Yeşil Doğa Derneği susuzluğa dikkat çekti

Yeşil Doğa Derneği susuzluğa dikkat çekti

Yeşil Doğa Derneği susuzluğa dikkat çekti

Yeşil Doğa Derneği, “Aksaray Tuzgölü havasında yeraltı sularının çekilmesi ekolojik dengeyi bozacak” diyerek tehlikeli günlere dikkat çekti.

Susuzluk konusunda ciddi önlem alınmaz ise Aksaray ve bölgesinde çölleşmenin hızla artacağını belirten Yeşil Doğa Derneği Başkanı Abdulkadir Ay, yakında gönüllülerden oluşturulacak gözlem heyetiyle çölleşmeye karşılık tepki vermek istediklerini belirterek,

“14 Ekim Göçmen Hayvanlar Günü dolaysıyla uyarıda bulunan Ay, 15 yıl önce kuş cenneti olarak bilinen Eşmekaya Sazlığı alanında farkındalık etkinliği yapacağız, DSİ Baraj yapacağım diye başlattığı çalışma sonucu kuruyan alana sembolik olarak bir desti su dökmek istiyoruz ardından gençlerle ağaçlandırma faaliyetlerinde bulunmak istiyoruz susuzluğa dikkat çekecek etkinliğe tüm çevrecileri davet ediyoruz.

Bölgede susuzluk yıllardır STKlar tarafından dile getiriliyordu havzaya dışarıdan su taşıma projesinin gerçekleşmesi halinde bölgenin kurtuluşu olacaktır. Ancak Botaş tarafından Doğalgaz depolama tesislerine Kızılırmaktan getirilen su boruları önümüzdeki yıl boşa çıkacak proje tamamlandığında bakanlıktan talep edilerek başta Eşmekaya Sazlığı olmak üzere mutlaka bölgeye su taşımalıdır bunu şimdiden planlamak gerekiyor ” dedi.

Yeşil Doğa Derneği tarafından yapılan duyuru şu şekilde:

DUYMAYAN KALMASIN…!

Bugün “14 Ekim Dünya Göçmen Kuşlar günü”

Dünyadaki bitki ve hayvan türlerinin 40’ı deltalar, lagünler, bataklıklar, göller, sazlıklar gibi sulak alanlarda yaşıyor ya da bu alanları üremek için kullanıyor. Ancak sulak alanlar alarm veriyor!

Yaşayan Gezegen Raporu’muza göre son 60 yılda ülkemizdeki sulak alanların yarısı ekosistem özelliğini kaybetti.

Bu, sulak alanlarda yaşayan bitki ve hayvan türlerinin yaşama, üreme ve beslenme alanlarının yok olması anlamına geliyor.

Ramsar Wetland Outlook verilerine göre dünyada sulak alanlara bağlı olan yaklaşık 20 bin türün dörtte biri yok olma tehdidiyle karşı karşıya.

Sulak alanlardaki yaşam kaybını durdurmak ve bu alanların gelecek kuşaklara sağlıklı bir şekilde ulaşmasını sağlamak için acilen adımlar atmalıyız!
Sulak alan ekosistemlerinde korunan alanlar artırılmalı ve güçlendirilmeli..



Anahtar Kelimeler: Yeşil Derneği susuzluğa dikkat çekti
Pazartesi 26.4 ° / 13.3 °
Salı 22.7 ° / 13.3 °
Çarşamba 23.6 ° / 12.3 °
Aksaray nöbetçi eczaneleri