3.5° / 2.5°

Uzmanından yapı içindeki merdivenlere yönelik uyarı: Basınçlandırma sisteminin olması gerekiyor

Uzmanından yapı içindeki merdivenlere yönelik uyarı: Basınçlandırma sisteminin olması gerekiyor

Uzmanından yapı içindeki merdivenlere yönelik uyarı: Basınçlandırma sisteminin olması gerekiyor
Tarih: 23.01.2025 12:32

Ali Sencer ARSLAN/ZONGULDAK, (DHA)- BOLU’da, Kartalkaya Kayak Merkezi’nde 78 kişinin hayatını kaybettiği 12 katlı Grand Kartal Otel’deki yangının ardından Zonguldak Belediyesi İtfaiye Müdürü Erol Bina yangın merdivenlerinin teknik özelliklerini ve yangında yapılması gerekenleri DHA’ya anlattı. Yapıların iç kısmındaki yangın merdivenlerinde, 'basınçlandırma sistemi' olması gerektiğini belirten Bina, “İçerideki havanın baca etkisi yaratıp alevlenmesini engellemek için asansör ya da merdiven boşluğuna hava basılır. Bu da baca etkisi yapması engellenerek buralara alevin sarması engellenir. Dolayısıyla alev büyümez” dedi.

Kent merkezine 38 kilometre mesafedeki 2 bin 200 rakımlı Köroğlu Dağları’nın zirvesindeki 5 otelden 1’i olan Grand Kartal Otel’de önceki gece yangın çıktı. Kot farkı nedeniyle otelin ana giriş kapısına göre eksi 1, arka giriş kapısına göre ise 4’üncü katında bulunan restoran kısmında çıkan yangında alevler kısa sürede büyüdü. Saat 03.21’de, 112 Acil Çağrı Merkezi’ne yapılan ihbar üzerine bölgeye ekipler sevk edildi. Yangında, 78 kişi hayatını kaybetti. Yangın 11 saatlik çalışma sonucu söndürülürken, 11 kişi gözaltına alındı. Kayak Merkezi’nde bulunan 5 otelden 4’ünün yangın merdivenlerinin metal yapıda ve dışarıda olduğu, yalnızca Grand Kartal Otel’in yangın merdiveninin içeride olduğu görüldü. Otelin yangın merdivenlerinin içeride bulunuyor olması tartışmalara sebep oldu.

20 METRE ALTI BİNADA AÇIK, ÜSTÜ BİNADA KAPALI MERDİVEN

Zonguldak Belediyesi İtfaiye Müdürü Erol Bina, kapalı yangın merdivenlerinde ‘basınçlandırma sisteminin’ bulunması gerektiğini söyleyerek, “20 metreye kadar yüksekliklerde dış merdiven daha kullanışlı ve kaçması daha basit oluyor. 20 metrenin yukarısına çıktığınızda yükseklik arttığı için iç merdiven daha kullanışlı hale geliyor. Ülkemizde çok fazla uygulandığını görmedim ama ‘basınçlandırma sisteminin’ olması gerekiyor. İçerideki havanın baca etkisi yaratıp alevlenmesini engellemek için asansör ya da merdiven boşluğuna hava basılır. Bu da baca etkisi yapması engellenerek, buralara alevin sarması engellenir. Dolayısıyla alev büyümez. Bu sistemin olmadığı yerlerde aynı mangal alevi gibi, soba bacası gibi parlamayı sağlayacak, alevlendirmeler oluyor. Bu da yangının büyümesine sebebiyet veriyor” diye konuştu.

‘KAPALI MERDİVENLERE BASINÇLANDIRMA SİSTEMİ GEREKLİ’

Kartalkaya’da yanan otelin içerisinden gelen görüntüleri inceleyen Erol Bina, yangın merdiveninde dumanın, merdiven kapı kasalarının bile yandığının görüldüğünü söyleyerek, “Dumanın içeri girmesi, basınçlandırma sistemi yani sisteme yukarıdan bir hava vermediğiniz için merdiven boşluğunu sarması olarak değerlendiriyoruz. Eğer dışarıdan bir hava verseydik, merdiven boşluğuna biz temiz havayı doldurduğumuz için katlardaki pis hava merdiven boşluğuna girmeyecekti. Hem alevi hızlandırmayacak hem de kaçış noktasında insanlara temiz hava sağlamış olacaktı. Zaten dikkat edersek bu yangın merdivenleri kapılarında, biz bunu emniyet sebebiyle düşünürüz, kapı peşimize kapanır. Bunun bir sebebi de budur, içeriden havayı merdiven boşluğuna sokmamak. Siz merdiven boşluğuna yanmış bölmeden ne kadar az hava sokarsanız, o kadar da alevi boğmuş olursunuz. Yanmayı, parlamayı engellemiş olursunuz” ifadelerini kullandı.

‘HALI YANDIĞI İÇİN KAÇIŞ NOKTASINA ULAŞAMIYORUZ’

Büyük yangınları önlemek için yangın merdiveni gibi kaçış noktalarının yakınında yanıcı malzemelerin bulunmaması gerektiğini vurgulayan Bina, “Depoların, kirli çamaşır odalarının bu kaçış noktalarının uzağında olması lazım. İkincisi ‘basınçlandırma sisteminin’ yüzde 100 olması lazım. Birden fazla merdiven sisteminin kurulması ve merdiven sistemine ulaşılacak yolların yanmaya müsait olmayan materyallerle kaplanması lazım ki insanlar oraya ulaşabilsinler. En önemli etkenlerden biri de yangının yayılmasını engelleyecek dizayn yapılması. Oteli yapıyoruz, yere halı döşüyoruz ama halı yandığı için kaçış noktasına ulaşamıyoruz. Bunlardan kaçınırsak büyük fayda sağlar” dedi.

