25.3° / 11.2°

Yönetici eşin, ev ve çocuğun masraflarına karışmaması boşanma nedeni sayıldı

Yönetici eşin, ev ve çocuğun masraflarına karışmaması boşanma nedeni sayıldı

Yönetici eşin, ev ve çocuğun masraflarına karışmaması boşanma nedeni sayıldı
Tarih: 19.11.2024 11:03 Güncelleme: 19.11.2024 11:03

Umutcan ÖREN-Mikail KARAMAN/ANKARA, (DHA)- ANKARA'da muhasebeci İsmail A.'nın açtığı boşanma davasında mahkeme, davalı Fatma A.'yı geliri olmasına rağmen evin giderlerine katılmadığı, maaşını kendi hesabında biriktirip bir kısmıyla arsalar aldığı gerekçesiyle tam kusurlu bularak, çiftin boşanmasına karar verdi. Yargıtay da davalı kadının Türk Medeni Kanunu'nda yer alan yükümlülükleri yerine getirmediğine vurgu yaparak kararı onadı.

Muhasebeci İsmail A., 6 yıl evli kaldığı eşi Fatma A.'nın, geliri olmasına rağmen evin ve 1 çocuklarının giderlerine katılmadığı, maaşını kendi hesabında biriktirip arsalar aldığı, tüm faturaları, mutfak dahil her türlü masrafı kendisi karşıladığı gerekçesiyle boşanma davası açtı. Ankara 2'nci Aile Mahkemesi, davacı kocanın iddialarının tanık beyanları, SGK, tapu ve banka kayıtları ile sabit olduğunu belirtti. Özel bir şirkette yönetici olarak çalışan davalı kadının tamamen kusurlu, ekonomik şiddete maruz kalan eşinin ise kusurunun bulunmadığı kanaatiyle çiftin boşanmasına karar verdi.

İSTİNAF VE YARGITAY ONADI

Fatma A., eşinin iddialarının gerçek dışı olduğu, kusur tespitinin yanlış yapıldığı gerekçesiyle karara itiraz etti. Ancak İstinaf ve Yargıtay da ilk derece mahkemesinin kararında isabetsizlik bulunmadığına hükmederek kararı onadı. Yargıtay kararında, davalı Fatma A.'nın, Türk Medeni Kanunu'nda yer alan 'Eşler birliğin mutluluğunu elbirliğiyle sağlamak ve çocuğun bakımına beraberce özen göstermek, birbirine yardımcı olmak zorunda olup, birliğin giderlerine güçleri oranında emek ve malvarlıkları ile katılmak yükümlülüğü altındadır' şeklindeki yükümlülüğünü yerine getirmediğine vurgu yapıldı. Ayrıca davalı kadının eşine ve müşterek çocuğa karşı ilgisiz davrandığı, evin ve müşterek çocuğun masraflarına katılmadığı, bu suretle evliliği çekilmez bir hale soktuğuna dikkat çekildi. Gerçekleşen bu durum karşısında boşanmaya sebebiyet veren olaylarda davalı kadının tamamen kusurlu olduğunun kabulü gerektiği belirtildi.

'MÜVEKKİL CANINDAN BEZMİŞ'

İsmail A.'nın avukatı Senem Yılmazel, Türk Medeni Kanunu'nun 186'ncı maddesine göre kadın ve erkeğin evlilik birliğinin giderlerine kendi mal varlıklarıyla, emekleriyle katılmakla yükümlülüğü olduğunu söyleyerek, "Müvekkilimin eşi, müvekkilimden daha fazla maaş alıyordu; ancak evliliğin hiçbir giderine katılmamış. Biz bunları banka kayıtlarıyla ispatladık. Müvekkil evin elektrik, su, aidat gibi tüm giderleri karşıladığı gibi birlikte gittikleri tatil, seyahat gibi her ekonomik sorumluluğu almış. Ancak eşi yalnızca arsa almış kendisine veya bankada birikim yapmış ve hiçbir şekilde evliliğin ekonomik yükümlülüklerini almamış. Evliliğin pek çok sorumluluğu ve yükümlülüğü vardır; ancak çok bireysel bir hayat sergilediği için müvekkilimin canından bezip boşanma davası açmasına neden olmuş. Biz bunları banka ve tapu kayıtlarıyla kanıtladık" dedi.

