15.4° / 9.2°

Yeraltı suları çekilmeye başladı

Aksaray Haberleri | aksarayhaber68 | aksaray son dakika haberleri

Yeraltı suları çekilmeye başladı
Tarih: 10.08.2018 00:10

Böğet köyü muhtarı Mustafa Özkan ?Suyumuz 200 Metreden Çıkıyor?

Bir zamanlar ortasından ve iki farklı noktasından akarsuyun geçtiği köyde, vatandaş içme suyu sıkıntısı çekiyor.

Eskil bölgesinde yeraltı sularının hızla çekilmesiyle birlikte bölge hızla korkunç bir sona gidiyor. Eşmekaya barajının altında bulunan ve biri ortasından, ikiside farklı noktalardan olmak üzere üç akarsuyu bulunan ve ortasında su değirmeni olan Böğet köyünde vatandaşlar son günlerde içme suyunu zor bulmaya başladılar. Konuyla ilgili açıklama yapan Böğet köyü muhtarı Mustafa Özkan,? 2000 li yılların başına kadar köyümüzde akarsu vardı. Köyümüzün su ihtiyacını sağlayan birinci kuyumuz 25 metreden su veriyordu. Yeşil ürünün hızla ekilmeye başlamasının ardından, bölgemizde önce akarsularımız kurudu. Ardından yeraltı suları çekilmeye başladı. Son 18 yıl içerisinde sırf içme suyunu karşılamak için onlarca farklı noktaya su kuyusu açtırdık. Ve söylemeye dilim varmıyor fakat son kuyumuz tam 200 metrede. Şu anda vatandaşa içme suyunu sağlayabilmek için farklı farklı 3 kuyudan aldığımız suyla depoya su basabiliyoruz. Oda bir hafta bile zor yetiyor. Önümüzde ki dönem içerisinde ne yazık ki önlem alınmazsa, bırakın tarım yapmayı, içme suyunu dahi bulamayacağız. Belki beni ciddiye alan yoktur, fakat 18 yıl içerisinde 175 metre suyun tabana gittiğini düşünürsek, gerisini hesap etmeye gerek yok. Yetkililer bu bölgeye biran önce bir çözüm planı uygulamalı. Öncelikli ikinci ürün ekimi kesinlikle yasaklanmalı. Bunun yanında yeşil bitkilerde ciddi kısıtlama yapılmalı. Bunun yerine daha az suya ihtiyaç duyan kurak ürünlere hububata vatandaş yönlendirilmeli. Hububatta destek ve teşvik artırılmalı. Yoksa Eskil ve bölgesini çok korkunç bir son bekliyor. Bunu belki şu anda net görmüyoruz, fakat bugün buradaki açılan 200 metrelik kuyu korkunç sonun habercisi? dedi.  

Konuyla ilgili açıklama yapan Böğet halkı,? Sularımız hızla çekilmektedir. Artık içme suyumuzu alabilmek için 200 metre inmek zorunda kaldık. Oda ne kadar gidecek belli değil. Köyümüzden bir zamanlar akarsu geçiyordu. Ortasından değirmen vardı. Şimdi ise durum bu. .Bölge tarım ve hayvancılıkla uğraşmaktadır. Bırakın tarım arazilerinin sulanmasını, evimizde bulunan hayvanlarımızı sulayamayacağız. Yetkililer biran önce çözüm bulmalı. Her seferinde tamam deniyor, ama ciddiye alınmıyor. Bölgemize biran önce en yakın kaynaktan su getirilmeli ve şu yeşil bitkilerin ekilmesinin önüne geçilmeli. Sırf daha fazla kazanmak için ürün üstüne ürün eken, gece gündüz hoyratça sulayan çiftçiler su bitince ne yapacak çok merak ediyoruz. Lütfen su bitiyor. Vatandaşlar dikkatli olalım. Sonumuz geliyor. Suyumuza sahip çıkalım? dediler.  Bölgemizde 1980´li yılların başlarına kadar kuru tarım yapılıyordu. 80´li yılların başından itibaren tarımda makinalaşmanın hızlanmasıyla birlikte, kuru tarımdan hızla sulu tarıma geçiş başlamıştı. Hızlı bir şekilde su tüketimi yapılan bölgemizde hızlı su kullanımıyla birlikte yeraltı suları da hızla çekilmeye başladı.  Vahşi sulamayı önlemek için yağmurlama ve damlama sistemi getirilmiş fakat bu sistemler dahada fazla su kullanımına neden olmuştu. Zira çiftçilere göre salma sulamada ekilemeyen arazilerin hepsi, damlama ve yağmurlama sulamada ekilmeye başlamıştı.

Su Getirilmezse Bölgede Sulu Tarım Sona Erecek.

Pancar, ayçiçeği, yonca, mısır gibi sulu tarıma dayalı ve çoğunluğu hayvansal amaçlı kullanılan ürünler, suların çekilmesiyle birlikte sulu tarımdan kuru tarıma geçiş sonucu bölgemizde üretimi gittikçe azalması bekleniyor. Kuru tarımla birlikte bölge tekrardan 1980´li yıllar öncesi gibi arpa, buğday, çavdar, yulaf, mercimek gibi hububat ürünleri ekmeye yönelmek zorunda kalacak.

