25.3° / 11.2°

Uzmanı uyardı: Her 10 yılda bir taramaya girin

Uzmanı uyardı: Her 10 yılda bir taramaya girin

Uzmanı uyardı: Her 10 yılda bir taramaya girin
Tarih: 18.12.2024 11:22 Güncelleme: 18.12.2024 11:22

ANKARA, (DHA)- GASTROENTEROLOJİ Uzmanı Prof. Dr. Gökhan Kabaçam, geleneksel endoskopik yöntemlerinin önüne geçen kromo-magnifiye endoskopi yönteminin, hücreleri yaklaşık 200 kat büyüterek bağırsak, mide ve yemek borusu gibi organlardaki kanserleri erken saptayarak ameliyatsız tedavi imkânı sunduğunu söyledi. Kabaçam, “45 yaşından sonra tüm bireylerin, belirtiler ve şikâyetlerden bağımsız, her 10 yılda bir ileri düzey bir görüntüleme yöntemi olan kromo-magnifiye endoskopik yöntemlerle taramasını ısrarla öneriyoruz” dedi.

Güven Hastanesi Gastroenteroloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gökhan Kabaçam, yaptığı yazılı açıklamada, kromo-magnifiye endoskopi yöntemini değerlendirdi. Prof. Dr. Gökhan Kabaçam, karaciğer, pankreas, safra kesesi, yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak, anüs gibi organlarda meydana gelebilecek iltihabi, tümöral ve diğer birçok hastalıkları kapsayan Gastrointestinal Sistem (GI)hastalıklarında net görüntüleme ve hastalığı erken saptama seçeneği sunan kromo-magnifiye endoskopi yöntemi ile bu bölgede bulunan hücrelerin kanserli olup olmadığını veya ileride dönüşme riski olup olmadığını belirlemek için kullandıklarını söyledi. Kabaçam, “Klasik endoskopi ve kolonoskopi yöntemlerine kıyasla kromo-magnifiye endoskopi, kanserli hücreleri çok daha net bir şekilde tespit ediyor. Yöntem sayesinde, yemek borusu, mide, ince bağırsak ve kalın bağırsakta yer alan prekanseröz(kansere dönüşebilen dokular) ve kanserli dokular çok erken evrede ortaya çıkarılıyor ve tedavi süreci hızlanıyor” diye konuştu.

‘50 YAŞINDAN SONRASINA DİKKAT’

Kabaçam, Türkiye’de son istatistiklere göre her 29 kişiden birisinde kolon (kalın bağırsak) kanseri geliştiğini ve bunların 10 yıllık bir gelişim süreciyle oluşan hastalıklar olduğunu söyleyerek, özellikle 50 yaşından sonra gaytada gizli kana bakılmasını tavsiye ettiklerini belirtti. Kabaçam, “Gastrointestinal kanal içindeki organlardan kaynaklı rahatsızlıklarda risk profiline bakarak gerekirse endoskopi ve kolonoskopi yöntemlerini tavsiye ediyoruz. Riskli belirtiler arasında, tedaviyle düzelmeyen şikayetler, ailede kanser öyküsü, kilo kaybı, kansızlık, kanama, bulantı-kusma, yutma güçlüğü gibi şikayetler olarak sıralanabilir.”

‘TESPİT EDİLEMEYEN TÜMÖRLERİ BİLE ORTAYA ÇIKARIYOR’

Dünya Sağlık Örgütü ve Gastroenteroloji/Onkoloji Derneklerinin, 45 yaşını geçen her sağlıklı yetişkinde, belirtiler ve şikâyetler olmasından bağımsız olarak tarama programı başlanmasını, 10 yılda bir yapılacak kromo-magnifiye endoskopi yönteminin tercih edilmesini önerdiğini dile getiren Kabaçam, “Kromo-magnifiye işlemi sırasında, endoskop yardımıyla boyar madde gastrointestinal sistemin mukoza yüzeyine püskürtülür. Daha sonra, bu bölgeler büyütmeli (magnifying) endoskopi ile yaklaşık 200 kat büyütülerek detaylıca incelenir. Boyalar farklı bölgelere farklı şekilde tepki verir, bu da doktorun kanserli veya prekanseröz alanları tespit etmesine yardımcı olur. Bu prosedürde, bir endoskop yardımıyla sindirim sistemi yüzeyine boya püskürtülerek, normal endoskopi ile tespit edilemeyen şüpheli lezyonlar, polipler veya tümörler ortaya çıkarılır. Aynı prosedürde yeni gelişen cihazlardaki ışığın dalga boyunu değiştirerek lezyon tespitinin kolaylaşmasını sağlamak mümkün hale gelmiştir. Burada tarama hem normal beyaz ışıkta hem de özel bir ışık kullanılarak yapılmakta, saptanan şüpheli alanların büyütülerek değerlendirmesiyle neredeyse patolojide saptanan doğrulukta görüntüler elde edilir. Tecrübeli ellerde kullanıldığında ileride kansere dönebilecek riskli lezyonların tanı ve tedavisi, dolayısıyla kanserin önlenmesi, ayrıca kansere dönüşmüş odakların doğru tespiti ile tedavisi mümkün olur” dedi.

