25.1° / 10.7°

Yağmur sularıyla Erzurum Ovası'nda 30 'kuş cenneti' oluştu

Yağmur sularıyla Erzurum Ovası'nda 30 'kuş cenneti' oluştu

Yağmur sularıyla Erzurum Ovası
Tarih: 03.10.2024 10:54 Güncelleme: 03.10.2024 10:54

Salih TEKİN/ERZURUM, (DHA)- ERZURUM'da bir süredir etkili olan yağmur ve yer altı sularının yükselmesi sebebiyle 815 kilometrekare alana sahip Erzurum Ovası'nda 30 ayrı su birikintisi oluştu. Göçmen kuşların güzergahında olan Erzurum Ovası’ndaki su birikintileri, onlarca türden binlerce kuşa ev sahipliği yapmaya başladı.

Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük ovalarından olan Erzurum Ovası'nda, kuş sesleri yankılanıyor. Yağışlı yaz mevsiminden sonra sonbahar yağmurlarının etkili olduğu ovada yer altı sularının da yükselmesiyle yaklaşık 30 farklı alanda su birikintileri oluştu. Çeşitli büyüklükteki birikintilerde sıcak bölgelere göç yolunda olan onlarca türden binlerce kuşu barındırıyor. Gruplar halinde su birikintilerine toplanan kuşlar, fotoğrafçılar için de güzel bir manzara oluşturuyor.

SÜRMELİ KIZKUŞU GÖRÜNTÜLENDİ

Dünyada nesli küresel ölçekte tehdit altındaki türlerden olan sürmeli kızkuşları da Erzurum'da gözlenen kuş türleri arasında yer aldı. Rusya ve Kazakistan'da üreyerek her yıl Orta Doğu ve Sudan'a kadar uzun göç yolculuğu yapan kuşlar, uydu verileriyle takip ediliyor. Önce Hazar Denizi'nin kuzeyinden Kafkaslar'ı geçen sürmeli kızkuşları, Erzurum'da yaklaşık 10 günlük molanın ardından Güneydoğu'ya doğru göçüne devam ediyor.

ERZURUM KIŞ GÖÇ ROTASINDA

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Cemal Sevindi, Erzurum'un önemli kuş göç rotasının üzerinde olduğunu belirterek, "Kuş göçlerinde Erzurum Ovasında her yıl iki kez önemli kuş türleri konaklamaktadır. Yaptığımız araştırmalarla konaklayan kuş türlerinin toplam sayısının 411 olduğunu tespit ettik. Bu türlerden bazıları aynı zamanda Türkiye'nin en önemli kuş türleridir. Ovanın en değerli kuşu sürmeli kızkuşudur. Her yıl eylül ayının başında Erzurum'a gelip ikinci haftasında ayrılmaktadır. Sürmeli kızkuşu Kırgızistan'dan göç ederek Erzurum'a daha sonra da güneye doğru Şanlıurfa'ya hareket etmektedir. Eylül ayında yaklaşık 12 gün kadar Erzurum'da bu değerli kuşu izlemek mümkündür" dedi.

Etkili olan yağışlar ve yer altı sularının yükselmesi nedeniyle 815 kilometrekare alana sahip Erzurum Ovası'nda 30'a yakın su birikintisi oluştuğunu kaydeden Sevindi, "Ovada oluşan su birikintileri çok sayıda kuş türünü misafir ediyor. Sonbahar göçünde bölgemize onlarca kuş türü geliyor. Bazı türler 10 bine yakın bireyle göçe katılmaktadır. Özellikle angıt ve kılkuyruklu ördek alanda en fazla birey bulunduran türler olarak karşımıza çıkıyor. Yine sahada akbaba türlerinin yanı sıra hemen hemen tüm yırtıcı kuşlar, bunların yanında ötücüler bölgedeki su birikintilerinde konaklayan türler olarak görülüyor. Kuş göç rotasında olan ilimiz bunu turizm açısından değerlendirebilir. Kuşlar için ayrılmış bir korumalı alan olmadığından sahada 30'a yakın su birikim alanında konaklamaktadırlar. Ovanın doğu kesiminde oluşan göllerinde daha çok sıcak su bulunur. Oraya kuğular gelir. Kuğular kışın da o bölgede görülebilir. Ovada her kuşu her saatte göremezsiniz. Her kuşun bir görülme zamanı var bir de duyarlılığı var. Özellikle yırtıcılar mesafeyi koruyarak hareket ederler" diye konuştu. (DHA)