Nasıl Bir Çözüm Getirilmeli?

Uzmanların görüşüne göre bölgeye dışarıdan bir destek su getirilebilir. Bu kalıcı çözüm olmayacaktır. Fakat sulu tarımın yok oluş sürecini biraz daha uzun zamana yayacaktır. Eskil bölgesine getirilecek olan su sayesinde, sulu tarımın önümüzde ki 150 yıl daha devam etmesi bekleniyor. Bu nedenle yetkililerin bölgeye yapabilecekleri en büyük yatırımın başında su sorununu çözmek gelmeli. Yetkililer bunun çabası ve gayreti içinde olmalılar.

Alternatif Çözüm Ne Olabilir?

Bölgeye su getirilmemesi ve sulu tarımın sona ermesiyle birlikte bölgede zorunlu olarak kuru tarım başlayacak. Hükümetin kuru tarıma artıracağı destekler ve teşvikler sayesinde kuru tarım üzerinde yoğunlaşma yapılabilir. İkinci alternatif olarak bölgede hayvancılık daha fazla teşvikle artırılabilir. Yine uzmanların görüşüne göre, sulu tarımın sona ermesiyle birlikte belki hayvancılıkta maliyetlerin artması bekleniyor. Zira sulu tarımda üretilen hayvansal yem ürünleri, üretimi durduğu zaman, hayvan üreticileri dışarıdan almak zorunda kalacaklar. Buna çözüm olarak hayvan üreticilerine destek sağlanabilir.

Haber:Hilmi Yol- Eskil

 


  • BIST 100

    9420,54%0,56
  • DOLAR

    34,56% 0,23
  • EURO

    36,22% -0,03
  • GRAM ALTIN

    2995,69% 1,15
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,00
Aksaray nöbetçi eczaneleri
Martı TAG: Üst mahkeme Martı lehine karar verdi
İstanbul - Şile’de denizde batan teknede kaybolan balıkçının cesedi bulundu
Cevdet Yılmaz, Somali Savunma Bakanı Mohamed Nur ile görüştü
'Turuncu' kod uyarısı yapılan Antalya'da sağanak yaşamı olumsuz etkiledi (2)
'Turuncu' kod uyarısı yapılan Antalya'da sağanak yaşamı olumsuz etkiledi / Ek...
Bakan Göktaş: Şehit öğretmenlerimizin hatıraları gelecek nesillere aktarılaca...
Özel gereksinimli Cengizhan’a özel durak
Malatya'da otomobil, şarampole devrildi: 6 yaralı
Diyarbakır’da silahlı çatışma; 2 tutuklama
Eşini uykusunda öldürüp, otostopla kaçmış
Polis, sokak köpeğinin karşıya geçmesi için trafiği durdurdu
Bakan Kurum: Hatay'ımızı yeniden medeniyetin merkezi yapacağız
İnşaattan başına kalas düşen çocuk, ağır yaralandı
Çin 9 ülkeye vize muafiyeti kararı aldı
Eşini uykusunda öldürüp, otostopla kaçmış

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Polis, sokak köpeğinin karşıya geçmesi için trafiği durdurdu

Bakan Kurum: Hatay'ımızı yeniden medeniyetin merkezi yapacağız

İnşaattan başına kalas düşen çocuk, ağır yaralandı

Çin 9 ülkeye vize muafiyeti kararı aldı

Eşini uykusunda öldürüp, otostopla kaçmış

Ordu'da Alevi ve Kafkas Gürcü Kültür Derneklerinden ortak etkinlik

Dahiliye Uzmanları Derneği: Her 30 kişiden 1'i diyabet olduğunu bilmiyor

Atık malzemeleri heykele dönüştürdü / Ek fotoğraflar

‘Akkuyu’da kazandığımız deneyimimizi dünya pazarlarına taşımaya kararlıyız’

Yalnız yaşayan kadın, boğazından bıçaklanarak öldürüldü

Temizlik işçisinin öldüğü, 17 kişinin etkilendiği restoran yangınındaki panik ve korku k...

TÜİK: İstihdam endeksi 3'üncü çeyrekte yüzde 3 arttı

Elif Nur’un böbreği, 3 çocuk annesini hayata bağladı / Ek fotoğraflar

Kayıp Hüsamettin’i Dicle Nehri'ndeki arama çalışması 3’üncü gününde

‘Türk Telekom Ventures yenilikçi sağlık girişimleri ile hayata dokunuyor’

Edirne ve Tekirdağ'da 34 kaçak göçmen yakalandı

İstanbul- İstanbul'da okul servis araçları denetlendi

Eğlence merkezi işletmecisi cinayetinde sanık ve babasına müebbet hapis istendi

'Mercek' operasyonlarında 90 bin 317 ruhsatsız silah ele geçirildi

Avrupa Yılın Müzesi Ödülü'ne aday Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'ne 320 bin ziyaretçi

TBESF Başkanı Erkoç: Dünya Kupası'nı ikinci kez kazanmak istiyoruz