Valiliğimizin Logosu Değişti

Valiliğimizin Logosu Değişti

Valiliğimizin Logosu Değişti

Valiliğimizin yeni logosu; dairesel çerçeve içerisinde, dışarıdan 12, içeriden yine 12 köşeli Selçuklu Yıldızı ile bezenmiş, çift gövdeli tek başlı aslan figürüdür. 

Bu figür şehrin sahip olduğu kadim tarihi vurgulamak, şehirle bütünleşen çift gövdeli tek başlı aslan figürünü kullanarak, tanıtımda bütünlüğü korumak, kent kimliğindeki devamlılığı sağlamak, güven duygusunu pekiştirmek ve geçmiş ile gelecek arasında sağlam bir bağ kurabilmek amacı ile Aksaray Valiliğinin yeni logosu olarak belirlenmiştir.

    11 bin yıllık medeniyet şehri Aksaray’ımızın, köklü tarihi ve kültürünü daha iyi ifade edebilmek maksadıyla, ilimiz sınırları içerisinde bulunan Alayhan Kervansarayı giriş kapısındaki, çift gövdeli tek başlı aslan figürü, Aksaray Belediyemiz tarafından 2014 yılında logo olarak belirlenmiş, şehrimizin tarihi derinliğine dikkat çekilmiştir. Bu logo şehirde bulunan diğer kurum ve kuruluşlar tarafından da kullanılmaya başlanmıştır. 

Bu figür, Aksaray şehrini güçlü bir şekilde imar ederek, Aksaray’a İkinci Payitaht payesini veren ecdadımız Anadolu Selçuklularından bizlere kalan kıymetli bir bakiyedir. 

Çift gövdeli tek başlı aslan figürü aynı zamanda Anadolu Selçuklu hükümdarı “Sultan II. Kılıçarslan’ın da mührüdür. 

 

Dairesel çerçevede yer alan ve 24 Oğuz boyunu simgeleyen 12 köşeli Selçuklu Yıldızı ile tarihe yön veren milletimizin, devlet kurma geleneği ve ulusumuzun büyüklüğü anlatılmıştır. Bu simge Alayhan’da çift gövdeli tek başlı aslan figürünün sağında ve solunda da yer almaktadır.  

 

Logoda yer alan çift gövdeli tek başlı aslan figürü, güç, kudret, zafer ve koruyuculuğu simgelemektedir.  Aslanın alnından burun bölgesine kadar uzanan bölümü hükümdar tacı ve kılıç kabzasını anlatırken, bu bölüm aynı zamanda Aksaray’ın ve Anadolu’nun heybeti olan Hasandağı’nın vurgusunu yapmaktadır. Aslanın kuyrukları ise tarihten bu yana pek çok toplumda görüldüğü gibi düşmanın, nefsin, kötülüğün simgesi olarak kabul edilen yılan tasviridir. Aslan gövdelerini sarmaya çalışmaktadır. Bütün bu parçalar birleştirildiğinde, çift gövdeli tek başlı aslan, düşmanlara karşı inancı, insanı ve devleti korumakta, hayatın, varoluşun ve huzurun güvencesi olmaktadır. 

 

Aksaray Valiliğinin yeni logosu; tarihe ve köklere bağlılığı, güçlü duruşu, koruyuculuğu, yenilikçiliği, güveni ve nadirliği sembolize etmektedir. İlk bakışta sadece tarihten esinlenilmiş bir figür olarak görünen bu sembol, son derece ince ve detaylı şekilde düşünülmüş, geçerliliği hiçbir zaman kaybolmayacak özellikte bir anlamlar bütününü içermektedir.  

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.



Anahtar Kelimeler: Valiliğimizin Logosu Değişti
Cuma 17.2 ° / 9.6 °
Cumartesi 21.9 ° / 9.9 °
Pazar 22.7 ° / 10.8 °
Aksaray nöbetçi eczaneleri