FOTOĞRAFLI

  • BIST 100

    10220,57%-0,08
  • DOLAR

    39,83% 0,01
  • EURO

    46,95% 0,28
  • GRAM ALTIN

    4272,97% 0,33
  • Ç. ALTIN

    6809,88% 0,02
Aksaray nöbetçi eczaneleri
Şarampole devrilen kamyonun şoförü öldü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pakistan Başbakanı Şerif ile görüştü
Bakan Işıkhan: Hedefimiz, iş sağlığı ve güvenliği sorununu en alt seviyeye in...
Ankara’da hayata geçirilecek Şahin West projesi tanıtıldı
İstanbul- Pilot Mehmet Demirci son yolculuğuna uğurlandı
‘Ada Kıbrıs’ projesine THY’den destek
Ankara'da mobilyacılar sitesinde yangın; 2 iş yeri ve 2 araç zarar gördü
Diyarbakır’da Leman dergisi protestosu /Video eklendi
Tarımsal destek ödemeleri bugün hesaplara aktarılıyor
Cezaevinden çıktıktan 2 gün sonra eşini öldürüp intihar etti (2)
Ödemiş'teki orman yangını 3'üncü gününde (4)
NATO Görev Gücü Komutası Türkiye'den İtalya'ya devredildi
Kayseri'de silahlı, bıçaklı, sopalı kavga: 2 yaralı
İstanbul - Küçükçekmece’de dereden gelen kokuya mahalleli isyan etti, atık dö...
Bakan Yardımcısı Gizligider: 7 günde 624 orman yangını çıktı, son 3'ü kısmen ...

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Ödemiş'teki orman yangını 3'üncü gününde (4)

NATO Görev Gücü Komutası Türkiye'den İtalya'ya devredildi

Kayseri'de silahlı, bıçaklı, sopalı kavga: 2 yaralı

İstanbul - Küçükçekmece’de dereden gelen kokuya mahalleli isyan etti, atık döküldüğü idd...

Bakan Yardımcısı Gizligider: 7 günde 624 orman yangını çıktı, son 3'ü kısmen kontrol alt...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ile görüştü

Bakan Uraloğlu: İstanbul Havalimanı, Avrupa'daki en yoğun havalimanı

Pakistan’da bina çöktü: 5 ölü

Bakan Göktaş: Yangınlardan etkilenen hanelere 12 milyon 260 bin lira kaynak aktardık

Ankara Valiliği'nden 'test uçuşu' duyurusu

Bakan Bayraktar: Altyapıda artık yeni bir sistem dizaynına ihtiyacımız var

Rusya ve Ukrayna arasında yeni esir takası

Altay'da Ramazan Kurşunlu imzaladı

Samsun’da sitenin istinat duvarı çöktü

Ödemiş'teki orman yangını 3'üncü gününde (3)

Devrilen suntaların altında kalan işçi yaralandı

Engelli çift, lösemiye yakalanan oğulları için verdikleri mücadeleyle örnek oldu

Ankara- Bakan Uraloğlu: 4,5G abone sayısı 87,6 milyona ulaştı /Video eklendi

Kazada ölen Serhat’ın, 1 gün önce doğum gününü kutladığı görüntüler ortaya çıktı

78 kişinin öldüğü otel yangını faciasında ilk duruşma 7 Temmuz'da

Eskişehir'de orman yangını