Yeşil Doğa Derneği Eşmekaya Barajına Su Döktü

Yeşil Doğa Derneği Eşmekaya Barajına Su Döktü

Yeşil Doğa Derneği Eşmekaya Barajına Su Döktü

Yeşil Doğa Derneği Eşmekaya Barajına Su Döktü
Bir zamanlar yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapan ve ülkemizin ender kuş cennetlerinden olan Eşmekaya Sazlığı, iklim değişikliği ve yeraltı sularının çekilmesiyle birlikte tamamen kurumuştu.

 

 Bölgeye ciddi bir yaşam kaynağı veren sazlığın tekrar eski günlerine dönmesi için Yeşil Doğa derneği tarafından göçmek kuşları gününde program düzenlendi. Programda Eşmekaya sazlığına tekrar su getirilmesi talebinde bulunuldu.

 


Yeşil Doğa Derneği ve Eşmekaya Belediyesinin birlikteliğinde yapılan programa Eşmekaya Belediye başkanı İsmail Hakkı Güneş, Yeşil Doğa Derneği başkanı Abdul Kadir Ay, Aksaray Orman İl Müdürü  Abidder  Yurtman, Aksaray Ticaret Borsa başkanı Hamit Özkök’ün yanı sıra çok sayıda doğasever katıldı. 

 

 

 Programda konuşma yapan, Eşmekaya Belediye başkanı İsmail Hakkı Güneş açıklamasında,” Yeşildoğa ve Eşmekaya Belediye başkanlığı olarak, Eşmekaya sazlığını canlandırmak adına bir program düzenledik.  Burası 1994 yılında bakanlar kurulu kararı ile kuş cenneti ilan edildi.  Malün iklim değişikliği ve yeraltı sularımızın çok kullanılmasından dolayıda  1998 yılından itibaren kurumaya başlamış. Bunun kaynağı da Bağlıca denizi diye tabir ettiğimiz yerdir.  Hala doğal sit alanı olarak devam etmekte.  Bugün burda iletmek istediğimiz, yakınlarımızda bulunan Sultanhan’ı ilçemizde ki  Botaş’a  Hirfanlı Barajından getirilen suyun proje bitimiyle birlikte bölgemize aktarılması çalışmasıdır. Bu vesileyle bölgemiz tekrar eski habitatını kazanacaktır.  Programa katılan herkese teşekkür ederim”dedi. 

 

 


Programda konuşma yapan Yeşil Doğa Dernek başkanı Abdul Kadir Ay açıklamasında,” DSİ İl Müdürüyle birlikte haftasonları bu bölgeye su verilebilirmi diye görüşme yaptık.  Suyun saniyesinin bile boş olmadığını söyledi.  Fakat önümüzde ki yıl projenin tamamlanacağını söylemişti. Artık o günler yaklaşıyor. Bizde yarın 14 Ekim Göçmen Kuşlar günü olması münasebetiyle tekrar gündeme gelmesini sağlamış olacağız” dedi. Geleceklerini için suyun önemine değinen öğrenciler, suyun getirilmesi için pankart açarken, temsili olarak Eşmekaya barajına su döküldü.



Pazar 27.8 ° / 15.9 °
Pazartesi 26.4 ° / 13.3 °
Salı 22.7 ° / 13.3 °
Aksaray nöbetçi eczaneleri