‘HERKES EVİNDE YANGIN TÜPÜ BULUNDURSUN’

Yangın öncesi alınabilecek önlemler ve yangın anında yapılması gerekenler hakkında bilgiler veren Erol Bina, şöyle konuştu:

“Tüller çok yanıcı maddelerdir. Evde en fazla çekindiğimiz materyallerden birisidir, özellikle mutfaklarda, ocakların olduğu noktalarda tül kullanılması, yangın anında alevlenmesine ve hızlı yayılmasına sebebiyet verir. Biz ateşin olduğu noktalarda, ateşin hemen alevlendiremeyeceği daha geç tutuşabilecek materyallerin olmasını tavsiye ederiz. Alev her zaman tehlikedir. İnsanlarımız çok dikkat etsin. Evden çıkma pozisyonu yoksa evde en az yanacak nokta neresidir, banyo. Suyun olduğu nokta, buraya sığınabilir. Yanmadan uzak bir noktada, dışarıdan temiz hava alabileceği bir yer varsa oraya kaçabilir. Hiçbirini yapamıyorsa itfaiyemiz müdahale edene kadar ıslak bir havluyla ağzını kapatıp kendine temiz hava sağlayabilir. Herkes evinde yangın tüpü bulundursun isterim” (DHA)

FOTOĞRAFLI


  • BIST 100

    10105,37%1,06
  • DOLAR

    35,63% 0,01
  • EURO

    37,16% 0,16
  • GRAM ALTIN

    3158,57% 0,01
  • Ç. ALTIN

    5059,05% 0,00
Aksaray nöbetçi eczaneleri
Kocaeli'de 328 kutu kaçak tıbbi malzeme ele geçirildi
Edirne’de 13 kilo ağırlığında sazan balığı yakalandı
Yenişehir'de 2 kadının evden hırsızlık yaptığı anlar kameraya yansıdı
Türk Hava Yolları, CEV Kupası'nda çeyrek finalde
Galatasaray, Ahmed Kutucu’yu kadrosuna kattı
İstanbul - İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Epözdemir gözaltına alındı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ruanda Cumhurbaşkanı Paul Kagame ile görüştü (2)
Konya'da yeni obruk oluştu
Dur ihtarına uymayarak polise çarpan şüpheli yakalandı
Emine Erdoğan, Ruanda Cumhurbaşkanının eşi Jeannette Kagame ile bir araya gel...
13 yıl sonra Şam’a ilk uçuş / Ek görüntüyle
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ruanda ile ilişkilerimiz çok ciddi ivme kazandı (3)- Y...
Acil Durum Yönetimi ve İş Güvenliği Uzmanı İşçan: Tahliye edilmesi gereken ye...
Dini duyguları istismar ettiği iddia edilen kadına 'dolandırıcılık'tan tutukl...
Ebrar Sitesi’nin kurucusu Tevfik Tepebaşı için ilk mütalaa verildi

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

13 yıl sonra Şam’a ilk uçuş / Ek görüntüyle

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ruanda ile ilişkilerimiz çok ciddi ivme kazandı (3)- Yeniden

Acil Durum Yönetimi ve İş Güvenliği Uzmanı İşçan: Tahliye edilmesi gereken yerlerde alev...

Dini duyguları istismar ettiği iddia edilen kadına 'dolandırıcılık'tan tutuklama

Ebrar Sitesi’nin kurucusu Tevfik Tepebaşı için ilk mütalaa verildi

TIR şarampole devrildi; şoför yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ruanda Cumhurbaşkanı Paul Kagame ile görüştü

Tevfik Tepebaşı: Bana müteahhit diyenlere hakkımı helal etmiyorum

Emekli ikramiyesiyle aldığı ev, eşi ve kızına mezar oldu; ‘Artık sorumlular cezalandırıl...

Mardin'de PKK'nın 38 yıl önce katlettiği 7'si çocuk 10 kişi anıldı

DMM: Kartalkaya'da yanan otelin apar topar yıkılacağı iddiası doğru değil

Bıçaklı kavga sonrası kaçarken arkadaşının ölümüne neden olan şüpheli adliyede (2)

İstanbul- Esenyurt'ta haraç vermeyince iş yerini kurşunladılar iddiası

Kayseri'de FETÖ üyeliğinden 6 yıl hapisle aranan hükümlü yakalandı

Maden ocağında üzerlerine taş düşen 2 işçiden 1’i yaralandı

Altınordu'dan iki gurbetçi daha

Şiddetli dolu ve yağmur, 200 dönüm seraya zarar verdi

2025 Oscar adayları açıklandı

Bakan Kacır: Tekstil ve mobilya sektörlerinde 'İstihdamı Koruma Programı'nı devreye alac...

ABD'de kar fırtınası nedeniyle 11 kişi hayatını kaybetti

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kimse yargı camiamıza parmak sallayamaz