26.9° / 13.8°

'Yapay zeka sistemleri koyu tenli insanlar için hata yapmaya eğilimli'

'Yapay zeka sistemleri koyu tenli insanlar için hata yapmaya eğilimli'

Tarih: 17.03.2025 11:52 Güncelleme: 17.03.2025 11:52

Aliekber METE/ANKARA, (DHA)- TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu toplantısında sunum yapan ABD merkezli Yapay Zeka ve Dijital Politika Merkezi Başkanı Merve Hickok, "Yapay zeka sistemleri; kadınlara, yaşlılara, engellilere, etnik ve dini azınlıklara karşı daha ön yargılı ve negatif kararlar veriyor. Yapay zeka sistemleri, yüz tanıma sistemleri koyu tenli insanlar için halen büyük hatalar yapmaya eğilimli ve bu durum anlaşılmadığı için güvenlik kuvvetleri tarafından kullanıldığında insanların haksız yere tutuklanmasına yol açabiliyor. Kontrollü ve güvenli olmadan kullanılan yapay zeka sistemleri hasta tedavilerinde ciddi tanı farklarına yol açabiliyor" dedi.

ABD merkezli Yapay Zeka ve Dijital Politika Merkezi Başkanı Merve Hickok, TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu toplantısında sunum yaptı. Hickok, yapay zeka sistemlerinin insan hayatının her alanına dokunduğunu ve sistemlerin kanuni çerçeveye uymaları gerektiğini söyledi. Hickok, "Yapay zekanın vaatlerinden hepimiz yararlanmak istiyoruz; ama bunun için sistemi doğru anlamamız gerekiyor. Bunun neden önemli olduğunu göstermek için son birkaç senedir öne çıkan manşetleri bir araya getirdim. Mesela yapay zeka sistemleri; kadınlara, yaşlılara, engellilere, etnik ve dini azınlıklara karşı daha ön yargılı ve negatif kararlar veriyor. Yapay zeka sistemleri, yüz tanıma sistemleri koyu tenli insanlar için halen büyük hatalar yapmaya eğilimli ve bu durum anlaşılmadığı için güvenlik kuvvetleri tarafından kullanıldığında insanların haksız yere tutuklanmasına yol açabiliyor. Kontrollü ve güvenli olmadan kullanılan yapay zeka sistemleri hasta tedavilerinde ciddi tanı farklarına yol açabiliyor. Devletlerin kullandığı bazı yapay zeka sistemleri insanların hayatlarını altüst edebiliyor. Bunun bir örneği Hollanda'da yaşandı. Hollanda Vergi Kurumu tarafından kullanılan bir algoritma binlerce insanı, ağırlıkla göçmenleri yanlışlıkla vergi kaçakçısı olarak işaretledi. Binlerce insan bu nedenle iflas etti, aileleri parçalandı ve bu skandal sonunda Hollanda Hükümetinin de istifasına kadar gitti. Benzer skandalları ABD, Avustralya, İsveç ve Fransa'nın kamu kurumlarında da görüyoruz" diye konuştu.

'YAPAY ZEKA BİLİNCİNİN OLMAYACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM'

Hickok, üretken yapay zeka sistemlerine bakmak gerektiğini söyleyerek, "Mesela ChatGPT kullanıyorsanız ve bir soru soruyorsunuz, size verdiği cevap aslında sorunuzu anladığı için değil ya da verdiği cevabın sorumluluğunu, nüansını, konunun genel anlamını anladığı için değil; aslında arka planda verdiği cevap, bir sonraki kelimeyi nasıl tahmin ederim. Cümleyi çok hızlı bir şekilde oluşturuyor; ama arka planda yaptığı, o cümleyi oluşturacak kelimelere karar vermek. Örneğin, 'Bugün hava güzel' dediğinde, 'Bugün' kelimesini kullandıktan sonra, 'Hava' kelimesini, sonra, 'Güzel' kelimesini tek tek tahmin ederek yapıyor. Sistem verdiği cevabın anlamını, sonuçlarını ya da konunun genel anlamını biz insanlar gibi anlayabilecek bir noktada değil. Halihazırdaki en gelişmiş yapay zeka mimarisi; OpenAl, DeepSeek, Claude tüm bunların hepsi benzer teknolojileri kullanıyor ve bir sonraki kelimeyi tahmin ediyorlar. O yüzden bilinçleri yok; ama çok hızlı bir şekilde cevap verdikleri için ve büyük veri setlerini kullandıkları için anlıyormuş gibi cevap veriyorlar. Çok ciddi kapasiteye sahipler; ama ben şahsen yapay zekanın, şu andaki mimariyle, teknik yaklaşımlarıyla bilincinin olmayacağını düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

'BU SİSTEMLER YASAKLANSIN'

