13.3° / 8.9°

Uzungöl'de 'vefa müzesi'nde tarihe yolculuk

Uzungöl'de 'vefa müzesi'nde tarihe yolculuk

Uzungöl
Tarih: 13.05.2025 11:01

Selçuk BAŞAR-Nurullah CABRİ/TRABZON, (DHA)- TRABZON'da turizm merkezi Uzungöl’deki ‘Uzungöl Dursun Ali İnan Müzesi’, turistlerin ilgi odağı oluyor. Bünyesinde tahnit edilmiş yaban hayvanları ve ağaç köklerinden hayvan figürlerinin yanı sıra savaş dönemlerine ait objeler ile asırlık ev ve tarım aletlerinin sergilendiği yöre mimarisiyle dizayn edilen müze, ziyaretçilerini tarihte yolculuğa çıkarıyor.

Çaykara ilçesine bağlı dünyaca ünlü turizm merkezi Uzungöl, zengin bitki örtüsü, turistik tesisleri ve yöresel lezzetlerinin yanı sıra göl çevresinde kurulan 'Uzungöl Dursun Ali İnan Müzesi’ ile dikkati çekiyor. Yarım asrı aşkın süredir otel ve restoran hizmetiyle Uzungöl turizmine katkı sunan Dursun Ali İnan'ın oğlu Mehmet İnan ile 6 yıl önce kurduğu müzede, ağaç köklerinden yapılan hayvan figürleri, sandalye, masa, avize ve çeşitli dekoratif eşyalar yer alıyor. Uzungöl ve bölgenin zengin kültürel mirasının gelecek nesillere taşınması amacıyla turizmci İnan ailesi öncülüğünde oluşturulan müze, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oluyor. Bünyesinde tahnit edilmiş yaban hayvanların yanında bal mumu heykelleri, savaş dönemlerine ait objeler, arkeolojik eserlerle bölgede kullanılan asırlık ev ve tarım aletlerinin sergilendiği müze, ziyaretçilerini tarihte yolculuğa çıkarıyor. Yaklaşık 3 bin metrekarelik alanda yöre mimarisiyle tasarlanan ve kuruluşundan bugüne 100 bini aşkın turisti ağırlayan müze; özellikle içerisinde oluşturulan yaban hayatı bölümüyle ziyaretçilerin dikkatini çekiyor.

‘UZUNGÖL’ÜN KÜLTÜREL MİRASINA İNANDIK'

Turizmci Mehmet İnan, Uzungöl’ün sadece doğa turizmiyle değil, geçmişten bugüne uzanan kültürel mirasıyla da ön plana çıktığını ifade ederek, “Uzungöl, mevcut tabiatıyla beraber Türkiye'de ve dünyada çok ön plana çıkmış bir yer. Tabii, biz aile olarak aslında uzun dönem unutulmaması gereken önemli noktalardan biri olan Uzungöl’ün kültürel mirasına inandık. Çünkü burada insanlar yüzyıllardan beri yaşamış, horonlar oynamış, yaylalara gitmiş, göçler etmiş, savaşlar geçirmiş. Çok zengin bir kültür haznemizin olduğuna inandık. Bu vesileyle beraber kültürel değerleri ön plana çıkarmak için burada bir müze açmaya karar verdik. Bu topraklara vefamızı yansıtmak için kurduğumuz müzeyle misafirlerimiz üzerinde doğal güzelliklerin yanında günümüze kadar uzanan bu kültürel mirası gördükten sonra daha kalıcı bir etki oluşturuyor" dedi.

