Köylüler, kendilerine ait mera alanın toplulaştırma çalışması kapsamında vatandaşlara tarla olarak dağıtıldığını belirterek mağduriyetlerini ifade ettiler.
Koyunculuk yapan isimlerden Yaşar Osman Ceylan,?Sayın Bakanımız Fakıbaba´nın geçtiğimiz günlerde bir açıklaması vardı. Şehirden köye dönene 300 koyun vereceğiz. Diye. Biz köyde ikamet ediyoruz, koyunculuk yapıyoruz, koyunculuk yapmak için belki de tek ve en önemli unsur olan meralarımız toplulaştırma ile birlikte Dayıkuyusu Yaylası´nın batısında yer alan Kale bölgesi olarak tabir edilen bölgenin tarlaları ile değiştirilecekmiş. Buna da gerekçe olarak da oranın toprağı verimli değilmiş. Kardeşim öyle bir durum varsa bizim suçumuz ne? Bizim buradan meramızı alıp başka bir köyün merasına dahil edilecekmiş. Bu şekilde köyümüzden 250 dekar mera gidiyor. Biz buna 3 askı sürecinde de itiraz ettik ama ne yazık ki şimdiye dek bir sonuç alamadık. Bir vatandaş olarak çağrıda bulunuyorum. Meramıza dokunmayın. Meramız yerinde kalsın.? Diye konuştu.
Köyde koyunculuk yapan bir başka isim Kadir Ceylan da, ?1995 yılında Eskil Belediye Başkanı tarafından kıraç bölgesinde meralar tarla olarak dağıtıldı. O gün tarla sahibi oldum diye sevinenler bugün hüznünü ifade ediyor ve keşke meralarımız yerinde kalsaydı diyorlar. Büyüklerimizden Allah razı olsun. O dönemde bizim yaylada da dağıtılan meraları iptal ettirdiler. Bir nefes aldık, şimdi yine aynı sıkıntıyla baş başayız. Buradan Cumhurbaşkanımız´dan; Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanımıza, Toplulaştırma Genel Müdürümüze, Aksaray Milletvekililerimize, Sayın Valimize ve Eskil Belediye Başkanımıza kadar çağrıda bulunmak istiyorum. Lütfen bizim sesimizi duyun. Bizler doğduğu topraklarda doymaya çalışan insanlarımız. Mera bizim her şeyimiz yaylamızın merası yerinde dursun.? Dedi.