplar verdiğine şaşırmamak mümkün değil. Ancak bu noktada önemli bir eksik göze çarpıyordu. Yapay zekaya bir iş verip yapmasını beklemek mümkün değildi. MCP araçları burada devreye giriyor. Bir MCP uygulaması, soruya daha cevap verebilecek bir MCP aracı bulduğundan yanıtı kendi hafızasından almak yerine bu araçtan alıyor. Bu aracın varsa yaptığı eylemlerin sonuçlarını da sohbet arayüzünde kullanıcılarla paylaşıyor. Geçtiğimiz günlerde yayınlanan Türk Hava Yolları MCP araçları bunun güzel bir örneği. Kullanıcıların yapay zekadan ayrılmadan uçuş seçeneklerini bulmasını, rezervasyon ve kontrol- onay işlemlerini gerçekleştirmesini sağlıyor. Çok yakın bir gelecekte kullanılan birçok uygulamada benzer entegrasyon görülecek.”

‘GELİŞTİRİCİLER ARTIK, DOĞAL DİLLE SİSTEMLER OLUŞTURABİLİYOR’

Şamdan, getampt.com ile bulut altyapısının karmaşıklığıyla uğraşılmadan ürün geliştirilmesini sağlamayı hedefliyor. Aynı zamanda yazılım geliştiricilerin yalnızca iş mantığına odaklanabilmeleri için altyapıyı olabildiğince şeffaflaştırmayı amaçlayan Şamdan, “Bu dönüşüm yalnızca kullanıcı deneyimini değil, ürün geliştirme süreçlerini de değiştiriyor. Geliştiriciler artık ‘buraya bir kaydet butonu ekle’ veya ‘sayfa yerleşimini telefonlara uygun hale getir’ gibi ifadelerle doğrudan doğal dili kullanarak sistemler oluşturabiliyor. Bu model, kod yazmayı demokratikleştiren ve hızlandıran bir değişim olarak öne çıkıyor. Ancak bu kolaylık, arka planda devasa miktarda telemetri verisi yaratıyor. Her komut, yapılandırma ve sohbet, yeni loglar, izler ve metrikler olarak sistemde kayda geçiyor” dedi.

Bu dönüşümü anlamlandırmak ve yönetilebilir hale getirmek, modern sistemler için kritik bir basamağı oluşturuyor diyen Şamdan, “Edge Delta, verileri oluştukları anda analiz ediyor. Gereksiz olanları eleyip sadece anlamlı bilgileri merkeze iletiyor. Bu hem veri transferi ve depolama maliyetlerini azaltıyor hem de sistemlerin daha hızlı ve güvenli çalışmasını sağlıyor. Edge Delta ile telemetri veri hatları sayesinde, hangi verinin önemli olduğunu eşzamanlı olarak ayırabiliyoruz. Nitekim yapay zeka çağında gözlemlenebilirlik, artık sistemin ayrılmaz bir parçası” diye konuştu.

Bugün rekabet avantajının, yalnızca teknik yetkinlikle değil, LLM’leri merkez alan ürün stratejileriyle kazanılabileceğinin altını çizen Emrah Şamdan, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Otonom yapay zeka ajanları, MCP, doğal dille kod geliştirme gibi tüm bu kavramlar, artık yazılım geliştirme sürecinin vazgeçilmezleri haline geliyor. Yeni işletim sistemimiz yapay zeka, yeni kullanıcı arayüzümüz ise sohbet. Bu denklemi anlayanlar, iş dünyasının kazananı olacak. Diğerleri ise çok hızlı bir şekilde oyunun dışında kalacak.”

B2B alanındaki hizmet olarak yazılım (Software as a Service | SaaS) ürünlerinde deneyime sahip olduğu aktarılan Şamdan’ın, özellikle bulut bilişim, sunucusuz teknolojiler ve gözlemlenebilirlik olmak üzere geliştirme araçları üzerinde çalıştığı bildirildi.



Pazartesi 37.5 ° / 19.7 °
Salı 35.3 ° / 20.5 °
Çarşamba 32.2 ° / 18 °
Aksaray nöbetçi eczaneleri