Müvekkilinin adeta evliliğin sorumlulukları, yükümlülükleri altında ezildiğine işaret ederek, "Müvekkilimin ifade ettiğine göre eşi her pazar arsa bakmaya gidiyormuş, baya bir arsa almış. Bunun dışından kripto ve borsada parasını değerlendirmiş. Banka kayıtlarında da aldığı maaş ve paraların nereye aktarıldığı da belirgindi. Dolayısıyla kesin delillerle dava kanıtlandığı için lehimize sonuçlanmış oldu" ifadelerini kullandı. (DHA)

FOTOĞRAFLI

  • BIST 100

    10189%1,08
  • DOLAR

    39,89% 0,29
  • EURO

    47,05% -0,07
  • GRAM ALTIN

    4308,01% 0,32
  • Ç. ALTIN

    6823,45% 0,00
Aksaray nöbetçi eczaneleri
Tatil için gittiği Yalova'da denize giren 6 yaşındaki çocuk boğuldu
Gökyüzünde süzülen leylek dron kamerasında
Bulgaristan'da silah fabrikasında patlama: 1 ölü
TBMM Genel Kurulu'nda 'usul' tartışması
İzmir Buca'da orman yangını (4)
Kocaeli'de alacak verecek kavgasında baba-oğul öldürüldü (2)
Bakan Yerlikaya, 'Yas-ı Matem Oruç Açma Lokması' programına katıldı
Zonguldak Milletvekili Ertuğrul’un babası toprağa verildi
Kapadokya At ve Atçılık Kültürü Festivali başladı
İzmir Buca'da orman yangını (3)
Kremlin'den Putin ve Trump görüşmesine ilişkin açıklama
Kocaeli'de alacak verecek kavgasında baba-oğul öldürüldü
Zelenskiy: Gerçek barış istiyoruz
İzmir'deki orman yangını 2'nci gününde (7)
Milli yüzücü Kuzey Tunçelli, üst üste 3’üncü kez Avrupa gençler şampiyonu

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Kremlin'den Putin ve Trump görüşmesine ilişkin açıklama

Kocaeli'de alacak verecek kavgasında baba-oğul öldürüldü

Zelenskiy: Gerçek barış istiyoruz

İzmir'deki orman yangını 2'nci gününde (7)

Milli yüzücü Kuzey Tunçelli, üst üste 3’üncü kez Avrupa gençler şampiyonu

İzmir'deki 'yolsuzluk' operasyonu şüphelilerinden bazıları sağlık kontrolünden geçirildi

Otomobille takla atıp şarampole yuvarlandı, araçtan hafif sıyrıklarla çıktı

İzmir Buca'da orman yangını (2)

U20 Avrupa Güreş Şampiyonası’nda Sevim Akbaş’tan gümüş madalya

Sağlıkla ilgili düzenlemeleri içeren kanun teklifi komisyonda kabul edildi

Uşak’ta meşelik yangını

Kırklareli'de selde 6 kişinin ölümünde tutuklu sanık: Artık tutukluluk işkenceye dönüştü

Sakarya'da taş ocağı gerginliği

Ödemiş'teki orman yangını 2'nci gününde: 1 ölü (4)

Ödemiş'teki orman yangını 2'nci gününde: 1 ölü / Ek fotoğraflar

Aydın'da tarım arazisinde yangın (2)

Bacanağı ve baldızından 'Bize çarpmadan önce tehdit etti' iddiası

Bursa'da ağaçlık alanda çıkan yangın söndürüldü

Alanyaspor, Maestro ile 4 yıllık sözleşme imzaladı / Görüntü eklendi

Bakan Kacır: Yeşil dönüşüme öncülük edecek projelere 2 milyon TL destek vereceğiz (2)

Adana'da orman yangını