‘BU KANSERLERİ ÖNLEMEK MÜMKÜN’

“Bugün, kolon ve mide kanserlerden binlerce insanımızı kaybediyoruz. Bu kanser türlerinde biz erken teşhisten de öte ‘önlemeyi’ hedefliyoruz’ diyen Kabaçam, yöntemin avantajları ile ilgili şunları söyledi:

“Kanserli veya prekanseröz dokular erken evrede tespit edilerek müdahale edilebilir. Erken evre kanserlerde, büyük ameliyatlara gerek kalmadan endoskopik tedaviler yapılabilir ve böylece organ kaybının önüne geçilir. Hızlı işlem sağlanır ve hasta kısa sürede normal hayatına dönebilir. Ömür boyu diyet gereksinimini ortadan kaldırır ve kişinin yaşam kalitesini korur. Sağlık bakanlığının 2022 verilerine göre, günümüzde her 29 kişiden birinde kolon kanseri görülüyor. 45 yaşından itibaren insanlarda sık şekilde poliplere rastlıyoruz. Kadın- erkek herkesin özellikle 45 yaşından itibaren kolonoskopi ve endoskopi yaptırmasını ısrarla tavsiye ediyoruz. Önlenebilir hastalıklardan dolayı ölüm sayısının önüne geçmek istiyoruz. Kromo-magnifiye endoskopi yöntemiyle de tüm bu rutin işler daha kolaylaşacak, ameliyat gerektirmeden tedavi şansını yakalayacak ve yaşam kaliteniz artmış şekilde hayatınıza sağlıkla devam edebileceksiniz.”

  • BIST 100

    10189%1,08
  • DOLAR

    39,89% 0,29
  • EURO

    47,05% -0,07
  • GRAM ALTIN

    4308,01% 0,32
  • Ç. ALTIN

    6823,45% 0,00
Aksaray nöbetçi eczaneleri
Tayland’da görevden uzaklaştırılan başbakan, kültür bakanı oldu
İstanbul - Kemal Sunal, vefatının 25'inci yıl dönümünde kabri başında anıldı
Meksika'da dev panda Xin Xin'in 35’inci doğum günü kutlandı
'Uluslararası Anadolu Kartalı' Tatbikatı'nda İHA'lar, ilk kez bombardıman gör...
CHP'li Başarır: TÜİK, emekliyi ve memuru mağdur eden bir kurum haline gelmişt...
Beşiktaş, Demir Ege Tıknaz'ın sözleşmesini uzattı
İzmir'deki orman yangını 2'nci gününde (4)
Yavuz Ağıralioğlu ile Ümit Özdağ görüştü
Eşini öldürüp, 'Çocuklar benden değil' diyen sanığın savunması DNA testi ile ...
Kahvehanede demir sopalarla darbettiler; 3 gözaltı
Antalya'da orman yangını / Ek fotoğraflar
İstanbul - Şişli’de 3 günlük bebeğini çöp konteynerine attı
Lezita ihracatta Türkiye'nin devleri arasında
İstanbul- Saraçhane'de gözaltına alınan şüphelilerden 15'ü tutuklama talebiyl...
Hurda araç deposunda çıkan yangın söndürüldü

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Antalya'da orman yangını / Ek fotoğraflar

İstanbul - Şişli’de 3 günlük bebeğini çöp konteynerine attı

Lezita ihracatta Türkiye'nin devleri arasında

İstanbul- Saraçhane'de gözaltına alınan şüphelilerden 15'ü tutuklama talebiyle hakimliğe...

Hurda araç deposunda çıkan yangın söndürüldü

Genelkurmay Başkanı Gürak, Bulgaristan-Romanya-Türkiye Genelkurmay Başkanları toplantısı...

Alevlerin arasında kalan ekskavatörün operatörü ölümden döndü

Aydın'da tarım arazisinde yangın

Antalya'da orman yangını / Ek fotoğraflar

Bakan Tunç: Batı Şeria'nın ilhak edilmesine yönelik açıklamalar asla kabul edilemez

Dünya turuna çıkan pilotun tek motorlu uçağı düştü; pilot öldü, kadın yolcuya sağ ulaşıl...

Dünya turuna çıkan pilotun tek motorlu uçağı düştü; pilot öldü, kadın yolcuya sağ ulaşıl...

İzmir'deki orman yangını 2'nci gününde (3)

İzmir'deki orman yangını 2'nci gününde / Ek fotoğraflar

Antalya'da orman yangını / Ek fotoğraflar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yarın Azerbaycan'a gidecek

Kazı sırasında doğal gaz hattı borusunda patlama oldu; 3 işçi yaralı

Destici: Terör ancak mücadele edilerek bitirilebilir

İstanbul- Güngören'de tartıştığı kişiyi silahla vurup öldüren şüpheli saklandığı bavulda...

SOCAR Fiber ve TurkNet’ten stratejik iş birliği

Altın Örümcek Ödülleri’nin, bu yıl 23’üncüsü düzenlenecek