Bazı yapay zeka sistemlerinin yasaklanması gerektiğini aktaran Hickok, bu sistemlerin; insanların yüz, göz, parmak, yürüyüş şekli veya politik, sosyoekonomik, dini ya da kimlikleri ile ilgili kararlar verebildiğini kaydetti. Hickok, "Bunun en bilinen uygulaması Çin'in Uygur vatandaşları üzerinde kullandığı, 'Biometric categorisation' sistemleri. Yüz ve hareket verilerine bakarak, 'Uygur mudur değil midir', 'Tehlikeli midir değil midir', 'Çin'e karşı mıdır değil midir', 'Politik düşüncesi nedir' gibi, bu tarz kararlar veren sistemler var. Biz bunun yasaklanması gereken bir sistem olduğunu düşünüyoruz. Benzer şekilde, 'Emotion analysis' dediğimiz; yüz ve fiziksel verilerinize bakarak sinirli misiniz, agresif misiniz, mutlu musunuz, aklınıza gelebilecek herhangi bir duyguyu analiz etmeye çalışan sistemler var. Her iki sistem, bilimsel bazlı olmayan sistemler. Tamamen şirketlerin ya da devletlerin kötü niyetle kullanılabileceği, insanları baskı altında tutmak için kullanabileceği sistemler. Mesela biz senelerdir, 'Bu sistemler yasaklansın' diyoruz. Avrupa Birliği, bu iki sistemi yasakladı ve ciddi şekilde engelledi. Benzer şekilde, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) tavsiyelerine baktığımızda aynı yasaklar öne plana çıkıyor. Eğer 4-5 sene önce bize, 'Yasaklar hakkında uluslararası bir konsensüs olacak mı?' diye sorsaydınız, 'Hayır' derdik; ama insanlar yapay zeka sistemlerinin negatif etkilerini, şirketlerin ve bazı ülkelerin bunları nasıl kötü amaçlı kullanabileceğini görüyor. O yüzden, şimdi bu yasaklarla ilgili daha fazla ortak anlayış var" diye konuştu. (DHA)

FOTOĞRAFLI

  • BIST 100

    9404,89%1,12
  • DOLAR

    39,84% 0,32
  • EURO

    46,74% 0,42
  • GRAM ALTIN

    4197,30% -1,37
  • Ç. ALTIN

    6738,60% -1,07
Aksaray nöbetçi eczaneleri
Otomobili kundaklandı, terk ettiği kocasından şikayetçi oldu
Aybige Su Irçağ, Capri–Napoli Maratonu'nu tamamlayan ‘İlk Türk Kadın Yüzücü’ ...
Balıkesir'deki orman yangını 24 saatte kontrol altına alındı
Müzisyenin evine seyyar merdivenle tırmanan şüpheliler, tamire bırakılan otom...
Bakan Tunç: Yangınlarla ilgili 17 şüpheli gözaltına alındı
TİGEM’de üretilen tohumların yüzde 45’i kuraklığa dayanıklı
Adıyaman’da evde çıkan yangında 15 kişi dumandan etkilendi
Trump'tan Gazze açıklaması
‘Dondurmalardaki katkı maddeleri dikkat eksikliğine yol açabilir’
Pakistan’da askeri konvoya bombalı saldırı: 13 ölü
BM: Bu yıl 1,2 milyon Afgan göçmen ülkelerine geri gönderildi
İzmir Şehirlerarası Otobüs Terminali'ndeki yangın söndürüldü
İzmir'de şafak operasyonu: 141 hükümlü gözaltında
Aydın Bozdoğan'da maki yangını (3)
Hasandağı'nda düşüp yaralanan Kızılay Ankara Şube Başkanı ile mahsur kalan 3 ...

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

BM: Bu yıl 1,2 milyon Afgan göçmen ülkelerine geri gönderildi

İzmir Şehirlerarası Otobüs Terminali'ndeki yangın söndürüldü

İzmir'de şafak operasyonu: 141 hükümlü gözaltında

Aydın Bozdoğan'da maki yangını (3)

Hasandağı'nda düşüp yaralanan Kızılay Ankara Şube Başkanı ile mahsur kalan 3 kişi kurtar...

Ankara'da 'tanışma uygulaması' üzerinden dolandırıcılığa 8 tutuklama

Sağır ve dilsiz kişiyi bıçakla boğazından yaraladı, 2.70 promil alkollü çıktı

İzmir Aliağa yangınında sosyal medyadaki iddialarla ilgili açıklama

İstanbul - Beyoğlu’nda gösteri, yürüyüş ve açık hava toplantıları 1 gün süreyle yasaklan...

Havai fişek ormanı yaktı; düğündekiler tahliye edildi

Bursa'da, oto tamirhanesindeki yangın söndürüldü

Çankırı’da polis özel harekat öğrencilerinin bulunduğu hafif ticari araç, TIR’a çarptı; ...

Narin’in katledilmesinde Hindistan merkezli yeni rapor; Nevzat Bahtiyar’ın evinin yakını...

AK Partili İnan: Bu millet sivil bir anayasa hak ediyor

Aydın Bozdoğan'da maki yangını (2)

İstanbul - Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Yüksek öğretimi Türkiye Yüzyılı vizyonunun t...

İstanbul- Sultanbeyli TEM'de otomobilin çarptığı yaya hayatını kaybetti

Narin’in katledilmesinde Hindistan merkezli yeni rapor; Nevzat Bahtiyar’ın evinin yakını...

İstanbul- Kadıköy’de izinsiz gösteride 47 kişi gözaltına alındı

Ardahan’da cip ile TIR çarpıştı; 2 ölü, 2 yaralı

43 yıl hapisle aranan hükümlü çatıdan kaçarken yakalandı