‘100 BİNİN ÜZERİNDE ZİYARETÇİMİZ OLDU’

Müzede 100 binin üzerinde ziyaretçi ağırladıklarını da kaydeden İnan, “İnancımız doğrultusunda 30 yıldan beri süren çalışmalarımız neticesinde babam Dursun Ali'nin önderliğinde böyle bir müziği oluşturduk. Bu müzeyi 2019 yılında hizmete açtık. 2019’dan bu yana 100 binin üzerinde ziyaretçimiz oldu. Gelen misafirlerimizin yüzde 75’i yabancı, yüzde 25’i de yerli ziyaretçidir. Müzemiz açıldığından beri çok ilgi görüyor. Burası Uzungöl’e gelen misafirlerimizin uğrak noktalarından biri oldu. Gelenler de memnun kalıyor” diye konuştu. (DHA)

FOTOĞRAFLI

  • BIST 100

    9723,47%-0,24
  • DOLAR

    38,77% -0,02
  • EURO

    43,13% 0,22
  • GRAM ALTIN

    4041,97% 0,18
  • Ç. ALTIN

    6556,87% 0,21
Aksaray nöbetçi eczaneleri
Trabzonspor kafilesi, Gaziantep’te
İstanbul - Balık Ayhan son yolculuğuna uğurlandı
Gaziantep’te, konteyner yangını korkuttu
Kocaeli'de kimyasal madde tankını temizlerken fenalaşan 4 işçi, tedaviye alın...
CHP’li Çiftçi’den kurultay soruşturmasına ilişkin açıklama
Evini ve otomobilini yaktı, birlikte yaşadığı kadını tabanca ile öldürüp int...
Amed Sportif Faaliyetler’de Charly Keita ile yollar ayrıldı
İletişim Başkanı Altun: Barışın hüküm sürdüğü bir Türkiye için yola çıktık
Özgür Özel: Bu mahkeme bir daha görülecek (2)
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Savunma Sanayii İcra Komitesi Toplantısı'na başkanlık ...
İstanbul- Bahçelievler D-100'de hafif ticari araçta çıkan yangın söndürüldü
Trabzonspor, Türkiye Kupası final maçı için Gaziantep'e gitti
Trump, Suudi Arabistan Veliaht Prensi bin Selman ile görüştü
İstanbul - Bayrampaşa'da eski eşinin üzerine otomobilini sürdü
İstanbul - Başakşehir'de trafik tartıştığı TIR şoförüne sandalyeyle saldırdı

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

İstanbul- Bahçelievler D-100'de hafif ticari araçta çıkan yangın söndürüldü

Trabzonspor, Türkiye Kupası final maçı için Gaziantep'e gitti

Trump, Suudi Arabistan Veliaht Prensi bin Selman ile görüştü

İstanbul - Bayrampaşa'da eski eşinin üzerine otomobilini sürdü

İstanbul - Başakşehir'de trafik tartıştığı TIR şoförüne sandalyeyle saldırdı

Özgür Özel: Bu mahkeme bir daha görülecek

Hakkari ve Van'da 339 kilo uyuşturucu ele geçirildi

Bodrum'da ışıkta bekleyen otomobile çarpan motosikletin sürücüsü öldü

İzmir’de iş insanı cinayeti davasında sanıklardan çelişkili ifadeler

Yıkım kararı alınan bölgedeki çelik konstrüksiyon yapıyı vinçle taşıdı

Eyüpspor, Berke Özer ve Luccas Claro’nun sözleşmelerini uzattı

Zelenskiy: Perşembe günü Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşeceğim

Kaldırımda yürürken motosikletli şüphelinin bıçaklı saldırısında yaralandı

Üniversiteli Bergin, annesinin Anneler Günü’nü kutladıktan sonra dönüş yolunda kazada öl...

İstanbul- Bahçelievler'de plan yapıp kocasını sevgilisine öldürttü

DEM Parti'li Bakırhan: İnsani ve somut düzenlemeler Türkiye'nin önünü açacaktır

HÜDA PAR il sekreterini öldürüp, il başkanını yaralayan sanığa müebbet ve 12 yıl hapis

Ağıralioğlu'ndan 'Terörsüz Türkiye' açıklaması

Nevgül Bilsel Safkan: Her başarı azimle geliyor

Erbaş: Kur’an dışında hiçbir kitaba baştan sona ezberlenmek nasip olmadı

Kumpirden ölüme 20 yıla kadar hapis istemi